4-ри мита при отглеждането на бебето, които всъщност му вредят!

Отглеждането на бебето е не лека задача. Всяка майка подхожда индивидуално, отговорно, но в много случай неопитността ни изправя пред страхове. Тези страхове са съвсем малки и незначителни на пръв поглед, но понякога действията ни се оказват доста по-вредни за бебето ни, отколкото предполагаме.

отглеждане на бебе

До момента повечето бебета се отглеждат по правила, неписани закони предавани от майки и баби на дъщери и снахи. Тези правила са така да се каже „изпитани методи за отглеждане“, но в по-голямата си част са си чисти митове, които всъщност донякъде и вредят на бебето ни!

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

В тази статия ще ви запознае с 4-ри мита при отглеждането на бебето. Те са много широко разпространени, много практикувани и много неверни от своя страна. Ето ги и тях:

1. Мит номер едно – „Хранете бебето под час задължително!“.

Този мит започва пътя си още от родилното, когато на много майки се заявява – „бебето не може да си каже, кога е гладно, хранете го през три часа и не му давайте да яде през нощта“. И така се започва едно организиране и педантично спазване на часове. Ако бебето спи много майки го будят, за да го накърмят или пък плаче, защото е гладно, но Вие чакате точния час за хранене. Всъщност всичко това е излишно, защото изнервя бебето ви и вас съответно!

Бебето на първо място си има инстинкти, както и майката. Чрез тях много добре усещаме, кога детето ни е гладно и то макар и да не може да говори, може много добре да покаже, кога е гладно. Затова спазването на часове е излишно, още повече че отглеждането на бебе е удоволствие и удовлетворение изпълнено с любов, а не регулировка на часове и тормоз. По същият начин стои и въпросът относно, колко яде бебето и дали е нахранено. Както не отмерваме любовта си към малкото ни бебче, така не трябва да измерваме и педантично храната му и времето за хранене, а просто да се научим да разбираме малкия си наследник!

2. Мит номер две – „Не гушкайте бебето, разглезвате го!“.

Навярно много пъти, когато бебето плаче и вие съвсем инстинктивно се насочите към него, за да го успокойте ви се казва – „ не го вдигай, ще го разглезиш!“. Що за мазохизъм и притъпено майчино чувство е да оставиш детето си да плаче? Когато бебето плаче, то иска да ви каже нещо! Как тогава, ако не му обърнете внимание ще общувате с него и ще се научите да го разбирате? Никак вероятно! Или пък не носете бебето на ръце, оставете го да си лежи в кошчето, ще го разглезите. Тази липса на внимание е доказано от психолози, че за в бъдеще окозва голямо внимание, на вече порасналият индивид и го кара несъзнателно да се чувства изоставен по някакъв начин.

И все още ще се намерят хора да възразят – като си си го разглезила, гледай си го, носи си го и така нататък. Отглеждането на бебето не нито мъка, нито бреме! Отглеждането на бебето е един от най-хубавите моменти в живота, когато се свързвате с детето си за цял живот и не бива да го пропускате, защото не е по правилата, според мнозина.

3. Мит номер три – „ Къпете бебето задължително всяка вечер!“.

Незнайно защо при отглеждането на бебето е необходимо да го къпем всяка вечер и то задължително! Това наше действие се е превърнало в ритуал и ние го правим по навик, а не по необходимост. Реално погледнато фината и деликатна бебешка кожа се изсушава и раздразва при всекидневно къпане. Така и риска от атипичен дерматит е по-голям. Освен това всекидневното къпане освен уж „безвредния“ бебешки шампоан, включва и множество кремове, лосиони и мазила. Те вредят, защото запушват порите на фината бебешка кожа и понякога резултатите са плачевни.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Затова бебето не е нужно да се къпе всяка вечер под час и не бива да се чувствате, като лош родител, ако някой ви попита, ама защо не го къпете всяка вечер? Достатъчно е цялостното къпане да е до 3 пъти седмично, а през останалото време да измиват дупето и гушката на бебето – там, където то се цапа най-много! При отглеждането на бебето е нужна преди всичко грижа и мисъл, а не спазването на правила излезли от употреба и то с неясен характер!

4. Мит номер четири – „Бебето трябва да е тихо, спокойно и послушно!“.

И така стигаме до четвъртия най-жесток мит, защото тук става въпрос за отглеждане и възпитание, а не за военен режим! Защо всяко бебе трябва да е послушно, само да спи, да яде и да прави това постоянно, без да плаче например? Всяко бебе е отделен индивид, то носи характер и темперамент и кой каза, че децата трябва да са послушни! Бебето ни е уникално, понякога плаче много, друг път не спи, после не му се яде. То не е войник в казарма.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

За да е пълноценно отглеждането на бебето, то трябва да е неритмично, понякога хаотично и преди всичко разнообразно. На възрастните винаги ли им се яде, спи и мълчи? Защо на бебето трябва да се налагат неща, които то в момента не иска и после ако не ги направи, да му се лепне етикета – „непослушно“? Това е много грешно и никак не е възпитателно. Много по-добре е децата и бебетата да са активни, жизнени и палава, отколкото уплашени да не би да са непослушни!

| Сподели с приятели