Кислороден глад на плода и какво всъщност се случва?

Кислороден глад на плода или вътреутробна хипоксия – каква е тази диагноза и защо толкова много майки се страхуват от нея?

кислороден глад на плода

Пренаталната хипоксия на плода в утробата е всъщност недостига на кислород за бебето ви – възникнала по редица причини.

От какво се притесняват майките и какво всъщност се случва?

Безпокойството и паниката, която тази диагноза предизвиква у всяка майка е огромно. В главата на жените се блъскат въпроси от рода на: Защо се случи това, какви са последиците и дали може да се лекува? Възможно ли е недостига на кислород да бъде предотвратен и какво най-често води до него?

Най-общо казано кислороден глад на плода се появява, когато майката има проблемна бременност, която е съпътствана от болестни състояния. Проблемите могат да бъдат и в самото бебе и развитието му в утробата. Важното е, че състоянието води до различни болести за бебето най-вече. И те са възникнали вследствие на кислородния глад!

За да ви бъдем максимално полезни събрахме за вас най-важната информация за липсата на кислород у плода. Тук ще прочетете защо състоянието възниква най-често, какво го прави толкова опасно и как се установява и лекува съответно?

Кислороден глад на плода – причини за появата му, опасности и диагностика

Когато заговорим за кислороден глад, причинителите са различни и разнообразни. Най-често заболяването се появява, когато бременната има някакво заболяване по време на износването на бебето. Според специалистите най-често анемията е тази, която отключва недостига на кислород за плода. Често майките с ниско тегло страдат от анемия и лоша среда се оказват и вредните нездравословни навици на живот. Тютюнопушенето по време на бременност тясно се свързва с липсата на кислород за плода.

Прочетете повече за вредите от пушенето, докато кърмите – ще ви бъде полезно.

дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 12лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Основно връзката майка-плацента-бебе е тази, която осигурява доброто снабдяване с кислород. Ако бременната страда от проблеми с дихателната система или сърдечната, то кръвообращението ѝ е нарушено. Така се нарушава и снабдяването на кислород за бебето. Дори едно заболяване, като бронхита може да предизвика проблеми със снабдяването на кислород от плацентата.

Майките страдащи от диабет често са в рискова група за недостига на кислород у плода, както и тези с бъбречни заболявания. Оттичането на кръвта от самата плацента донякъде също може да бъде нарушено и да доведе до кислороден глад на плода. Заболявания на самия плод в утробата също предизвикват хипоксия. Сред тях са инфекции в пренатален период, вродени дефекти, резус болест или компресия на главата при раждане.

Опасностите, които крие хипоксията на плода са големи в действителност. Като цяло цялостната дейност на организма на бебето е нарушена. Метаболитните процеси са изменени. Ако кислородният глад се появи в ранна бременност, то плодът е застрашен от увреждания и аномалии. Ембрионът не се развива нормално.

Колкото повече напредва бременността и кислородният глад остава – бебето е в риск от увреждане на централната нервна система. Растежът му е забавен и способностите му за адаптация след раждането са много по-ниски.

Накратко мозъкът на бебето не съзрява, понеже не се снабдява добре с кислород. Кръвоносните му съдове не функционират добре и връзките мозък-кръвооросяване са засегнати.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Лекият кислороден глад на плода няма фатални последици за него, докато осезаемият води до исхемия обикновено. Говорим най-вече за смущения в неврологията и психо-моторното развитие след раждането!

Важният въпрос за всяка една майка е – как се диагностицира това опасно състояние за бебето ѝ? Изследванията, които ще покажат заболяването са ехография на плода и майката, доплер изследване и кардиотокография, както и изследване на течност от плацентата и лабораторни изследвания. Най-добрият признак за един акушер-гинеколог относно това заболяване – е забавеното развитие на плода!

Освен това бременната усеща след 28-ма гестационна седмица активно движения на бебето, което в последствие става вяло или липсва. Тоест бебето се държи необичайно!

Кардиотокографията е сред най-съвременните и сигурни методи да бъде диагностициран един кислороден глад на плода. При нея се измерват, както контракциите на матката, така и сърдечния ритъм на бебето. Две са диаграмите, които ще покажат на специалистите дали има хипоксия на плода или не. Те показват движенията на бебето и неговия сърдечен ритъм.

Изследването може да се направи, след като бременната навлезе в 32-ра гестационна седмица. Лекарите могат да диагностицират евентуална хипоксия на плода и чрез доплер изследването. То има за цел да проследи снабдяването на кръв в плацентата, чрез ултразвук.

Ако се установят нарушения, може да се говори и за кислороден глад в повечето случаи. Цветът на плацентата в зелено и наличието на мекониум съответно също говорят за кислороден глад на плода.

Как може да се лекува кислороден глад на плода?

Когато една бременна има проблеми с високо кръвно налягане, болна е от диабет, има анемия, проблеми с обмяната на веществата или друго заболяване – те трябва задължително да бъдат лекувани навременно. Освен това често пъти специалистите изпращат тези рискови групи жени в центрове, където да се проследи състоянието на бебето и степента на хипоксия. Важно е да бъде открита причината за появата на хипоксия, защото само лечението на тази причина би спряло опасния процес!!!

Много често с приема на лекарства регулиращи метаболизма, заболяването бива спряно. Но ако все пак състоянието на плода се влошава, възможно е акушер-гинеколозите да предприемат крачката към Цезарово сечение. Родилката трябва да е обаче най-малко в 28-ма гестационна седмица!

Профилактиката на самото заболяване се корени в поддържащото лечение на заболяванията у бременната. Нужен е здравословен хранителен и двигателен режим, така че бебето максимално добре да се развива и расте. Важни са дихателните упражнения, както и гимнастиката за бременни във вода. Те изключително много благоприятстват тоновете на бебето и компенсират кислороден глад на плода.

В крайна сметка добрата профилактика и здравословния начин на живот са нещата, които ще предпазят бебето ви от това опасно за развитието и здравето му състояние!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Ако сте харесали материала ни, четете и статията ни за мекониум в утробата. Още едно опасно, но контролирано установено навреме състояние! Бъдете информирани и се пазете мили мами – така пазите и бебетата си.

| Сподели тази статия с приятели