10 често задавани въпроса за кърменето

Кърменето е свързано с много предизвикателства и често пред майките изникват различни въпроси и притеснения.

10 често задавани въпроса за кърменето

Кои са десетте най-често задавани въпроси за кърменето:

1. Кърменето ще развали ли формата на бюста ми

По време на бременността гърдите се подготвят за производство на мляко като увеличават размера си, променят формата си, млечните канали нарастват. Около 6 месеца след раждането започва обратния процес на връщане на предишната форма на гърдите. След този период количеството мляко постепенно намалява, тъй като бебето започва да приема и друга храна, обемът на гърдите бавно се свива и те възвръщат предишния си вид.

За да запазите формата на бюста си е важно през последните седмици на бременността и в периода на кърмене да носите поддържащ сутиен, който да предпази тъканите от разтягане и появата на стрии.

Възползвайте се от нашето предложение за сутиен за кърмачки – памучен, удобен, практичен, бързо преминаване към кърмене и не на последно място евтин на цена само от 8.50лв. Сутиенът се произвежда и в големи размери до XXL чашка D.

2. Кърменето – на режим или на поискване

Опитите за кърмене под строг режим рядко са успешни. По време на бременността, бебето получава храна непрекъснато чрез пъпната връв. След раждането си, то има нужда от същото – чести кърмения, без големи паузи между тях. Бебето расте много интензивно, а кърмата се усвоява бързо. Когато усети, че е гладно, то дава знак чрез мрънкане, лапане на ръчички или плач и е редно да бъде нахранено без значение колко е часът.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

3. Храните, които майката консумира преминават ли в кърмата

На практика – не, но все пак всичко, което консумира майката може да се отрази на производството и състава на млякото. Храните, с които трябва да внимавате по време на кърмене са най-вече потенциалните алергени като цитруси, ядки, някои билки.

Също така при доказана алергия към белтъка на млякото при бебето, трябва да спрете млечните храни. Не бива да прекалявате и с кофеина. Като цяло няма строги ограничения за храненето по време на кърмене, освен ако бебето няма непоносимост към конкретна храна.

4. Кога се захранва кърменото бебе

Според препоръките на Световната здравна организация всички бебета се захранват след навършване на 6 месеца. Най-добре е до тогава те да бъдат изключително кърмени, но дори и бебета, които се хранят с адаптирано мляко, не е редно да се захранват по-рано от този срок. До навършване на една година 70 до 80% от менюто на бебето трябва да е съставено от кърма или млечна формула.

5. Има ли нехранителна кърма

Не, такова понятие не съществува. Съставът на майчиното мляко се мени постоянно спрямо нуждите на бебето през различни етапи от развитието му. Ако кърмите бебето на поискване, то ще дава сигнал на гърдите да произвеждат толкова мляко, от колкото има нужда и няма риск от недохранване.

6. Може ли кърмата да спре от стрес

По време на стрес в тялото се отделят големи количества адреналин, който потиска производството на окситоцин – хормонът, пряко свързан с кърменето. Това може да наруши лактацията за известен период от време. В такива случаи най-добре е да опитате да се отпуснете – вземете топъл душ, пийте билков чай, излезете на разходка, гушнете бебето и скоро кърмата ще се нормализира.

7. Кърмените бебета наистина ли са с по-добър имунитет от хранените с адаптирано мляко

Имунитетът на човек е сбор от фактори и не зависи само от начина на хранене в бебешка възраст, но кърменето значително му влияе. В кърмата се съдържат антитела към всички инфекциозни заболявания, от които майката е боледувала през живота си, предават се на бебето и то е защитено от тях. Освен това кърмата съдържа растежни фактори, ензими и пробиотици, които липсват в млечните формули. Със сигурност, майчиното мляко не е панацея за всички болести, но значително подпомага детския имунитет.

8. Да позволявам ли на бебето да използва гърдите ми като биберон

Кърменето не е само начин на хранене. За бебето то е утеха, топлина, сигурност, любов. В много от случите то използва сукането за успокояване и приспиване. Това не е нещо лошо и не бива да опитвате да се лишавате от тази връзка.

9. Ако кърмата спре, възможно ли е след това производството ѝ да се възобнови

Възможно е, нарича се релактация. Колкото повече време е минало от спиране на кърмата, толкова по-труден е процесът. Чрез редовно поставяне на бебето на гърда или изцеждане с помпа, производството на мляко може да се възобнови дори няколко седмици след спирането му.

10. Кога трябва да отбия бебето

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Кърменето трябва да продължи до тогава до когато вие и бебето имате нужда и желание за това. През първата година майчиното мляко трябва да е основна храна за бебето. Дали и за колко време ще продължите да кърмите след това е индивидуално решение. Според Световната здравна организация, желателно е кърменето да продължи до 2 годишна възраст на детето.

f | Сподели с приятели