Втвърдяване на корема при бременност – причини и опасности

Втвърдяване на корема по време на бременността. Какво знаем за него? Нормално явление ли е и трябва ли в определен момент да потърсим лекарска помощ?

Бременност и втвърдяване на корема

Много бременни през определени периоди от бременността си или през всичките 9 месеца от нея изпитват неприятно втвърдяване на корема.

Днес ще споделим с вас какво представлява това явление, кои са главните причини за появата му и как да се справите с дискомфорта?

Преди да продължим по темата ви предлагаме да се информирате за възможните травми в областта на корема докато сте бременни. Така ще можете адекватно да реагирате, ако нараните корема си докато сте бременни.

Сега по темата за втвърдяването на корема…

Какво представлява втвърдяването на корема

Като цяло периода от 9 месеца на бременност е свързан с много промени у жената. Тези промени не са само на физиологично равнище, но и на психологично. Сред физическите промени често срещаме явлението втвърдяване на корема. Името му буквално описва за какво става дума. Коремът на бременната за различни интервали от време става твърд. Тя се чувства дискомфортно и често това започва от втория триместър натам.

Защо се получава твърд корем при бременност

Като цяло, излизайки от първия триместър, матката на бременната вече е достигнала половината от пътя на развитието си. Тя се е разположила в областта между пъпа и тазовите кости. Постоянно нараства и така притиска коремните стени. Именно затова се появява чувството на стягане, дискомфорт и втвърдяване на корема у бременната.

В началото всяка бременна е разтревожена и си мисли, че има нещо нередно с бременността ѝ. С времето повечето бременни приемат явлението за напълно нормално и то е такова, ако няма странични сигнали за тревога. Ако стягането и втвърдяването на корема не е свързано с контракции в матката, с кървене и силни болки в кръста – място за притеснение няма.

Но ако имате чувството, че нещо с бебето не е наред, посетете гинеколога си за успокоение. Няма точен процент колко жени страдат от втвърдяване на корема по време на бременността. При едни втвърдяването се случва еднократно, докато при други съпътства цялата им бременност.

Причините за втвърдяването на корема могат да са много и различни. Може да става въпрос за нарастваща матка, както вече споменахме, за запек с който много бременни се сблъскват, просто стрес, растящо бебе и други.

По принцип специалистите са установили, че най-рано бременната може да изпита втвърдяване на корема около 12-та гестационна седмица. Винаги стремглаво нарастващата матка, обуславяйки нуждите на родилния процес, е причината за втвърдяването на корема или поне една от причините.

Ключов момент, когато се сблъскате с това явление докато сте бременни, е психическия стрес и колебанията. Ако не можете да се справите с тях и постоянно се тревожите защо се чувствате дискомфортно и притеснена – потърсете лекаря си. Той ще ви обясни за какъв физиологичен процес става въпрос, ще ви прегледа и ще се убедите, че втвърдяването не е страшно и опасно.

Втвърдяване на корема по време на бременността – растящото бебе, структурата на бременната жена и проблемния запек

Когато сте бременна вашата матка се разполага между пикочния ви мехур и ректума. Тя нараства, понеже и бебето расте все повече от ден на ден. Колкото повече напредва бременността ви, толкова по-осезаемо чувствате тежест, понякога болки в областта на таза, разтягане или разпъване на коремната мускулатура и втвърдяване на корема естествено.

Поглеждайки се в огледалото или пробвайки да се поберете в старите си дрехи – ще установите, че талията ви се е разширила значително. Това също е процес в следствие на растящото в утробата ви бебе и нарастването на матката.

Някои бременни усещат дискомфортното втвърдяване на корема докато са бременни още в първите месеци на бременността. Тогава матката най-скоростно се разтяга и се стреми да направи място за плода, като така притиска силно коремната мускулатура. През втория триместър може да добавим и все по-уголемяващия се обем на течност в утробата ви. Лека-полека бебето и амниотичния сак заемат цялото място в коремната кухина и притискат всичко в нея чак до трахеята ви.

В стомаха ви има все по-малко място за храна, затова яжте често и малко, ако не искате да се чувствате притиснати и дискомфортно. Скелета на вашето бебе става вече твърд във втория триместър, разширява се и притискането от това причинява също втвърдяване на корема.

Ако можем да разграничим бременните по телосложение – специалистите определят факта, че слабите жени изпитват втвърдяване на корема в първите месеци от бременността си, докато по-пухкавите го изпитват в последния триместър от бременността.

Някои специалисти свързват образуването на стрии по време на бременността с втвърдяването на корема. Факт е, че кожата на корема се опъва адски много, разтяга се и от това изпитвате сърбеж, дори болка. Ако се грижите за корема си още от самото начало, като го масажирате с витамин А или кремове против стрии – значително бихте могли да облекчите втвърдяването на корема докато сте бременни.

Относно неприятния запек, от който много бременни страдат, той също е фактор за втвърдяване на корема. Ако искате да облекчите състоянието си яжте малки порции свежа храна – плодове, зеленчуци, супи, леки меса и риба. Хранете се бавно и добре сдъвквайте храната. Докато сте бременни стомаха е много ленив и метаболизма ви е доста бавен, затова и се появява запека.

Бременните се плашат от твърд корем най-много в 9-ти месец. Ако получите твърд корем и спазъм вечер след вечеря, който да трае секунди – няма място за притеснение. Бебето не е на път все още. Говорим за подготвителните контракции, които в 8-ми и 9-ти месец са често явление. Прочетете материала ни за тях.

Като цяло втвърдяване на корема по време на бременността не е опасно и страшно явление, но ако чувствате някакъв силен дискомфорт физически или психически, консултирайте се с гинеколога си за успокоение.

f | Сподели с приятели