Доказването на алергия при децата – необходими изследвания

Доказването на алергия при децата е трудна задача. В ранна детска възраст една алергия е скрито състояние и често пъти се бърка с чести настинки и простудни заболявания.

алергия при децата

Алергичната реакция само по себе си е защитна реакция на организма, но понякога алергиите имат доста страшни последствия и остават, като хронични състояния за цял един живот.

При децата организма не е напълно „узрял“ така да се каже и често пъти дава отклонения от нормите, които са валидни за възрастните. Затова съмненията за алергия в ранна детска възраст си остават по скоро хипотетични, докато не дойде времето напълно да бъдат диагностицирани – след около 5-тата, 6-тата година на детето според специалисти.

Доказването на алергия при децата – пътят, който трябва да се извърви

Когато говорим за алергия, трябва да знаем, че е необходимо да се установи точен алерген, който я причинява. Да се установи това при възрастен е лесно, но при децата не винаги е така. При контакт с даден конкретен алерген, организма веднага реагира – появяват се обриви и зачервявания, затруднено е дишането или други съпътстващи ги симптоми.

Именно при децата контакта с алергена се проявява в неспецифични реакции, чийто проява не е непосредствена, а може и да възникне след време! Така за специалистите честите простудни заболявания у едно дете, които са напълно стандартни, са индикатор за развиваща се алергия.

Воднистата хрема, леката кашлица и постоянното боледува – са червената лампичка, че в организма на детето се случва нещо. Тогава лекуващите педиатри препоръчват консултацията с алерголог или детски пулмолог за астмата.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Специалистът назначава следните изследвания на детето, за което се съмнява, че има развиваща се алергия:

Тестове на кръвта

Това не е стандартен кръвен тест, а по скоро изследване за алергени. Теста цели да установи наличието на специфични антитела от група IgE. Именно тези тела и завишеното им количество са индикатора, че има алергичен процес в детския организъм. Могат да бъдат открити в лигавиците в тялото, по кожата, както и в белите дробове. Когато даден алерген подразни детския организъм, тези антитела отделят в кръвта вещества, като хистамин. Главния виновник за една алергична реакция е именно хистамина и той предизвиква симптомите на алергични прояви и в белите дробове, и в носната лигавица, в очите, по кожата и в устната кухина и хранопровода.

Антитела от този тип са главната причина, след като сме били в допир с един алерген, да получим бърза алергична реакция. Много добре е известно на мнозина, че именно тези бързи алергични реакции са често пъти застрашаващи живота и са изразени с остра симптоматика. Така например стоят нещата с един астматичен пристъп на неустановена астма у децата! По същият начин се проявява и подуването на езика, и затрудненото дишане, при допир с храни, които са алергени.

За да се направи подобен кръвен тест за антитела се изисква вземането на венозна кръв. Само по себе си за деца това е чисто предизвикателство. Така именно е вероятно да се установи алергия към дадени лекарства, към храни, към полени и прочие.

Доказването на алергия при децата само с кръвен тест, обаче не е достатъчно. Алерголога установява завишени нива на антитела и се съмнява за определен източник на алергията, но пълната симптоматика на алергичната реакция също трябва да е налице! Единствено тогава може да се каже, че едно дете е алергично към даден алерген, което отново не се заключава твърдо, а се наблюдава развитието на алергията във времето.

Проби на кожно-алергична основа

Това са пробите, чрез които най-често се установява алергия при детето и доказването на алергия при децата е налице. Можем да разграничим тези кожни тестове основно на два вида: повърхностно внесен в кожата алерген и инжектиран алерген.

Повърхностно внесен алерген

Става въпрос за така познатото ни драскане с игла по повърхността на кожата на пред мишницата от вътрешната и страна. Поставят се различни алергени, които се съмняват лекарите, че засягат детето. Така с един тест могат да се тестват няколко съмнителни алергена, според оплакванията на детето. Индикатор за проява на алергия към определен алерген е зачервяването и подуването на кожата, на мястото където алергена е попаднал в повърхностния кожен слой. По това, колко е зачервено и голямо подуването, алерголозите определят степента на алергия.

До 15-тата минута от теста резултатите се отчитат, а след около половин час зачервяванията избледняват и изчезват. Доказването на алергия при децата по този начин е масово практикувано.

Инжектиране на алерген

Тук отново подкожно, обаче в повърхностния кожен слой, се поставя определен алерген. Той може да бъде поставен и външно, но трябва да престои върху ръката поне 2 дни, което за едно дете никак не е удачно. Резултатите отново се отчитат на база подуване и зачервяване.

С този кожно-алергичен тест се доказват алергии към полени, прах, мухъл. Такива към силно алергенни храни, като фъстъците и яйцата. Също и към медикаменти, сред които най-често срещан е пеницилина.

Доказването на алергия при децата е предизвикателство. За съжаление днес все повече деца от все по-ранна детска възраст проявяват симптоми на тежки алергии. Много е важно навреме лекуващият педиатър да се усъмни за симптомите на една алергия и да препоръча консултация с алерголог. Доказването на алергия при децата е възможно, но изисква усилия и постоянство. И все пак родителите са тези, които най-добре познават децата си и трябва при дори най-малко свое съмнения за алергия у тях, да потърсят адекватна лекарска помощ и намеса.

f | Сподели с приятели