Бременност от 5-та до 8-ма гестационна седмица – време да започнете да си водите дневник за бременността!

Бременност от 5-та до 8-ма гестационна седмица или казано накратичко 2-ри месец от бременността – какво се случва с бебето и с бременната?

Бременност от 5-та до 8-ма гестационна седмица

Кога е нужно да отидете на женска консултация и какво да очаквате от прегледите? Дали все още имате сутрешно гадене, отпадналост или нещата се подобряват? С какво и колко да се храните? Защо е точното време да започнете да си водите дневник за вашата бременност и колко е голям бебчо вече?

Хиляди въпроси, на които всяка бременна търси отговор, затова и ние ще ви дадем тези отговори, като можете да бъдете сигурни, че те максимално отговарят на действителността!

Наскоро ви споделихме материала си за бременността от 1-ва до 4-та гестационна седмица, едно магическо начало на напълно нов живот – в него ще разберете всичко за първият месец от бременността и невероятните промени, които се случват с бременната и бебето. Като продължение на темата се прехвърляме към вторият месец на една бременност и особеностите, които ви очакват по време на неговото протичане. Ето ги и тях, изчетете ги докрай!

Бременност от 5-та до 8-ма гестационна седмица – идеалното време да започнете своя Дневник на бременността!

Няма по-идеално време от 2-рия месец на бременността, споделят специалистите, за да започнете да си водите дневник. Дневник, но не какъв да е, а Дневник на бременността! Ще се почувствате много по-добре, ако започнете да изразявате с думи на белите листа вашите емоции по време на 9-те месеца бременност. Да записвате всяка усмивка и сълза, както и поводите за тях. Обикновено записването на преживяното от деня, до голяма степен успокоява бременната и я прави някак си по-пълноценна. Можете да залепяте снимки на себе си, на попорасналия си корем. Да записвате очакванията си и тези на партньора ви относно бъдещият ви наследник.

дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 12лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Освен, че ще ви разтовари неимоверно много, Дневника на бременността ще ви остане скъп спомен за бъдещето. Когато и да се върнете към него, той ще извика у вас неповторими емоции, които само една бременност – месец по месец може да ви поднесе!

На фона на всичко вълнуващо казано дотук, във вас расте един напълно нов и съвсем малък живот, като се има предвид че се намирате в 5-та до 8-ма гестационна седмица от бременността си. През вторият месец на вашата бременност, бебето ви ще претърпи уникални и невероятни промени. Една от тях е, че вашият мъник за само 4-те седмици на вторият месец, ще порасне с над 2 сантиметра! През вторият месец бременните все повече усещат нуждата за сън и пълноценна почивка. Престоят им в банята ( за добро или зло) е станал все по-чест и това понякога ги изнервя неимоверно.

Дрехите! Те направо се са опънали, като струни около тялото на бременната, особено в областта на бюста и талията. Вижте нашите предложения за клин за бременни в няколко варианта – летен, есенно-пролетен и зимен, бодита и бельо за бременни.

Постоянното чувство за глад или гадене преследва бременните. Е, добре дошли мили бъдещи майки във вторият месец от вашата бременност. Какво става с хранителните ви навици и режим през този втори месец на бременността? През този период обикновено отвращението към някои храни и миризми е все така силно. То ще започне да отслабва едва след 4-я месец на бременността, но някой бременни го усещат през всичките 9 месеца бременност!

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Специалистите отчитат факта, че много бременни през 5-та до 8-ма гестационна седмица от бременността се привличат от нишесте, пепел или глина. Защо? Вероятно поради липса на желязо главно в организма им и на други важни микроелементи. През този месец от бременността е много вероятно да изпитвате храносмилателни разстройства! Защо?

Понеже свръхпроизводството на естроген и прогестерон значително разтяга гладката мускулатура на хранопровода, в него се задържа храна и минава бавно. В следствие е налице храносмилателно разстройство. За да облекчите киселините и тежестта в стомаха, която постоянно усещате – напълно се откажете от пържени, пикантни и мазни храни.

Газираното и без това е вредно, така че напълно го изключете от менюто си. Въпреки дискомфорта на бременната, за бебето е полезно тя да страда от разстройства в храносмилането, понеже така хранителните вещества по-добре проникват в кръвта, а оттам бебето ги усвоява по-пълноценно!!! Така, че мили мами ще изтърпите и това за благото на децата си.

Както през 1-я месец, така и от 5-та до 8-ма гестационна седмица, на бременната ще и се вие свят, ще и се гади и тя ще се чувства адски уморена и нервна. Въпреки дискомфорта, добре е да знаете мили майки, че това неразположение е добър знак, понеже означава че организма ви реагира добре на бременността и с нея всичко е наред! Хормоните все още танцуват из тялото на бременната – тя е ту весела и превъзбудена, ту унила и тъжна. Добре е през 2-я месец на бременността да избягвате храните богати на холестерол, да правите леки упражнение и разходки навън, повече да си почивате и естествено да си хапвате често, но по малко.

Бременните могат да очакват в този период на бременността да се появят вагинални течения, които вероятно ще продължат през цялата бременност. Те често са начин организма на бременната да се предпази от инфекции, но винаги е задължително тя да се консултира с наблюдаващият я лекар, за да прецени той нужни ли изследвания и лечение на течението. Вече е време да очаквате скъпи бъдещи майки и повишаване на теглото ви, както и това уникално чувство, което ви кара да цъфтите отвътре-навън. Внимавайте с килограмите, макар и покачването на теглото да има за цел изхранване на зародиша и запаси за бъдещият период на кърмене – не прекалявайте с хапването!

Вашето бебе ли? То вече е „гигант“ – от само 5 милиметра през 1-я месец на бременността, то вече е 30 милиметра и тежи цели 10 грама. Именно през този период зародиша започва да придобива човешкия си облик и влиянието на медикаменти, наркотични вещества, алкохол, цигари и други може да е фатално увреждащо!!! Главата на вашето бебе расте с много по-бързи темпове и това е защото мозъкът му претърпява огромни промени – той започва да регулира циркулацията на кръв в тялото на бебето, да контролира сърденият му ритъм и въобще всички важни жизнени функции. През 5-та до 8-ма гестационна седмица започва оформянето на стомаха, на черния дроб, белите дробове и панкреаса. Формират се пръсти, длани, очите и ушите се оформят. Имаме налице торс, врат, крачета и колене, пръсти на краката – малкото човече се оформя почти напълно.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Женската консултация през 2-я месец на бременността главно се свързва с Хорион биопсия от страна на изследвания. Тази биопсия дава възможност на много ранен етап от бременността, до 10-та гестационна седмица, да се установят генетични аномалии у плода!!! Това изследване е много важно за бременните жени в напреднала възраст (над 35 години) и за двойки с установени аномалии в хромозомния набор. Този тип биопсия е безопасна за бременността, понеже се взима проба от клетките на предшестващата плацентата обвивка! В края на 5-та гестационна седмица можете съвсем ясно да чуете, как бие сърцето на бебето ви, при рутинен преглед на женска консултация. Разбира се винаги има риск и от проблеми за бременността, затова ако бременната има силно главоболие, подуто лице, температура, болки в кръста или ниско в корема, както и течение с примеси на кръв – задължително е да се обърне към лекаря си!!!

Това е то чудото на живота продължава и през 5-та до 8-ма гестационна седмица от бременността. Сега е време за статията ни относно това, как да помогнем на бебето си да заеме правилната позиция за раждане – важно е да я прочетете!

| Сподели с приятели