Фетална макрозомия (едър плод)

Какво е фетална макрозомия

Медицинския термин „макрозомия“ се използва когато теглото на плода в утробата е по-голямо от обичайното за съответната гестационна възраст. Бебета с тегло над 4000 гр. при раждане се смята, че имат макрозомия.

Фетална макрозомия (едър плод)

Телесната маса на бебето може да бъде определяна ориентировъчно чрез ултразвуково изследване по време на бременността.

Съществуват два вида макрозомия:

· Симетрична – наблюдава се когато всички параметри на плода (обиколка на глава, гърди, корем, тегло) са по-големи спрямо нормалните стойности за срока на бременността.

· Асиметрична – в този случай обикновено тялото на бебето е нараснало повече от обичайното, докато главата е с нормални размери. Най-честата причина за асиметрична макрозомия е нарушения въглехидратен метаболизъм на майката по време на бременността.

Кои са причините за фетална макрозомия

1. Гестационен диабет – най-честата причина за голямо тегло на бебето е гестационния диабет. Това е заболяване, при което бременната жена има високи стойности на кръвната захар, без да е страдала от диабет до този момент. Точните причини за развитие на заболяването не са известни, но се среща по-често при бременни с наднормено тегло, фамилна анамнеза за диабет, наличие на инсулинова резситентност, поликистозни яйчници, хипертония, възраст на майката над 30 години.

Прочетете още за гестационния диабет – ще ви бъде полезно.

Жени, развили гестационен диабет през първата бременност имат повишен риск от поява на заболяването при следващи бременности.

Възможно е жената да страда от нарушен въглехидратен толеранс (инсулинова резистентност) без да има изявен диабет като това също оказва влияние върху прекомерното наедряване на плода.

2. Наднормено тегло на бъдещата майка – затлъстяването преди зачеването или натрупването на твърде много килограми през бременността може да доведат до раждането на едър плод. Прочетете още как влияе наднорменото тегло върху зачеването и беменността.

3. Преносване – вероятността за раждане на голямо бебе се увеличава при преносване.

4. Наследственост – ако родителите са били по-едри при раждането, то възможно е бебето да има наследствен фактор за развитие на макрозомия. Тогава освен теглото, обикновено е увеличен и ръстът му (над 54 см.)

5. Наличие на резус конфликт – наблюдава се когато майката е с отрицателен резус фактор, а бебето с положителен. Освен, че може да доведе до различни усложнения, резус конфликтът може да стане причина за прекомерно нарастване на плода. Прочетете още за резус фактор по вереме на бременността – ще ви бъде полезно.

6. Възраст на майката – макрозомията се среща най-често при многораждали жени на възраст над 35 години, но може да се наблюдава и при първа бременност.

7. Пол на бебето – момчетата са по-склонни към развитие на макрозомия.

8. Поредност на бременностите – обикновено новородените при всяка следваща бременност са по-тежки от тези при предходната.

Как преминава раждането

Големината на плода и размерите на таза на майката са важни фактори за начина, по който ще протече раждането. Освен теглото, трябва да се съобразят и други фактори – предлежание на плода, поредност на бременността, предишни раждания, наличие на диабет или други придружаващи заболявания при майката.

При очаквана макрозомия е необходимо добре да се преценят размерите на таза на бъдещата майка. При липса на съвместимост с размерите на бебето и голяма вероятност за трудно раждане е добре да се обмисли Цезарово сечение. Наличието на гестационен диабет също увеличава вероятността да се стигне до оперативно раждане.

При очаквано тегло между 4000 и 5000 гр. и липса на диабет или други рискови фактори е удачно да се опита нормално раждане. Възможно е втората фаза на раждането да продължи по-дълго. Има и риск за раменна дистония на плода. Като цяло макрозомията не е опасна и децата не страдат от никакви усложнения в бъдеще, единствените рискове са за възникване на родов травматизъм, затова и начина на раждане трябва добре да се обмисли.

Профилактика на фетална макрозомия

Не съществуват конкретни превантивни мерки, които със сигурност да предотвратят феталната макрозомия, тъй като причините за нея са разнообразни и не винаги зависят от начина на живот на майката.

Тъй като гестационния диабет и инсулиновата резистеност са най-честите причини, то здравословното хранене, поддържането на оптимални нива на кръвната захар и инсулина и на нормално тегло, намаляват риска от прекомерно наедряване на плода.

Важно е кръвната захар да се проследява периодично по време на бременността и при нужда да се направи скрининг за гестационен диабет чрез изследване с глюкоза.

Балансираното хранене и умерената физическа активност помагат за поддържане на здравословно тегло на бъдещата майка.

f | Сподели с приятели