Бременност през 1-ва до 4-та Гестационна седмица – какво се случва с тялото на жената

Бременност през 1-ва до 4-та Гестационна седмица често преминава незабелязана от жените – понеже те още не знаят, че са бременни.

Бременност през 1-ва до 4-та Гестационна седмица

Най-често жените с трудно зачеване осъзнават първите моменти от бременността и усещат реално променящото им се тяло в първия месец – понеже постоянно следят за това дали са бременни или не.

Днес ще се фокусираме именно върху промените в жената точно в първият месец на бременността. Как се променя тялото? Как е добре да се храните? Какво да очаквате на женската консултация и как бебето се развива? Кога да се обърнете към лекар през този период от бременността си?

За развитието по гестационни седмица на бебето и бременната сме писали – но в този материал ще се опитаме по-детайлно да ви представим чудото на това да износиш дете в първият месец на зачатието. Затова четете и бременността ще ви се стори все повече, като магически ритуал.

Бременност през 1-ва до 4-та Гестационна седмица – какво се случва с бременната жена

Дори и често незабелязан първият месец от бременността протича под формата на ураган в женското тяло. Вихрушка от хормони, следователно променливи настроения – без видима причина. Честа умора. И… закъснението на цикъла.

Виждате бледа втора черта на теста за бременност и се озовавате в кабинета на гинеколога. Там чувате фразата: „Честито, ще имате бебе!“ – и краката ви направо се подкосяват. Това става много често по филмите, но в живота ако не следиш стриктно овулацията си и месечният си цикъл – разбираш, че си бременна някъде към 4-тата седмица от бременността си или по-късно, понеже месечния ти период някъде се губи.

Вероятно вече сте усетили и често виене на свят, непоносимост към определени и неопределени миризми. Гадене и повръщане дори. Много жени не планували бременност си мислят, че са болни – а те всъщност са бременни. Няма значение, кога и как сте разбрали добрата новина, важното е че вече във вас расте живот и вие трябва да пазите и него и себе си, за да прегърнете след 9 месеца най-големият дар на света – бебето си.

Време е през първия месец от вашата бременност да започнете да забавяте темпото си на живот по малко. Добре е да си почивате достатъчно и поне около 2, 3 часа повече да си поспивате. Това е нужно, за да се развие добре бременността ви и да запазите доброто развитие на плода. Не ни разбирайте погрешно, не трябва да седнете или легнете и нищо да не правите, напротив движението и активността са важни, но умерените.

Точно 266 дни са дадени на бебето и майката да се адаптират и подготвят физически за момента на раждане. Започва период на бурни промени, притеснения понякога, но и неизмеримото щастие на първият ритник, на мърдането на бебето в корема ви.

Бременност през 1-ва до 4-та Гестационна седмица прави жената по-спокойна, но доста по-уморена от обичайното. След втората гестационна седмица от бременността повечето жени усещат гадене и започват да повръщат сутрин. Това не важи за всички естествено! Сутрешното неразположение обикновено изчезва до 14-та гестационна седмица, но можете значително да го облекчите, ако закусвате сутрин здравословно.

През първият месец от бременността организмът на майката активно осигурява всички необходими вещества за развитието на бебето. Може да изпитвате чувство на страх, на силна еуфория, на тъга дори – но важното е да останете спокойни – все пак във вас расте живот. Не отдавайте прекалено внимание на тревоги от рода на: Дали ще съм добра майка? ; Ще родя ли лесно?; Дали бебето ми ще е добре? И така нататък. Всичко ще е наред, ако се храните правилно, движите се и посещавате редовно женската консултация.

Бременност през 1-ва до 4-та Гестационна седмица – храненето на бременната

Когато си бременна често близките ти и роднини те третират, като болен. Не се изнервяйте от това, те просто се тревожат и искат всичко с бебето и вас да е наред. Често гинеколозите съветват бременната жена в първият месец от бременността ѝ да се храни балансирано и здравословно, ако по някаква причина не го е правила досега.

Партньорът и близките ѝ я съветват да спре да пие кафе или да го намали до минимум. Разбира се да не пие алкохол и да не пуши, ако го е правила. Това са напълно основателни съвети и не се дразнете от тях – те са важни за развитието на една „здрава бременност“, която ще износи здраво бебе и майката бързо ще се възстанови.

Относно храненето, в никакъв случай не следвайте съвети на близки – да ядете за двама. Бебето няма нужда от това определено. Ако в първият месец от бременността храната ви причинява гадене, опитайте със свежи плодови и зеленчукови фрешове. За да се ориентирате правилно, добре е да знаете, че до края на Първи Триместър е нужно да приемате не повече от сто калории допълнително от преди бременността.

Заложете предимно на плодове, зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести такива – на всичко, но с мярка в количеството и с добро качество най-вече. Забравете за бързите храни, те само ви правят „огромни“, а не носят нищо полезно за вас и бебето ви.

Започнете приема на фолиева киселина, ако не сте започнали до момента. Това предпазва плода от аномалии.

Бременност през 1-ва до 4-та Гестационна седмица – какво се случва с бебето и кога е време за женска консултация

Когато сте отишли при гинеколога, за да установи вашата бременност – той е определил и датата на термина ви за раждане посредством времето на първия ден от последния ви месечен цикъл. При този първи преглед или консултация, както искате го наричайте, повечето гинеколози проследяват и състоянието на маточната шийка, за да потвърдят срока на бременността.

При второто ви посещение на женската консултация ще станете обект на „кръстосан разпит“ относно семейната ви анамнеза, заболявания, приемани лекарства, операции и други. Това е важно за лекарите, за да установят риска за бременността, да изострят вниманието си към предавани по наследство заболявания или аномалии.

Ще споделите още с наблюдаващият ви лекар своята професия, навици (пушене, пиене и други), подробности около менструацията ви всеки месец. Още дали сте била бременна преди, колко пъти, правила ли сте аборти. Много е важно да отговаряте искрено на тези въпроси, гинеколога не иска да се рови в живота ви, иска да се грижи добре за вашата бременност, за да родите здраво бебе и вие да сте здрава. След „разпита“ ще бъдете подложена и на медицински преглед. През този първи месец от бременността и прегледите на женска консултация, ще се насрочат изследвания на кръв и урина целящи да установят захарен диабет, кръвна група, бактерии, антигени и други важни за бременността неща.

Kак се развива бебето ви през 1-ва до 4-та Гестационна седмица

Вашето бебе в края на Първи Триместър е вече около 8 сантиметра. От оплождането на яйцеклетката, зародиша е нараснал близо сто хиляди пъти. Именно по време на 3-та и 4-та гестационна седмици започва оформянето на бебешките органи и може да чуете ударите на сърцето на бебето. Крайниците започват оформянето си през Втория месец от бременността. Вече е известен и полът на бебето, но все още не може да се види от гинеколога на ехографски преглед. Специалистите споделят мнението, че вероятността да се роди момче се завишава от зачеването по време на овулация. Докато шанса за момиче е по-голям, ако зачеването се случи 2, 3 дни преди самата овулация.

По време на бременност през 1-ва до 4-та Гестационна седмица трябва веднага да потърсите гинеколога си или да отидете на преглед, ако кървите от влагалището (независимо дали е леко), изпитвате болки ниско в корема и ви се гади, имате оттоци на лицевата част или крайниците, втриса ви и имате силно главоболие, пари ви докато ходите по малка нужда или пък изпитвате силно безпокойство, което не отминава повече от ден. Това е то чудото на живота мили майки.

Хвърлете поглед и на материала ни за резус-фактор по време на бременността – ще ви е от полза.

f | Сподели с приятели