Бебето повръща – това може да е знак за хранителна алергия или дори за апандисит

Бебето повръща – ами сега? Прилив на притеснение и адреналин навлиза в главата на всяка майка.

Бебето повръща – това може да е знак за хранителна алергия или дори за апандисит

Защо бебето повръща? Каква е причината, дали храна, дали алергия или просто нещо се е задавило? Може ли това да е рефлукс?

Като цяло повръщането от страна на бебето е силно обезпокоително, самото бебе е стресирано и на първо място ролята на родителя е да го успокои максимално. Лекарите споделят мнението, че едно повръщане от страна на бебето или детето може да бъде сигнал за много неща. Като започнем от хранителна алергия и стигнем чак до проблемния и опасен апандисит.

Травмата за бебето не е никак малка. То се чувства застрашено, несигурно и уплашено. Родителят се намира в абсолютно същата позиция, но все пак той е човека, който трябва да успокои малкото и да му вдъхне доверие. Винаги, когато бебето ви повръща чувството за безпомощност ви обзема, но съберете се и потърсете педиатъра на детето си задължително за консултация.

Между другото прочетете още и за връщането на храна от бебето, след като се е нахранило.

Бебето повръща – какви са причините и как да реагирате вие като родител

Вие вече гледате бебето си седмица, месец или повече. Изведнъж след хранене или пък докато спи малчуганът повръща. На какво може да се дължи това? В главата ви се разиграват страшни сценарии за грипен вирус, за ротавирус, хранителна алергия към млякото или пък някоя храна, ако сте захранили вече…

Всъщност причините за бебешкото повръщане могат да бъдат много и най-различни. Най-честите са поне 7, така че ние ще се спрем именно на тях. Често пъти повръщането е придружено и с други симптоми, така че именно по тях ще се ориентирате за какво става дума и как да реагирате?

Преди това обаче винаги задължително успокойте бебето или детето. Нека то разбере, че повръщането понякога е нормална реакция на организма и ще премине скоро.

Когато вашето бебе повръща и това е придружено с обрив по кожата

Тук главно говорим за хранителна алергия и най-често към млякото, което вашето бебе приема. Симптоматиката на състоянието се изявява в повръщане непосредствено след нахранване и поява в последствие на обрив по кожата около устата, по свивките на краката, по врата и лактите. Ако вашето бебе има такава изявена симптоматика, то навярно става дума за хранителна алергия и трябва да потърсите СПЕШНА лекарска помощ. Много внимателно наблюдавайте бебето си и ако то диша трудно, устата или езикът му се подуват – веднага отидете в Спешното или звънете на телефон 112.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Тежките алергични реакции могат да бъдат изключително опасни, ако не се реагира навреме. Затова направете го! Риска от подобна картина и поява на алергия можете да намалите, като давате на вашето бебе само препоръчани млечни продукти от педиатъра и въобще хранителни продукти.

Добре е да знаете, че повечето педиатри препоръчват захранване, когато бебето е поне на 6 месеца и включване в менюто му на краве мляко, когато е навършило година. Винаги когато давате нова храна изчаквайте за реакции от страна на бебето поне два дни и тогава предлагайте следващата нова храна.

Бебето повръща зелено-жълтеникави примеси

Когато вашето бебе повръща често зелено-жълтеникава течност – това е жлъчен сок. Повръщането на жлъчен сок може да се дължи на вроден дефект или на преплитане или запушване на червата. Това състояние често се открива през първият месец от живота на бебето, макар и малко бебета да страдат от него.

Реакцията ви като родители при тези симптоми трябва да е много бърза. Подобно състояние се счита за спешно и в повечето случаи се налага оперативна интервенция! Веднага се обадете на бърза помощ или заведете бебето си там.

Бебето ви повръща, има температура и диария

Тук говорим за така опасният ротавирус и въпреки че у нас вече има ваксина за него, тя не е заложена планово в имунизационният календар на страната ни. Тоест можете да сложите на бебето си тази ваксина, но по желание и с лични средства. Ротавирус много лесно се прихваща от други болни бебета и деца.

Обикновено децата на възраст от 6 месеца до година страдат масово от него и самото състояние се нарича гастроентерит. При децата над 5 годишна възраст стомашните вируси са от друг тип и обикновено в рамките на 2 дни отшумяват. При тази симптоматика трябва да се обадите на лекаря на бебето и възможно най-скоро да го заведете на преглед.

Междувременно след повръщането не давайте веднага храна или напитка. Изчакайте и после давайте препоръчани от педиатъра храни (варен ориз, варени картофи, сухар) на малки дози. Когато бебето и повръща и има диария – много е опасно да не се обезводни. Затова се прилагат препарати за дехидратация (под формата на сироп най-често). Симптомите на обезводняване са сухи устни, ацетонов дъх и хлътване на фонтанелата при бебетата.

Бебето повръща с примеси на кръв

Не бързайте да се паникьосвате, често примесите на кръв в повърнато от бебето ви се дължат на спукан кръвоносен съд заради самото повръщане. Кръвта обаче може да се дължи и на приема от бебето на лекарства с дразнещи стомаха му съставки, както и на бактерия наречена Хелокобактер пилори.

Много е важно отново да потърсите педиатъра на бебето, за да установи причината за повръщането и да назначи подобаващо лечение.

Бебето повръща след като сте го нахранили с мляко в шише

Тук говорим за симптоми на заболяването Пилорна стеноза. Тоест пилорът на бебето се стеснява до размерите върха на молив и причинява спонтанното повръщане. Най-често състоянието се среща при първородните синове, но и доста момиченца страдат от него в началните месеци от развитието си (6-та, 8-ма седмица).

Когато вашето бебе повръща абсолютно след всяко хранене в рамките на ден или два – потърсете лекаря си! При диагностициране на състоянието, пилорът се разширява оперативно и до два дни бебето трябва да остане в болница под наблюдение.

Бебето повръща и плаче пронизително, като вдига и висока температура

Тук нещата са много опасни, може да става дума за бактериален менингит засягащ мозъка и инфектиращ го!!! Това състояние за радост е много рядко срещано. При по-големите деца освен повръщане има дезориентация и болки във врата, както и главоболие.

При тези симптоми веднага се обадете на лекаря си, на 112 или заведете бебето, или детето в Спешното. Тук бързата реакция често спасява животи.

Бебето повръща и сякаш го боли корема

Тази симптоматика по-често се изявява при децата, не при бебетата. Говорим за апандисит и повръщането е придружено с тъпа болка в областта на пъпа, която става остра и се измества в дясно. Може да се получи перфорация на апандисита и при нея болката е по-слаба, но пък токсините навлизат в кръвта и това е много опасно за живота на детето. Трябва веднага детето да се заведе в болница и да се установи дали наистина говорим за апандисит.

Подобни симптоми може да водят и към инвагинация (влизане на черво в черво). И то е много опасно и веднага трябва да се вкара въздух в дебелото черво, за да се излекува състоянието. При апандисит се налага своевременна оперативна намеса.

Това бяха най-честите причини за повръщане при бебето и детето и как най-добре да реагирате към тях. Дано информацията ви е била полезна.

Сега прочетете и статията ни за риска от алергии и по-късното захранване – ще намерите полезни съвети.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
10.08.2021 KRASI

SUPER POLEZNA STATIA