Кислороден глад на плода и какво всъщност се случва

Кислороден глад на плода или вътреутробна хипоксия – каква е тази диагноза и защо толкова много майки се страхуват от нея?

кислороден глад на плода

Пренаталната хипоксия на плода в утробата е всъщност недостига на кислород за бебето ви – възникнала по редица причини.

От какво се притесняват майките и какво всъщност се случва

Безпокойството и паниката, която тази диагноза предизвиква у всяка майка е огромно. В главата на жените се блъскат въпроси от рода на: Защо се случи това, какви са последиците и дали може да се лекува? Възможно ли е недостига на кислород да бъде предотвратен и какво най-често води до него?

Най-общо казано кислороден глад на плода се появява, когато майката има проблемна бременност, която е съпътствана от болестни състояния. Проблемите могат да бъдат и в самото бебе и развитието му в утробата. Важното е, че състоянието води до различни болести за бебето най-вече. И те са възникнали вследствие на кислородния глад.

За да ви бъдем максимално полезни събрахме за вас най-важната информация за липсата на кислород у плода. Тук ще прочетете защо състоянието възниква най-често, какво го прави толкова опасно и как се установява и лекува съответно?

Кислороден глад на плода – причини за появата му, опасности и диагностика

Когато заговорим за кислороден глад, причинителите са различни и разнообразни. Най-често заболяването се появява, когато бременната има някакво заболяване по време на износването на бебето. Според специалистите най-често анемията е тази, която отключва недостига на кислород за плода. Често майките с ниско тегло страдат от анемия и лоша среда се оказват и вредните нездравословни навици на живот. Тютюнопушенето по време на бременност тясно се свързва с липсата на кислород за плода.

Прочетете повече за вредите от пушенето, докато кърмите – ще ви бъде полезно.

Основно връзката майка-плацента-бебе е тази, която осигурява доброто снабдяване с кислород. Ако бременната страда от проблеми с дихателната система или сърдечната, то кръвообращението ѝ е нарушено. Така се нарушава и снабдяването на кислород за бебето. Дори едно заболяване, като бронхита може да предизвика проблеми със снабдяването на кислород от плацентата.

Майките страдащи от диабет често са в рискова група за недостига на кислород у плода, както и тези с бъбречни заболявания. Оттичането на кръвта от самата плацента донякъде също може да бъде нарушено и да доведе до кислороден глад на плода. Заболявания на самия плод в утробата също предизвикват хипоксия. Сред тях са инфекции в пренатален период, вродени дефекти, резус болест или компресия на главата при раждане.

Опасностите, които крие хипоксията на плода са големи в действителност. Като цяло цялостната дейност на организма на бебето е нарушена. Метаболитните процеси са изменени. Ако кислородният глад се появи в ранна бременност, то плодът е застрашен от увреждания и аномалии. Ембрионът не се развива нормално.

Колкото повече напредва бременността и кислородният глад остава – бебето е в риск от увреждане на централната нервна система. Растежът му е забавен и способностите му за адаптация след раждането са много по-ниски.

Накратко мозъкът на бебето не съзрява, понеже не се снабдява добре с кислород. Кръвоносните му съдове не функционират добре и връзките мозък-кръвооросяване са засегнати.

Лекият кислороден глад на плода няма фатални последици за него, докато осезаемият води до исхемия обикновено. Говорим най-вече за смущения в неврологията и психо-моторното развитие след раждането.

Важният въпрос за всяка една майка е – как се диагностицира това опасно състояние за бебето ѝ? Изследванията, които ще покажат заболяването са ехография на плода и майката, доплер изследване и кардиотокография, както и изследване на течност от плацентата и лабораторни изследвания. Най-добрият признак за един акушер-гинеколог относно това заболяване – е забавеното развитие на плода.

Освен това бременната усеща след 28-ма гестационна седмица активно движения на бебето, което в последствие става вяло или липсва. Тоест бебето се държи необичайно.

Кардиотокографията е сред най-съвременните и сигурни методи да бъде диагностициран един кислороден глад на плода. При нея се измерват, както контракциите на матката, така и сърдечния ритъм на бебето. Две са диаграмите, които ще покажат на специалистите дали има хипоксия на плода или не. Те показват движенията на бебето и неговия сърдечен ритъм.

Изследването може да се направи, след като бременната навлезе в 32-ра гестационна седмица. Лекарите могат да диагностицират евентуална хипоксия на плода и чрез доплер изследването. То има за цел да проследи снабдяването на кръв в плацентата, чрез ултразвук.

Ако се установят нарушения, може да се говори и за кислороден глад в повечето случаи. Цветът на плацентата в зелено и наличието на мекониум съответно също говорят за кислороден глад на плода.

Как може да се лекува кислороден глад на плода

Когато една бременна има проблеми с високо кръвно налягане, болна е от диабет, има анемия, проблеми с обмяната на веществата или друго заболяване – те трябва задължително да бъдат лекувани навременно. Освен това често пъти специалистите изпращат тези рискови групи жени в центрове, където да се проследи състоянието на бебето и степента на хипоксия. Важно е да бъде открита причината за появата на хипоксия, защото само лечението на тази причина би спряло опасния процес.

Много често с приема на лекарства регулиращи метаболизма, заболяването бива спряно. Но ако все пак състоянието на плода се влошава, възможно е акушер-гинеколозите да предприемат крачката към Цезарово сечение. Родилката трябва да е обаче най-малко в 28-ма гестационна седмица.

Профилактиката на самото заболяване се корени в поддържащото лечение на заболяванията у бременната. Нужен е здравословен хранителен и двигателен режим, така че бебето максимално добре да се развива и расте. Важни са дихателните упражнения, както и гимнастиката за бременни във вода. Те изключително много благоприятстват тоновете на бебето и компенсират кислороден глад на плода.

В крайна сметка добрата профилактика и здравословния начин на живот са нещата, които ще предпазят бебето ви от това опасно за развитието и здравето му състояние.

Ако сте харесали материала ни, четете и статията ни за мекониум в утробата. Още едно опасно, но контролирано установено навреме състояние! Бъдете информирани и се пазете мили мами – така пазите и бебетата си.

f | Сподели с приятели