Бебето хапе докато суче – какво да правим, когато кърменето се превърне в болезнена практика

Бебето хапе докато суче – ами сега – как да се справите с болката, с изненадата, с факта че много пъти в денонощието сте подложени на този дискомфорт?

Бебето хапе докато суче – какво да правим когато кърменето се превърне в болезнена практика

Когато едно така приятно, свързващо и уютно кърмене се превърне в болезнено изживяване – може кърмата ви да намалее от стреса, да промени качествения си състав и последствията за бебето да са същият дискомфорт, като вашия и още по-силно хапане.

Всъщност много бебета хапят зърната на майчините гърди докато се хранят. Въпросът е да го правят доста по-рядко от стандартното и това да не се превърне в кърмене-кошмар за мама. За да помогнем на бъдещите мами-кърмачки, на вече кърмещите жени сблъскали се с този проблем и като цяло на всички жени – днес ще ви занимаем с темата за „хапещото кърмаче“

Защо бебето хапе гърдата? Какво можете да направите по въпроса? Какви са скритите причини за тази агресивна проява към мама от страна на мъника?

Преди да се впуснем в обяснението на всичко това, препоръчваме ви четивото за кърменето на бебето и бебешкия кариес – много ще ви бъде полезно.

Бебето хапе докато суче – защо, кога може да се случи това и какво да правите в такива случаи

Независимо дали сте родила наскоро жена, бременна бъдеща мама или просто жена очакваща да зачене – тази статия ще ви бъде много полезна, затова прочетете я докрай. Кърменето е един много особен ритуал на близост между майката и нейното бебе. Както винаги обаче и тук заедно с приятните емоции се появяват и неприятни такива.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Можете да се сблъскате и определено ще го направите – с една от хилядите трудности на кърменето. Понякога ще се тревожите, че кърмата ви не е достатъчна за по-гладното ви бебе. Друг път зърната ви ще са адски разранени и болезнени. После пък бебето ще суче за кратко и ще пуска гърдата – а вие ще се чудите нахранило ли се е? Предизвикателства в родителството има много и кърменето е едно от тях в началната фаза на сближаване с мъника ви.

Всяка втора кърмачка страда от разранени зърна докато се нагласи към ритъма на сукане на бебето, докато кърмата и текне, докато ѝ се налага да се изцежда, за да произвежда по-големи количества кърма – ако бебето ѝ е мързеливо. Наред с разранените зърна, толкова често срещан проблем е и хапането от страна на бебето докато суче.

Абсолютно всяко бебе и в това сме на 100% убедени – поне веднъж е захапвало майчината гърда поради различни причини. Усещането определено е болезнено и няма нищо общо с приятните спомени от едно кърмене, при което бебето суче, като ангелче. Докато бебето е малко и няма поникнали зъбки – нещата се преглъщат, понеже захапването само с венци не е толкова болезнено, колкото това със зъбки.

Често при децата на годинка или повече, които биват още кърмени – именно честото захапване на гърдата кара майките им да ги отбият. Кога може да се случи бебето да захапе гърдата на мама? Всичко започва с болезнения и силно дискомфортен период за бебето по никнене на млечните му зъби. Този период започва за едни кърмачета още на 3, 4 месеца, докато за други по-късно. Продължителността по никненето на зъбките също е различна.

При всички кърмачета обаче венците са много раздразнени и това ги кара да търсят начин и място, където да ги почешат и облекчат. Какво по-добро място от сигурната гръд на мама? Затова и много кърмачета поставени на гърдата за сукане докато изпитват болка от никнещи зъби моментално се успокояват. Тук е решителният момент, когато бебето не съзнава болката, която ще причини на майка си и захапва зърната ѝ докато суче, за да облекчи своята болка. Какво трябва да правите? Най-добре е да действате веднага и да отдръпнете мъника от гърдата – така ще му покажете, че не бива да прави така и ви причинява дискомфорт на свои ред.

За да разбере бебето действието ви, че сте го отстранили от гърдата с ясна причина – винаги когато захапе отново зърното ви го отдръпвайте от гърдата и изчаквайте малко време преди да го върнете да суче. Независимо дали бебето ви ще се сърди и плаче, изчакайте – само така то ще разбере, че не бива да захапва зърното докато суче.

Отдръпването от гърдите ви многократно, когато ви хапе ще го накара да направи причинно-следствена връзка между спряната кърма и захапването на зърното. Как обаче да отдръпнете правилно бебето си от гърдата, която то здраво е засукало? Повечето жени, провокирани от болката, рязко отдръпват кърмачето и така си причиняват още по-голяма болка и разраняват зърната си. Нужно е да притиснете леко бебето по-близо до гърдата, така нослето му ще опре в нея. То ще отвори устичка, за да си поеме въздух и точно тогава е момента да го отдръпнете от гърдата си.

За да намалите шансовете бебето да захапе зърното ви докато суче – преди кърмене му давайте гризалка, разтривайте венците му с мокра кърпа и му давайте натурални средства за облекчаване на раздразнени венци.

Освен при никнещи зъбки и раздразнени венци, вашите кърмени наследници могат да ухапят зърната ви и поради други причини. Най-честата е разбира се липса на внимание от страна на мама. Когато го кърмите бебето очаква на 100% вниманието ви да е съсредоточено в него – все пак това е неговият момент и мама е само за него. Ако гледате телевизия, четете книга или разговаряте с някои друг докато кърмите бебето – може да получите едно леко ухапване по зърното, което да ви напомни да се съсредоточите повече в кърменето.

Специалистите са на мнението, че докато кърми майката не бива да разсейва вниманието си с нищо наоколо. Ако гледате телевизор, слушате музика, разсейвате се – кърмата ви може да намалее, бебето да остане гладно и кърменето съвсем да не е това приятно изживяване, което много кърмачки описват.

Бебето хапе докато суче, защото има причина за това и ако вие сте наясно с нея – ще предотвратите следващо ухапване и ще спрете неприятния навик на мъника си навреме.

Дано сме ви били полезни. Сега нека ви препоръчаме статията си за кърменето и татуировките – много е интересна и нестандартна.

f | Сподели с приятели