Бременността на една майка болна от диабет

Бременността за повечето жени в добро физическо здраве протича стандартно. Освен обичайните неразположения през първото тримесечие и тежестта в края на бременността, то всичко останало е в рамките на добрия тон, така да се каже.

диабет и бременност

Дали всичко протича така гладко и при жените страдащи от все по-популярното и всеобхватно заболяване – диабет? Навярно би могло твърдят много специалисти и няма колосална причина, която да спре една диабетичка да бъде майка, но определено една такава бременност е добре да се планира, ако не кажем задължително да се планира.

Планирайки своята бременност една болна от диабет осигурява по-голяма сигурност на себе си и на невръстната си рожба. Рисковете от евентуални усложнения са сведени до минимум, а постоянното наблюдение и следене на този тип бременности е определящо за добрия им изход.

Видове диабет при една бременност

Жените, които са на детеродна възраст обикновено страдат най-често от така наречения гестационен диабет. Но в тази статия не става въпрос за него, защото той се появява и изчезва по време на самата бременност. Така той не е състояние, което майката има преди да зачене бебето.

Ние ще се концентрираме на диабет тип 1 и 2, които една жена има преди да реши да стане майка. При диабет тип 1 инсулиновата зависимост е налице и се употребява инсулин за лечение. При диабет тип 2, който по правило е по-лек по форма и симптоми нямаме инсулинова зависимост.

В световен мащаб диабетът е болест с голяма масовост. По данни от проучвания почти всяка 20-та бременна в света е болна от диабет тип 2, а около 5 милиона бременни са болни по света от диабет тип 1. Основния проблем при диабет тип 2 е неговата диагноза, защото за разлика от диабет тип 1 с него една жена може да живее с години, без да разбере! Затова съвета на лекарите е – изследвайте се за подобни рискове преди бременността, за да избегнете усложнения на по-късен етап за вас и вашето бебе вече.

Симптоми на захарен диабет

И диабет тип 1, и диабет тип 2 са хронични заболявания. Те изискват здравословен режим на спорт, хранене, почивка и въобще грижа за бременната. Ако изпитвате някои от следните симптоми и нямате установен диабет преди да заченете, то направете си изследвания, за да разберете имате или не диабет под някоя от двете форми.

Най-характерното са често ходене до тоалетната нощем, постоянна умора, сухота в устата, рязка промяна в теглото. Ако вече сте бременна и имате тези симптоми е по-трудно да различите дали те са диабет или просто симптоми на една бременна. Това е така, защото се припокриват и само специалист може да установи разликата! Затова преди да забременеете е добре да сте сигурни, че нямате или имате диабет, за да планирате бременността си. Което не е гаранция, че не сте предразположени към поява на гестационен диабет разбира се.

Симптомите, които навеждат на мисълта един специалист, че бременната има диабет са следните: прекалено бързо развитие на плода, бързо наддаване на тегло у майката, високо кръвно налягане, кожни инфекции или пък гъбични и вагинални. При такива симптоми се изследва бременната за риск от наличието на диабет и появата на гестационен такъв, ако друг не е налице.

Рискови групи жени предразположени към поява на диабет преди или по време на бременност

Рисковите групи жени са тези с високо наднормено тегло, хипертонични смущения, наличие на диабет наследствено и раждането на деца над 4 килограма тегло. Общо взето жените планиращи бременност над 45 години са в голям риск да развият диабет, както и тези с проблеми от сорта на високи нива на кръвна захар, поликистоза и други. Появата на диабет в първия триместър не се ознаменува като гестационене диабет, защото той е характерен за средата на бременността. Този диабет е тип 1 или 2 за една бременна, в зависимост от симптомите.

Възможни усложнения при една жена болна от диабет за нея и бебето ѝ

Тук рисковете са разглеждани от два аспекта. Този на самото физическо раждане и този на увреждания за бебето и майката. Неконтролираните високи нива на кръвна захар могат да причинят спонтанни аборти, невъзможност да се зачене, вродени аномалии у бебето, раждане преди датата на термина, вътреутробна смърт, бебета с много ниско или високо родилно тегло и други.

Изброените рискове са много сериозни и засягат най-вече майки заченали с диагноза диабет. Това обаче не означава, че при един добър контрол и планиране бременността на една диабетичка няма да протече като една нормална бременност! За бебето това е също жизненоважно, не само заради големите рискове от увреждания, а и заради обременеността и предразполагането към диабет в последствие.

Как да контролираме диабета, когато сме бременни

Най-важното, за да няма усложнения при една бременност на майка болна от диабет, е контрола на кръвна захар и измерването ѝ. Тя трябва да бъде на гладно в рамките на 3,5 до 5,4 единици. На първия час след храна стойностите трябва да са от 5,4 до 7,1 единици. На втория час те вече не бива да надвишават 6,4 единици.

Хипоглекимичния риск при диабетички тип 1 е най-висок, защото при тях съществува рискът от ниска кръвна захар и изпадане в шок. Затова следенето на кръвната захар няколко пъти на ден и регулирането ѝ чрез диета, упражнения и лекарства е задължително.

Жените с установен диабет тип 1 или 2 преди да забременеят трябва да се консултират с ендокринолог, за да планират бременността си. Те трябва да имат поне 6 месеца добър метаболитен контрол, преди въобще да правят опити за зачеване. Така бременността им ще премине леко и без евентуални и тежки усложнения.

f | Сподели с приятели