Биберонът-залъгалка – улеснение или бъдещо усложнение на живота

Една от най-обичайните гледки – бебе с биберон в устата, придобива вече малко спорен характер към днешна дата.

бебе с биберон

Както при много други навици, тук също се обсъждат често ползите и вредите от даването на биберон-залъгалка.

От една страна по този начин удовлетворяваме нуждата на бебето от интензивно сукане. При него това е рефлекс и той гарантира както храненето на детето, така и неговото успокояване. Една част от дребосъците имат особено засилен сукателен рефлекс и майката трудно би могла да го задоволи само с кърмене за да нахрани.

Учените не са установили на каква зависимост точно се дължи, но ползването на биберон-залъгалка намалява значително вероятността от синдром на внезапна детска смърт.

Така наречената „биба“ все пак много по-лесно може да бъде премахната, докато навикът да се смуче пръст се изкоренява значително по-трудно поради невъзможността той да се отдели от детето.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Другата гледна точка посочва зависимост между бебето и измамното успокоение, което залъгалките предлагат. Според противниците, по този начин устата на бебето се „запушва“ и то по-трудно може да даде израз на своите естествени емоции. Изтъква се също склонността на някои майки да заменят гушкането и успокояването чрез близост с този аксесоар, който да умири бързо детето без да ангажира родителя. Според върлите противници на залъгалките, това може да нанесе психологическа травма на малкото дете.

Възможно е предлагането на залъгалка да възпрепятства естественото хранене на бебето от гърдата. При прекалено ранното приучаване към биберон се наблюдава тенденция за недостатъчно кърмене в периода на регулация на млякото и склонност към преждевременно отбиване. На малко по-късен етап се допуска връзка между неуместното предлагане на залъгалка/прекалената й употреба и появата на кърмаческа стачка (отказ на бебето от гърда).

Практиката показва, че много по-често и пристрастено се използва залъгалка при изкуствено хранените бебета, които са свикнали с биберона като част от шишето за хранене. Кърмените деца при които няма наложен твърд режим, а се хранят на поискване не проявяват толкова голям интерес към това приспособление.

Изборът да присъства ли залъгалката в отглеждането на бебето или не е изцяло в ръцете на майката и почива на нейните възгледи.

Съществуват и алтернативни възможности да се научи да се успокоява с нещо детето – мека играчка, завивка с деликатна повърхност, малка възглавничка, гърдата на мама.

При отказването от биберона ключов е момента с възрастта на детето. Смята се, че е подходящо това да стане около 6, 12 месеца или преди навършването на 2-годишна възраст. Ако отложим премахването на този навик прекалено дълго, тогава рискуваме проблеми със зъбите и деформация на небцето или челюстта.

За по-лесното премахване на бибата при по-малки деца може да се ползва заместването и да се даде любима играчка за заспиване. За облекчаване на прорастващите зъби е удачно да се предлага подходяща чесалка или гризалка.

При по-големи дечица, добри резултати дава подхода с „подаряването“ на биберона на по-малко дете/бебе, като този жест помага на детето да се откаже от нея по-лесно. Друг работещ метод за премахване е „забравянето“ на залъгалката при някое пътуване или ходене на гости.

Едно мъдро мнение по темата гласи: залъгалката ще бъде махната успешно, когато майката е готова да се откаже от нея!

f | Сподели с приятели