Глисти при бебетата – как да предпазите бебето си от заразяване

Знаете ли, че дори и бебетата могат да имат глисти? А причините за това са различни.

Глисти при бебетата – как да предпазите бебето си от заразяване

Тъй като това е проблем, който може да се появи в съвсем крехка възраст в първите месеци до годинка от живота на бебето ви, ние ще обърнем внимание именно на него в тази статия.

Какви могат да бъдат симптомите

Обикновено при наличие на глисти няма ясни и видими симптоми. Или те са толкова слабо забележими, че често са пренебрегвани. Това обаче не значи, че те напълно липсват. Или поне не при всяко дете.

Възможно е бебе с глисти да има следните симптоми: промяна в поведението, да плаче често, защото изпитва болка в областта на корема, да не наддава на тегло и да е раздразнително.

При по-големите деца е по-лесно да се установи наличието на някой симптом, тъй като те могат да кажат къде в тялото си усещат проблем.

Наблюдавайте изпражненията на детето. Често те биха могли да се видят там. Ако имате съмнения, направете му изследвания.

Как могат да се заразят бебетата

Имунната система на децата е по-слаба от тази на възрастните. Ето защо и те са склонни да бъдат засегнати по-лесно. Освен това, от момента, в който те започнат да ходят самостоятелно, те са изложени на потенциална опасност от заразяване с глисти. Това може да се случи в следствие на мръсни ръце, пълзене или игра в нечисто помещение, както и от храна, ако е по-голямо детето и е започнало вече своето захранване.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Ако то е все още бебе и седи само у дома, съществува възможност домашните животни да са заразители с глисти. Но не е изключено и родителите да имат глисти и да са заразили бебето. Възможно е и да са странични хора, които просто имат контакт с бебето ви.

Яйцата много често остават под ноктите на човек, а оттам могат да преминат по играчките на бебето и в устата му, тъй като, както знаете, то лапа всичко, което може.

Как могат да се лекуват глистите

Когато децата са по-големи, могат да се прилагат лекарства за лечeнието на глисти. Можете да се обърнете към специалист.

Но когато става въпрос за бебета на няколко месеца, лекарите не биха ви назначили лекарства, освен хомеопатични. В такъв случай е нужно да прибегнете до т.нар. бабини лекове. Разпространено мнение е, че сварена вода от тиквани семки помага.

Ето и друг метод за борба с глистите:

Майки споделят, че чесънът с памук е ефикасно средство за борба с глистите. Нужно е да намажете дупето на бебето с крем, да поставите срязана скилидка чесън и памук на дупето.

Глистите нощно време излизат и тогава се оплитат в памука. За да има ефект, трябва да сте упорити, да не се отказвате първата седмица, а да продължите да го правите поне 4 седмици.

Съветът на майките е да перете дрехите и чаршафите на бебето на много висока температура – на 95 градуса, тъй като яйцата не умират лесно.

Какво да направите, за да предотвратите появата на глисти:

Сменяйте пелените редовно, всяка сутрин, независимо дали са чисти, или не.

Почиствайте дома си много старателно.

Дръжте детето далеч от влажни места, както и от локви. Там има по-голяма вероятност да се зарази с глисти.

Уверете се, че всеки член на семейството ви измива ръцете си внимателно със сапун преди хранене и след тоалетна.

Поддържайте ноктите на бебето си чисти и изрязани. Яйцата лесно попадат под дълги нокти.

Много е важно глистите да не се развиват. Това означава, че вие трябва да спрете това развитие. Имайте предвид, че те излизат нощно време и снасят яйца. Ето защо е важно сутрин добре да се погрижите за хигиената на бебето – да сменяте памперса и да измивате дупето на бебето.

f | Сподели с приятели