Бебето и състоянието АДЕНОИДИТ (уголемена трета сливица) – какво трябва да знаем

Бебето и състоянието АДЕНОИДИТ – тук става въпрос за така проблемното при малките деца състояние на уголемена трета сливица, както се досетихте от заглавието.

АДЕНОИДИТ уголемена трета сливица

По темата ви пишем честичко, понеже тя е свързана с така проблемното течащо носле на бебето и задната хрема ( които са доста чести особено сега в студеният зимен сезон).

Ето и един наш скорошен материал по въпроса за честите бебешки ринити и защо не бива да ги пренебрегваме – четете понеже ще узнаете много полезна информация по този въпрос! Този ни материал, обаче е строго ориентиран към третата сливица при бебетата и децата, която се проявява в по-малка или по-голяма степен, при всяко дете.

Ще ви разкажем какви са симптомите на състоянието аденоидит (трета сливица), как може да го облекчите евентуално? Дали е необходимо винаги да се предприеме премахване на третата сливица и ако Да – защо? Няма ли това да доведе до по-големи проблеми? Хроничният аденоидит, с какво се свързва и на какви други детски сетива вреди? Въобще тази тема е много актуална и постоянно родителите се чудят, какво да правят с проблемната „задна хрема“, затова нека започваме.

Kакво е третата сливица, всяко бебе ли я има и защо е толкова проблемна

Доста често, при много бебета и деца, на родителите се налага да чуят диагнозата – уголемена трета сливица или така нареченото по медицински състояние на аденоидит.

Ако си мислите, че единствено бебетата и малките деца могат да страдат от уголемена трета сливица, много грешите. Лекарите споделят факта, че аденоидит може да бъде диагностициран, както и преди бебето да навърши година, така и чак след пубертета. Това прави проблема доста по-грандиозен от очакваното, понеже прословутата задна хрема е фактор за редица странични усложнения в състоянието на децата и понякога лекарите не виждат, от къде идва точно проблематиката.

Въпреки това проучванията сочат, че най-често децата страдат от уголемена трета сливица – между навършването на третата си година до осмата. След това, като че ли при повечето от тях третата сливица се редуцира, проблемите отшумяват и много рядко се появяват отново.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Какво всъщност представлява така наречената трета сливица, която причинява състоянието аденоидит? Третата сливица е струпване на лимфна тъкан сама по себе си. Тя се разполага зад мекото небце непосредствено и точно зад горната носна част на фаринкса. Главната функция на това струпване на лимфна тъкан има една единствена цел, да предпази детето или бебето от навлизащите през устната му кухина вируси, инфекции и други. Тоест третата сливица възниква със защитна функция, но това може да доведе и до доста проблеми в ранна детска възраст.

Аденоидит е състояние, което може да протече под остра форма или да бъде чисто хронично. Когато вашето бебе или малко дете има запушен нос, хърка през нощта докато спи, тече му носът и често му се възпаляват ушите (гнойни или катерални отити) – вероятно става дума за аденоидит и трябва да обърнете сериозно внимание на уголемената му трета сливица. Чисто и просто при една уголемена трета сливица се появява така наречената от лекарите „задна капка“ , която представлява слуз и тя директно се стича в носоглътката. Така детето не може да диша добре, задавя се докато спи или се храни, чувства се дискомфортно и отпаднало.

Абсолютно всяко бебе има трета сливица, но доколко тя ще му създава проблеми, си е чисто индивидуално явление и не можем да сравняваме дете с дете по този въпрос. Най-често острите аденоидити се лекуват консервативно. На бебето или малкото дете с възпалена трета сливица се предписват капки за носа (антибиотични или не), още определен вид антибиотик в доза и съдържание подходящи за възрастта на бебето или детето, както и медикаменти предпазващи възпалението от разрастване и влошаване.

Много често острите аденоидити се лекуват неправилно или неефективно. Именно поради тази причина те се превръщат в хронични и това никак не е добре за самото дете или бебе. Хроничните възпаления и уголемяване на третата сливица водят до трайно задръстване на носната лигавица и постоянно стичане на секрет в носоглътката, така детето диша постоянно през устата, което го прави изключително податливо на вирусни възпаления и често боледуване.

Дори назначеното антибиотично лечение и капките за нос не помагат детето да диша отново през носа и трябва да се потърси надеждна алтернатива, за овладяване на състоянието. Една от лошите страни на хроничното възпаление на третата сливица е именно възпалението на ушите и следователно намаляването на слуха в последствие. Когато малкото ви дете често гледа телевизия или слуша нещо много силно, моли ви да повторите нещо многократно понеже не ви чува – вероятно уголемената му трета сливица работи и то не в негова полза.

Kакви са бебетата и децата с диагноза уголемена трета сливица, какви са симптомите им и дали операцията е решение

Обикновено малките деца и бебетата страдащи от аденоидит имат тъмни кръгове или сенки под очите. Те страдат от липса на внимание и доста по-бавно запаметяват нещата. Както вече споменахме децата, имащи проблем с третата сливица, хъркат през нощта и дишат трудно. Малките бебета растат по-бавно заради уголемената си трета сливица, а някои имат и изменения в лицевия скелет. Тези деца имат ниско самочувствие, като пораснат и растат с изключително бавни темпове. Лимфоидната им тъкан е уголемена.

Състоянието на острите аденоидити често не може да бъде облекчено, а за хроничните помага в малка степен промивката на носоглътката с алкални, билкови, изотонични разтвори – но винаги по предписание и препоръка от лекар.

Относно наболелият въпрос за оперативно отстраняване на третата сливица – повечето педиатри препоръчват до третата година на детето такава интервенция да не се прави. При хронични аденоидити се назначава медикаментозно лечение, като е строго необходимо да се вземе секрет от носоглътката, за да се назначат максимално ефективните лекарствени препарати. Когато детето ви е вече над три години и медикаментозното лечение на аденоидит не помага в рамките на два месеца – може и да се пристъпи към отстраняването на третата сливица по оперативен път.

Много е важно да установите посредством специалисти УНГ и алерголози – доколко третата сливица пречи на детето ви, понеже премахването и оперативно си има своите последствия. Ако детето ви не чува добре и слухът му се влошава, ако постоянно има недостиг на въздух и спи неспокойно, хърка силно и постоянно е болно – навярно специалистите ще ви посъветват да отстранят третата сливица. Но не винаги това е задължително при абсолютно всяко дете, така че не бързайте да правите интервенцията без да сте събрали достатъчно мнения от повече специалисти.

Много често след една подобна интервенция по отстраняването на трета сливица, тя израства отново поради алергични прояви. Много е важно по време и преди самата интервенция детето да е напълно здраво! Въобще всяка оперативна намеса крие рискове и не се взема решението за нея с лека ръка.

Обикновено през есента или пролетта лекарите правят аденоитектомия (отстраняване на трета сливица), защото тогава няма грипни епидемии и по-често децата са здрави. Поне 20 дни преди интервенцията е нужно детето да е физически здраво.

И запомнете лекарите смятат, че най-добрата профилактика за третата сливица и елиминацията на уголемяването ѝ е кърменето разбира се – затова кърмете активно. Освен това при остри вирусни инфекции е много важно да излекувате бебето и детето си напълно, понеже ако то се „влачи“ болно това стимулира развитието на трета сливица и проблемите ви ще се усложнят.

Дано ви бяхме полезни, а сега е време за четивото ни относно детското заекване и как да се справите с него. Четете ще ви е от полза.

f | Сподели с приятели