Биберонът-залъгалка – улеснение или бъдещо усложнение на живота

Една от най-обичайните гледки – бебе с биберон в устата, придобива вече малко спорен характер към днешна дата.

бебе с биберон

Както при много други навици, тук също се обсъждат често ползите и вредите от даването на биберон-залъгалка.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

От една страна по този начин удовлетворяваме нуждата на бебето от интензивно сукане. При него това е рефлекс и той гарантира както храненето на детето, така и неговото успокояване. Една част от дребосъците имат особено засилен сукателен рефлекс и майката трудно би могла да го задоволи само с кърмене за да нахрани.

Учените не са установили на каква зависимост точно се дължи, но ползването на биберон-залъгалка намалява значително вероятността от синдром на внезапна детска смърт.

Така наречената „биба“ все пак много по-лесно може да бъде премахната, докато навикът да се смуче пръст се изкоренява значително по-трудно поради невъзможността той да се отдели от детето.

Другата гледна точка посочва зависимост между бебето и измамното успокоение, което залъгалките предлагат. Според противниците, по този начин устата на бебето се „запушва“ и то по-трудно може да даде израз на своите естествени емоции. Изтъква се също склонността на някои майки да заменят гушкането и успокояването чрез близост с този аксесоар, който да умири бързо детето без да ангажира родителя. Според върлите противници на залъгалките, това може да нанесе психологическа травма на малкото дете.

Възможно е предлагането на залъгалка да възпрепятства естественото хранене на бебето от гърдата. При прекалено ранното приучаване към биберон се наблюдава тенденция за недостатъчно кърмене в периода на регулация на млякото и склонност към преждевременно отбиване. На малко по-късен етап се допуска връзка между неуместното предлагане на залъгалка/прекалената й употреба и появата на кърмаческа стачка (отказ на бебето от гърда).

Практиката показва, че много по-често и пристрастено се използва залъгалка при изкуствено хранените бебета, които са свикнали с биберона като част от шишето за хранене. Кърмените деца при които няма наложен твърд режим, а се хранят на поискване не проявяват толкова голям интерес към това приспособление.

Изборът да присъства ли залъгалката в отглеждането на бебето или не е изцяло в ръцете на майката и почива на нейните възгледи.

Съществуват и алтернативни възможности да се научи да се успокоява с нещо детето – мека играчка, завивка с деликатна повърхност, малка възглавничка, гърдата на мама.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

При отказването от биберона ключов е момента с възрастта на детето. Смята се, че е подходящо това да стане около 6, 12 месеца или преди навършването на 2-годишна възраст. Ако отложим премахването на този навик прекалено дълго, тогава рискуваме проблеми със зъбите и деформация на небцето или челюстта.

За по-лесното премахване на бибата при по-малки деца може да се ползва заместването и да се даде любима играчка за заспиване. За облекчаване на прорастващите зъби е удачно да се предлага подходяща чесалка или гризалка.

При по-големи дечица, добри резултати дава подхода с „подаряването“ на биберона на по-малко дете/бебе, като този жест помага на детето да се откаже от нея по-лесно. Друг работещ метод за премахване е „забравянето“ на залъгалката при някое пътуване или ходене на гости.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Едно мъдро мнение по темата гласи: залъгалката ще бъде махната успешно, когато майката е готова да се откаже от нея!

| Сподели тази статия с приятели