Бременност от 5-та до 8-ма гестационна седмица – време да започнете да си водите дневник за бременността

Бременност от 5-та до 8-ма гестационна седмица или казано накратичко 2-ри месец от бременността – какво се случва с бебето и с бременната?

Бременност от 5-та до 8-ма гестационна седмица

Кога е нужно да отидете на женска консултация и какво да очаквате от прегледите? Дали все още имате сутрешно гадене, отпадналост или нещата се подобряват? С какво и колко да се храните? Защо е точното време да започнете да си водите дневник за вашата бременност и колко е голям бебчо вече?

Хиляди въпроси, на които всяка бременна търси отговор, затова и ние ще ви дадем тези отговори, като можете да бъдете сигурни, че те максимално отговарят на действителността.

Наскоро ви споделихме материала си за бременността от 1-ва до 4-та гестационна седмица, едно магическо начало на напълно нов живот – в него ще разберете всичко за първият месец от бременността и невероятните промени, които се случват с бременната и бебето. Като продължение на темата се прехвърляме към вторият месец на една бременност и особеностите, които ви очакват по време на неговото протичане. Ето ги и тях, изчетете ги докрай.

Бременност от 5-та до 8-ма гестационна седмица – идеалното време да започнете своя Дневник на бременността

Няма по-идеално време от 2-рия месец на бременността, споделят специалистите, за да започнете да си водите дневник. Дневник, но не какъв да е, а Дневник на бременността. Ще се почувствате много по-добре, ако започнете да изразявате с думи на белите листа вашите емоции по време на 9-те месеца бременност. Да записвате всяка усмивка и сълза, както и поводите за тях. Обикновено записването на преживяното от деня, до голяма степен успокоява бременната и я прави някак си по-пълноценна. Можете да залепяте снимки на себе си, на попорасналия си корем. Да записвате очакванията си и тези на партньора ви относно бъдещият ви наследник.

Освен че ще ви разтовари неимоверно много, Дневникът на бременността ще ви остане скъп спомен за бъдещето. Когато и да се върнете към него, той ще извика у вас неповторими емоции, които само една бременност – месец по месец може да ви поднесе.

На фона на всичко вълнуващо казано дотук, във вас расте един напълно нов и съвсем малък живот, като се има предвид че се намирате в 5-та до 8-ма гестационна седмица от бременността си. През вторият месец на вашата бременност бебето ви ще претърпи уникални и невероятни промени. Една от тях е, че вашият мъник за само 4-те седмици на вторият месец ще порасне с над 2 сантиметра! През вторият месец бременните все повече усещат нуждата за сън и пълноценна почивка. Престоят им в банята (за добро или зло) е станал все по-чест и това понякога ги изнервя неимоверно.

Дрехите! Те направо се са опънали, като струни около тялото на бременната, особено в областта на бюста и талията. Вижте нашите предложения за клин за бременни в няколко варианта – летен, есенно-пролетен и зимен, бодита и бельо за бременни.

Постоянното чувство за глад или гадене преследва бременните. Е, добре дошли мили бъдещи майки във вторият месец от вашата бременност. Какво става с хранителните ви навици и режим през този втори месец на бременността? През този период обикновено отвращението към някои храни и миризми е все така силно. То ще започне да отслабва едва след 4-я месец на бременността, но някои бременни го усещат през всичките 9 месеца бременност.

Специалистите отчитат факта, че много бременни през 5-та до 8-ма гестационна седмица от бременността се привличат от нишесте, пепел или глина. Защо? Вероятно поради липса на желязо главно в организма им и на други важни микроелементи. През този месец от бременността е много вероятно да изпитвате храносмилателни разстройства. Защо?

Понеже свръхпроизводството на естроген и прогестерон значително разтяга гладката мускулатура на хранопровода, в него се задържа храна и минава бавно. В следствие е налице храносмилателно разстройство. За да облекчите киселините и тежестта в стомаха, която постоянно усещате – напълно се откажете от пържени, пикантни и мазни храни.

Газираното и без това е вредно, така че напълно го изключете от менюто си. Въпреки дискомфорта на бременната, за бебето е полезно тя да страда от разстройства в храносмилането, понеже така хранителните вещества по-добре проникват в кръвта, а оттам бебето ги усвоява по-пълноценно. Така че мили мами ще изтърпите и това за благото на децата си.

Както през 1-я месец, така и от 5-та до 8-ма гестационна седмица, на бременната ще и се вие свят, ще и се гади и тя ще се чувства адски уморена и нервна. Въпреки дискомфорта, добре е да знаете мили майки, че това неразположение е добър знак, понеже означава че организма ви реагира добре на бременността и с нея всичко е наред! Хормоните все още танцуват из тялото на бременната – тя е ту весела и превъзбудена, ту унила и тъжна. Добре е през 2-я месец на бременността да избягвате храните богати на холестерол, да правите леки упражнение и разходки навън, повече да си почивате и естествено да си хапвате често, но по малко.

Бременните могат да очакват в този период на бременността да се появят вагинални течения, които вероятно ще продължат през цялата бременност. Те често са начин организма на бременната да се предпази от инфекции, но винаги е задължително тя да се консултира с наблюдаващият я лекар, за да прецени той нужни ли изследвания и лечение на течението. Вече е време да очаквате скъпи бъдещи майки и повишаване на теглото ви, както и това уникално чувство, което ви кара да цъфтите отвътре-навън. Внимавайте с килограмите, макар и покачването на теглото да има за цел изхранване на зародиша и запаси за бъдещият период на кърмене – не прекалявайте с хапването.

Вашето бебе ли? То вече е „гигант“ – от само 5 милиметра през 1-я месец на бременността, то вече е 30 милиметра и тежи цели 10 грама. Именно през този период зародиша започва да придобива човешкия си облик и влиянието на медикаменти, наркотични вещества, алкохол, цигари и други може да е фатално увреждащо. Главата на вашето бебе расте с много по-бързи темпове и това е защото мозъкът му претърпява огромни промени – той започва да регулира циркулацията на кръв в тялото на бебето, да контролира сърденият му ритъм и въобще всички важни жизнени функции.

През 5-та до 8-ма гестационна седмица започва оформянето на стомаха, на черния дроб, белите дробове и панкреаса. Формират се пръсти, длани, очите и ушите се оформят. Имаме налице торс, врат, крачета и колене, пръсти на краката – малкото човече се оформя почти напълно.

Женската консултация през 2-я месец на бременността главно се свързва с Хорион биопсия. Тази биопсия дава възможност на много ранен етап от бременността, до 10-та гестационна седмица, да се установят генетични аномалии у плода! Това изследване е много важно за бременните жени в напреднала възраст (над 35 години) и за двойки с установени аномалии в хромозомния набор. Този тип биопсия е безопасна за бременността, понеже се взима проба от клетките на предшестващата плацентата обвивка.

В края на 5-та гестационна седмица можете съвсем ясно да чуете как бие сърцето на бебето ви при рутинен преглед на женска консултация. Разбира се винаги има риск и от проблеми за бременността, затова ако бременната има силно главоболие, подуто лице, температура, болки в кръста или ниско в корема, както и течение с примеси на кръв – задължително е да се обърне към лекаря си.

Това е то чудото на живота продължава и през 5-та до 8-ма гестационна седмица от бременността. Сега е време за статията ни относно това, как да помогнем на бебето си да заеме правилната позиция за раждане – важно е да я прочетете.

f | Сподели с приятели