Алергии при кърмачета

Алергиите са свръх чувствителна реакция на организма към чужди вещества и материи. Тя може да се прояви в най-ранна детска възраст, като причините могат да бъдат наследственост или раздразнение към някой от факторите на околната среда.

Алергии при кърмачета

Най-честите тревоги на майките са свързани с  хранителните алергии, които се проявяват при бебетата.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Кърменето е възможно най-добрият начин да предпазите детето си от риск към проява на алергия, макар че в по-късна възраст появата на атопични състояния не са изключени, а те са съпроводени с реакции на кожата и храносмилателната система.

Храните, които най-често стават причинители на алергии са ядките, фъстъците, кравето мляко, рибата и яйцата. Важно е да се знае, че първият контакт с причинителят на алергия не се проявява веднага. Той се “запаметява” като дразнител в имунната система и при следващия прием на същият този продукт, предизвикващ раздразнение, вече има видима проява на обрив или други симптоми.

В родилното често се случва бебетата да бъдат хранени /дохранвани/ с адаптирано мляко съдържащо краве мляко. След изписване или в един по-късен период при повторно хранене със същото мляко е възможно да се проявяват алергични реакции, тъй като организмът е “запомнил” дразнителя, който в началото само е провокирал имунната система.

Съществува ли алергия към кърмата на майката?

Майките често се предоверяват на слухове, особено свързани с въпроса дали е възможно детето им да прояви алергия към тяхната собствена кърма. Истината е, че човешките протеини изключително рядко могат да станат причинители на раздразнение. По-скоро може да се счита, че храните, които приема майката могат да станат дразнещ фактор чрез недобре разградените чужди белтъци.

За това е много важно да се храните с продукти, които рядко биха дали отражение чрез кърмата. На лице са случаи, при които бебето се ражда с придобита алергия към белтъка на кравето мляко.

Какви са симптомите за хранителна алергия при бебето?

Външно може да познаете, че детето Ви проявява алергична реакция по кожата, която видимо се зачервява и може да се появи обрив. Забелязва се подуване в областта на очите, разраняване и зачервяване на ануса, храносмилателната система e раздразнена.

Възможно е да забележите проява на нервност, безпокойство и трудно заспиване. Всяко дете реагира по различен начин и за това не е задължително да са на лице всички симптоми. При някои минава в по-лека форма, при други с усложнения.

Как да предпазим детето от всичко това?

При наличие на хранителна алергия първото, което се предприема е редуциране на менюто на майката, като се ограничават продуктите от млечен произход, ядките, риба, цитрусовите плодове и яйцата.

Този тип “диета” е желателно да се спазва около две седмици, след което да внесете поетапно един по един изключените съставки и да следите  детето, за да се установи точно към кое е проявило алергия.

Внимателно четете на опаковките какво пише като съдържание, защото много често млечният протеин е скрит под името казеин или суроватка. Избягвайте и тези, на които е посочено, че има следи от ядки, глутен и стабилизатори. Консервантите, подобрителите и оцветителите също са част от нещата, които трябва да избягвате. Потенциално опасни и предизвикващи алергии са шоколадът, какаото, майонезата, сладоледът, кафето.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

На пръв поглед изглежда, че трябва да се ограничавате много, но не е така. Пресните плодове и зеленчуци, свинското месото, тиквичките, картофите, оризът и зърнените храни са полезни и безвредни за кърмата Ви.

Ако сте от майките, изцяло избягващи консумацията на млечни продукти, то Вие непременно трябва да имате допълнителен прием на калций или хранителни добавки. Много жени взимат кардиналното решение в момент на алергична проява да прекратят кърменето, което не е правилно. Заместването му с адаптирано мляко може допълнително да засили алергията.

Организмът Ви трябва да се пречисти от дразнещите алергени и това, което може да предприемете като крайни мерки е да си направите “пауза” от една седмица, в която да спазвате строга диета, след което отново да продължите да кърмите.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

През тази седмица е желателно да храните бебето с напълно разградени /хидролизирани/ млека, които не предизвикват алергии. В периода от тази седмица изцеждането е задължително, за да поддържате количеството кърма, която се образува.

| Сподели тази статия с приятели