Серклаж – какво е това и защо се практикува

Бременност и серклаж – за какво става въпрос? Има ли мами сблъсквали се с тази процедура и дали тя им е помогнала?

Бременност и СЕРКЛАЖ

Навярно има бременни жени, на които им се е наложило да бъдат зашити, за да износят колкото се може по-дълго бебетата си, преди да ги родят. Всъщност серклаж е медицинска практика, която се използва в някои случаи на бременност и риск от преждевременно раждане.

Дали зашиването на маточната шийка помага

Използват се набор от шевове, за да се затвори шийката на матката и така се прави превенция на спонтанен аборт или прекалено ранно раждане на бебе с ниско тегло. В тази статия ще запознаем всички бременни какво е серклаж, защо се налага, има ли рискове и въобще всичко за процедурата.

Преди това обаче горещо ви препоръчваме да обърнете внимание и на материала ни за бременността с кухо яйце – гарантираме ви, че ще ви е много интересен и полезен. Сега по темата за серклажа…

Серклаж – какво е това, защо се прави и дали всяка родилка в риск подлежи на процедурата

Както вече споменахме серклаж е медицинска процедура, по време на която шийката на матката се затваря посредством няколко шева. Тази процедура се предписва на определени бременни жени, отговарящи на определени условия, за да се избегне възможността от спонтанен аборт или прекалено ранно раждане.

Когато бъдещата родилка достигне някъде към 37-ма гестационна седмица, шевовете на серклажа е нужно да бъдат премахнати от лекаря направил ги.

В практиката са познати два вида серклаж – единият специалистите наричат трансвагинален, а другият трансабдоминален. И двата вида серклаж са цервикални. Разликата между тях се състои в различното място на извършването им. Трансвагиналния се прави през влагалището, докато трансабдоминалния през корема.

Като цяло гинеколозите препоръчват процедурата, когато бременната е в риск от разширяване прекалено на маточната шийка на ранен етап от бременността. За да се избегне опасността да се роди недоразвит плод се прави серклаж. Още, ако маточната шийка на бременната започне твърде рано да се отваря, отново се препоръчва процедурата по зашиването.

Време е обаче да споменем, че според специалистите процедурата по зашиване на шийката на матката не е подходяща за всяка бременна в риск от преждевременно раждане. Тя може да предизвика разнообразни странични ефекти и не винаги на 100% предотвратява преждевременното раждане или спонтанния аборт.

Така например гинеколозите не препоръчват процедурата, когато бременната има кървене от вагината или инфекция вътре в самата матка. Не я препоръчват и когато плода има сериозни фетални аномалии или бременността е с няколко плода. Серклаж не се препоръчва и когато имаме пропадане на матката (пролапс), понеже амниотичния сак на плода излиза през отвора на маточната шийка.

Защо се появява нуждата от серклаж, когато сме бременни

Фактически преди бременността маточната шийка е твърда и затворена. Когато жената е бременна обаче шийката на матката става все по-мека и отворена с напредването на бременността. Тялото на жената се подготвя за бъдещото раждане и шийката става все по-къса и мека.

Жени, които по принцип имат слаба маточна шийка са в риск тя да започне да омеква и да се скъсява по-рано от нужното. Точно тогава се налага процедурата серклаж, за да се запази живота на все още недоузрелия за раждане плод.

Когато лекарите преценят, че бебето ви е твърде неподготвено за живот извън утробата или времето за раждане е прекалено далеч – назначават процедура по зашиване на маточната шийка, стига да нямате споменатите по-горе условия за забрана на зашиването.

Изисква ли се предварителна подготовка на бременната за серклажа, какви могат да бъдат усложненията

Винаги преди извършването на серклаж е необходимо наблюдаващият ви гинеколог да направи преглед на ултразвук. При него гинеколога обстойно ще прегледа вашето бебе за сериозни вродени малформации и дефекти. Ако има такива на лице у плода, серклаж не се назначава.

Още лекарят може да направи на бременната изследване на цервикалния секрет, както и амниоцентеза.

При амниоцентезата се взема секрет от амниотичната течност в матката, за да се елиминира наличието на инфекции, които да възпрепятстват процедурата. Когато гинекологът открие инфекция в матката на бременната трябва да и назначи лечение с медикаменти и след него евентуално да се прибегне до серклаж.

Кога се прави процедурата и какво е чувството

Специалистите споделят мнението, че най-добре е серклажа да се направи от 12-та до 14-та гестационна седмици. И все пак може да се направи зашиването и до 24-та гестационна седмица. След 24-та гестационна седмица специалистите отказват да извършват процедурата, понеже рискът от разкъсването на амтиотичния сак е твърде голям, а това е предпоставка за предизвикването на преждевременно раждане.

Самата процедура по зашиване на маточната шийка се прави в болнично заведение. Лекарят поставя на бременната местна или пълна упойка, зависи от ситуацията. Най-често се практикува вагиналния цервикален серклаж. Ако той се окаже неуспешен, лекарите могат да прибягнат и до коремния такъв.

Самата маточна шийка се прихваща с форцепс през вагината и се стяга с помощта на няколко шева. Ако процедурата се извършва през корема, може да се направи разрез или да се извърши лапароскопски.

Винаги след серклаж се прави повторен ултразвук, за да се провери дали всичко с бебето е наред. Бременната след процедурата няколко дни ще изпитва болка при изхождане по малак нужда и опън в областта на вагината. Препоръчително е секс след извършването на серклаж да не се прави до раждането. Ако бременната го прави, то задължително е да бъде с ползването на презерватив.

Около 37-ма гестационна седмица серклажът се маха и се чака да започне естествено раждане. Ако започне неочаквано преждевременно раждане, той се маха непосредствено преди него. При серклаж направен през корема специалистите препоръчват раждане чрез Цезарово сечение около 37-ма до 39-та гестационна седмица.

В заключение може да се каже, че бременност и серклаж направен навреме може и да запазят бебето ви от спонтанен аборт. Все пак има много спорове по въпроса и не винаги процедурата е толкова успешна, колкото им се иска на лекарите и бременните. От най-голямо значение е точно кога серклажа ще бъде направен, за да бъде ефективен.

Дано информацията ви беше полезна, а сега прегледайте и материала ни за повишения тонус на матката по време на бременността .

f | Сподели с приятели