Бебето отказва храна – възможни причини и решения

Как да реагираме когато бебето отказва да приема твърди храни. Захранването не винаги протича гладко и според очакванията на майката.

Бебето отказва храна - възможни причини и решения

Често, въпреки нейният ентусиазъм и старание, бебето отказва да яде твърда храна, опитва само няколко лъжички и плюе или плаче и си търси познатото мляко.

В този момент обикновено майката започва да се тревожи, да се чуди къде греши и да прибягва до всякакви трикове, с които да накара мъника да прояде. Има ли наистина повод за притеснение и как да реагираме при тази ситуация?

Запомнете – захранването е двустранен процес

Бебето трябва с готовност да участва в него и не е добра идея да го храните насила. Още от раждането си бебето инстинктивно знае кога е гладно и кога не и от колко храна се нуждае. Затова в подобни случаи по–добре се доверете на природата и не прибягвайте до хитринки за отвличане на вниманието на дребосъка само и само да хапне нещо. Залъгвайки бебето с играчки или песнички го лишавате от възможността да участва съзнателно в процеса на хранене. По този начин изграждате вредни хранителни навици още от самото начало. Детето трябва да се научи безпогрешно да разпознава кога е гладно и кога не, както и кога да спре да се храни за да не преяжда. За целта обаче то трябва да има контрол над процеса и активно да участва в него.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Храненето насила може да доведе до създаване на злоядо дете

Всяко нещо, направено против волята на детето води до отпор от негова страна, а по–късно и до отвращение. Никой не обича да го заставят да прави нещо без желание и да му отнемат свободата на избор, дори и невръстното бебе. Настоявайки детето да яде когато не иска, рискувате то да започне да свързва храненето с нещо неприятно и да го отказва дори и когато е гладно. По–добре изчакайте, оставете детето на мира и предложете храна отново след около час. Много вероятно е вече да е огладняло. Ако пак отказва да се храни с лъжица просто му дайте млякото. През първата година от живота му то е най–важно за него и не забравяйте, че няма дете, което да не е прояло рано или късно.

Дайте на бебето още време

Ако бебето отказва дадена храна, например морков, на следващото хранене предложете друга и вижте дали ще яде. Така ще разберете дали проблема е в конкретната храна или е принципен. Ако в процеса на захранване бебето не харесва дадена храна това не означава, че никога няма да я яде. Вкусовете се променят с израстването затова не бъдете излишно настоятелни.

В случай, че бебето отказва всякаква твърда храна, то може би не е готово за захранване. В такъв случай просто изчакайте няколко дни и опитайте пак. Водете се по бебето и следете за признаците, с които показва, че е готово за захранване. Децата са различни и нещата не винаги са като в книгите. Има бебета, които още на 4–5 месеца проявяват интерес към твърди храни, както и такива, които са готови чак на 7 месеца или дори малко по–късно.

Не настоявайте бебето да изяжда точно определено количество храна

Има бебета, които с интерес опитват различни пюрета и каши, но хапват твърде малко според майките си. Ако имате подобни притеснения, те вероятно не са основателни. През първата годинка основната храна на бебето трябва да бъде кърмата или адаптираното мляко. Ролята на твърдата храна е по- скоро за опитване и запознаване на бебето с различни вкусове, свикване на хранене с лъжица и развитие на дъвкателните способности, както и тестване за хранителни алергии. Не очаквайте бебето ви да изяжда големи количества твърда храна.

Ако бебето изпитва дискомфорт спрете за малко захранването

В случай, че досега бебето се е хранило добре, но от няколко дни отказва и иска само кърма, не се притеснявайте. Това много често се случва при растящи зъбки, когато заради болката на детето му е трудно да поема твърда храна и е раздразнително.

При вирусно заболяване или през летните жеги детето има нужда основно от течности – мляко, чай, вода. То инстинктивно усеща това и предпочита да приема само течна храна за няколко дни. Дайте му тази възможност, след което продължете захранването както досега.

f | Сподели с приятели