Доказването на алергия при децата – необходими изследвания

Доказването на алергия при децата е трудна задача. В ранна детска възраст една алергия е скрито състояние и често пъти се бърка с чести настинки и простудни заболявания. Алергичната реакция само по себе си е защитна реакция на организма, но понякога алергиите имат доста страшни последствия и остават, като хронични състояния за цял един живот.

алергия при децата

При децата организма не е напълно „узрял“ така да се каже и често пъти дава отклонения от нормите, които са валидни за възрастните. Затова съмненията за алергия в ранна детска възраст си остават по скоро хипотетични, докато не дойде времето напълно да бъдат диагностицирани – след около 5-тата, 6-тата година на детето според специалисти.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Доказването на алергия при децата – пътят, който трябва да се извърви

Когато говорим за алергия, трябва да знаем, че е необходимо да се установи точен алерген, който я причинява. Да се установи това при възрастен е лесно, но при децата не винаги е така. При контакт с даден конкретен алерген, организма веднага реагира – появяват се обриви и зачервявания, затруднено е дишането или други съпътстващи ги симптоми. Именно при децата контакта с алергена се проявява в неспецифични реакции, чийто проява не е непосредствена, а може и да възникне след време! Така за специалистите честите простудни заболявания у едно дете, които са напълно стандартни, са индикатор за развиваща се алергия. Воднистата хрема, леката кашлица и постоянното боледува – са червената лампичка, че в организма на детето се случва нещо. Тогава лекуващите педиатри препоръчват консултацията с алерголог или детски пулмолог за астмата.

Специалиста назначава следните изследвания на детето, за което се съмнява, че има развиваща се алергия:

Тестове на кръвта – това не е стандартен кръвен тест, а по скоро изследване за алергени. Теста цели да установи наличието на специфични антитела от група IgE. Именно тези тела и завишеното им количество са индикатора, че има алергичен процес в детския организъм. Могат да бъдат открити в лигавиците в тялото, по кожата, както и в белите дробове. Когато даден алерген подразни детския организъм, тези антитела отделят в кръвта вещества, като хистамин. Главния виновник за една алергична реакция е именно хистамина и той предизвиква симптомите на алергични прояви и в белите дробове, и в носната лигавица, в очите, по кожата и в устната кухина и хранопровода.

Антитела от този тип са главната причина, след като сме били в допир с един алерген, да получим бърза алергична реакция. Много добре е известно на мнозина, че именно тези бързи алергични реакции са често пъти застрашаващи живота и са изразени с остра симптоматика. Така например стоят нещата с един астматичен пристъп на неустановена астма у децата! По същият начин се проявява и подуването на езика, и затрудненото дишане, при допир с храни, които са алергени.

За да се направи подобен кръвен тест за антитела се изисква вземането на венозна кръв. Само по себе си за деца това е чисто предизвикателство. Така именно е вероятно да се установи алергия към дадени лекарства, към храни, към полени и прочие.

Доказването на алергия при децата само с кръвен тест, обаче не е достатъчно. Алерголога установява завишени нива на антитела и се съмнява за определен източник на алергията, но пълната симптоматика на алергичната реакция също трябва да е налице! Единствено тогава може да се каже, че едно дете е алергично към даден алерген, което отново не се заключава твърдо, а се наблюдава развитието на алергията във времето.

Проби на кожно-алергична основа – това са пробите, чрез които най-често се установява алергия при детето и доказването на алергия при децата е налице. Можем да разграничим тези кожни тестове основно на два вида: повърхностно внесен в кожата алерген и инжектиран алерген.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Повърхностно внесен алерген – става въпрос за така познатото ни драскане с игла по повърхността на кожата на пред мишницата от вътрешната и страна. Поставят се различни алергени, които се съмняват лекарите, че засягат детето. Така с един тест могат да се тестват няколко съмнителни алергена, според оплакванията на детето. Индикатор за проява на алергия към определен алерген е зачервяването и подуването на кожата, на мястото където алергена е попаднал в повърхностния кожен слой. По това, колко е зачервено и голямо подуването, алерголозите определят степента на алергия. До 15-тата минута от теста резултатите се отчитат, а след около половин час зачервяванията избледняват и изчезват. Доказването на алергия при децата по този начин е масово практикувано.

Инжектиране на алерген – тук отново подкожно, обаче в повърхностния кожен слой, се поставя определен алерген. Той може да бъде поставен и външно, но трябва да престои върху ръката поне 2 дни, което за едно дете никак не е удачно. Резултатите отново се отчитат на база подуване и зачервяване.

С този кожно-алергичен тест се доказват алергии към полени, прах, мухъл. Такива към силно алергенни храни, като фъстъците и яйцата. Също и към медикаменти, сред които най-често срещан е пеницилина.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Доказването на алергия при децата е предизвикателство. За съжаление днес все повече деца, от все по-ранна детска възраст проявяват симптоми на тежки алергии. Много е важно навреме лекуващият педиатър да се усъмни за симптомите на една алергия и да препоръча консултация с алерголог. Доказването на алергия при децата е възможно, но изисква усилия и постоянство. И все пак родителите са тези, които най-добре познават децата си и трябва при дори най-малко свое съмнения за алергия у тях, да потърсят адекватна лекарска помощ и намеса.

| Сподели тази статия с приятели