Алергия на бебето към белтъка на кравето мляко – симптоми, лечение, прогноза

Хранителната алергия е състояние на имунната система, при което се наблюдава непоносимост към определена храна. Симптомите могат да бъдат различни – обриви, коремни болки, хрема, признаци на бронхиална астма.

Алергия на бебето към белтъка на кравето мляко

Непоносимостта към белтъка на кравето мляко е една от най-често срещаните хранителни алергии в ранна детска възраст. Въпреки че може да се прояви във всеки етап от живота, най-често тя засяга бебета и малки деца, като нейните симптоми може да се наблюдават още в кърмаческия период.

Около 5 до 10 % от децата страдат от алергия към белтъка на кравето мляко като добрата новина е, че повечето я израстват.

Какви са първите симптоми на алергия на бебто към белтъка на кравето мляко

Оплакванията започват още през първите месеци от живота на бебето. Най-често това става при въвеждане на адаптирано мляко в хранителния режим. Кърмените деца може да проявяват признаци на непоносимост когато майката консумира млечни продукти.

Реакцията може да бъде бърза – настъпва остро, скоро след нахранване и може да включва: повръщане, коремни болки, уртикария, диария, раздразнителност.

Прочетете и статията ни за повръщането при бебетата – ще ви бъде полезна.

По-често срещана обаче е бавната реакция. Тя се наблюдава няколко дни след първоначалния прием на алергена. Симптомите ѝ могат да бъдат: кървава диария, гадене, отказ от храна, плач и раздразнителност, колики, кожни обриви, рефлукс.

Наличие на един или повече от тези симптоми не означава непременно, че детето има непоносимост към млечни продукти. Коликите и рефлуксът се срещат често както при кърмените деца така и при хранените с адаптирано мляко и обикновено се израстват без трайни последици.

При смяна на една формула с друга детето може да реагира със запек, диария, засилване на коликите или рефлуксът като това не означава, че има алергия към млечния белтък. Именно това, че някои от тези оплаквания се наблюдават и при напълно здрави бебета, затруднява поставянето на диагнозата.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Наличието на диария с кървави жилки обикновено е насочващ симптом. Може да се наблюдават още: бавно наддаване на тегло, екзема, разраняване в областта на ануса, подуване на клепачите и зачервяване на очите, кихане и водниста хрема, кашлица, проблеми със съня.

При някои деца може да има симптоми само от страна на стомашно-чревния тракт, а при други – единствено кожна проява. При профилактични изследвания може да се наблюдават ниски нива на хемоглобин (анемия), които също навеждат на съмнения за хранителна непоносимост.

Кърмене на бебе с алергия към белтъка на млякото

Изследвания сочат, че при изключително кърмените бебета с възпалена чревна лигавица заради алергична реакция, премахването на млечните продукти от менюто на майката води до бързо подобрение в състоянието на детето още след 2-3 дни. Освен млечните, добре е майката да спре за известно време консумацията на храни, които често предизвикват алергична реакция, такива са: яйца, ядки, морски дарове, някои зърнени храни, съдържащи глутен. Най-добрия вариант е тези храни да се изключат за известно време и после да се въвеждат бавно и постепенно в менюто на майката, една по една, като се наблюдава детето за поява на реакция.

А ако детето се храни с адаптирано мляко

Ако бебето се храни с формула, лекарят най-вероятно ще ви препоръча преминаване към хидролизирано адаптирано мляко, при което молекулите на белтъка са раздробени на малки частици, което ги прави по-лесно усвоими, имунната система по-рядко ги разпознава като чужди и така намалява вероятността за алергична реакция.

Съществуват два вида такива формули: на базата на хидролизиран казеин и на базата на хидролизиран суроватъчен белтък. Изборът на конкретното мляко се прави от лекуващия лекар на детето. Козето мляко не е подходящо, тъй като може да се появи кръстосана алергична реакция и симптомите да станат още по-тежки. Соевите млека не се използват преди 6 месечна възраст, освен това голяма част от децата, имащи непоносимост към млечния белтък, развиват такава и към соята.

Захранване на бебето с алергия към белтъка на млякото

Лекуващия лекар на детето ще ви посъветва кога да започнете захранване. Важно е да се възстанови възпалената чревна лигавица, детето да е в добро общо състояние, имунната система да се е успокоила, иначе рискувате бебето да развие и други непоносимости.

Захранването трябва да става бавно и внимателно, най-добре е да си водите дневник, в който да записвате всяка нова храна и датата, на която я въвеждате. Следете няколко дни за реакция преди да дадете друга храна.

Внимавайте с обичайните алергени – яйца, бобови култури, риба, ягоди. Не бързайте да давате на бебето пакетирани продукти като солети и бисквити, тъй като те може да съдържат яйца, маргарин, соя, суроватъчен протеин, изкуствени консерванти, набухватели и т.н.

Каква е прогнозата

При своевременно откриване на алергията, премахване на млечния белтък от менюто на детето и правилно захранване, повечето децата напълно израстват алергия до 2 годишна възраст. В редки случаи непоносимостта може да продължи до 6 годишна възраст и изключително рядко – до живот.

Мога ли да предпазя бебето си от развитие на алергия към белтъка на кравето мляко

Не съществуват сигурни мерки, които да гарантират, че детето няма да развие хранителна алергия. Все пак има някои фактори, които значително намаляват риска това да се случи. Кои са те:

· Изключително кърмене – обикновено именно адаптираното мляко е първия контакт на бебето с млечния белтък. Колкото по-късно се въведе то, толкова по-малък е риска от проява на алергична реакция. Именно затова изключителното кърмене до 6-тия месец е най-добрата профилактика;

· Ако все пак се налага кърменето да се прекрати, задължително е бебето под 12 месеца да бъде хранено с адаптирано, а не с кисело мляко. Обикновеното кисело мляко трябва да се въведе най-рано на 10 месеца, а най-добре около годинката, дори при напълно здрави бебета. Това важи и за останалите млечни продукти като сирене, краве масло, извара. Прясното мляко се въвежда след навършени 12 месеца, а при деца с фамилна обремененост – още по-късно;

· Внимателното захранване е от огромно значение. Не бързайте, въвеждайте бавно храните и следете за реакция;

· Ако вече имате едно дете с АБКМ, то при следваща бременност трябва да избягвате алергените още от самото начало на забременяването, както и по време на кърмене. Освен млечни продукти, това включва и ядки, риба и морски дарове, шоколад, яйца, цитруси, фъстъци и бобови култури.

f | Сподели с приятели