Холелитиаза по време на бременността – усложнения, лечение, превенция

Холелитиаза по време на бременността – що за диагноза е това и дали е толкова опасна, колкото звучи? Холелитиазата е чисто и просто жлъчно-каменна болест, която много често се открива у бременната жена съвсем случайно, при едно изследване с ехограф!

Холелитиаза по време на бременността

До какви усложнения по време на бременността може да доведе тя обаче? Дали можете да предотвратите заболяването и какво е неговото лечение? – ще си поговорим днес. Естествено базирайки се на мнението на лекарите специалисти в областта на ентерологията.

Преди да ви запознаем с темата, добре е да прочетете и материала ни за Синдром на Даун – ще ви даде полезна информация и насоки по темата. Сега нека да се концентрираме върху холелитиазата и всичко свързано с нея по време на бременността.

Холелитиаза по време на бременността – причини, симптоми, тип заболяване

Като цяло жлъчно-каменната болест може да се появи изневиделица при всеки човек, не само при бременните жени. При тях появата ѝ донякъде се отдава на силното хормонално объркване в организма на жената и нагаждането му към растящият нов живот в него. И все пак холелитиазата е следствие на много и различни фактори, затова не самата бременност я предизвиква, а набор от фактори проявили се именно по време на бременността на една жена.

По своята същност жлъчно-каменната болест е заболяване на метаболизма и се свързва най-вече с увредени функции на жлъчката и образуването на камъни в нея. До голяма степен функциите на жлъчката и черния дроб са взаимосвързани, така че лечението на холелитиазата е задължително, за да няма опасност от увреждане на черния дроб на бременната, а оттам и поява на усложнения по време на бременността. Жлъчката отделя секрети в своя резервоар жлъчния мехур, а те се транспортират към клетките на черния дроб. Дори и при оперативно отстраняване на жлъчния мехур, секретите от жлъчната жлеза се отвеждат към черния дроб!

Причините за поява на жлъчно-каменна болест по време на бременност са различни. Като цяло камъните в жлъчния мехур се отлагат понеже имаме нарушена секреция и синтез на жлъчка от черния дроб! Понякога причините са чисто и просто завишена секреция на жлъчна киселина, която води до образуване на камъни.

Друг път в организма на бременната незабелязано протичат възпалителни процеси в жлъчния мехур и те нарушават секрецията на жлъчка. Бременните с проблеми и заболявания на кръвта често страдат от жлъчно-каменна болест. Според проучванията направени напоследък – жените като цяло страдат от холелитиаза 3 пъти повече от мъжете и над 50% от откритите жлъчно-каменни болести протичат без определена клинична картина, откривайки се съвсем случайно на ехографски преглед!

дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 11лв.
дълъг клин за бременни 13лв.
дълъг клин за бременни 12лв.
bstyle.bg
Kлинове за бременни

Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Лекарите споделят тенденцията по-пълните жени по-често да страдат от холелитиаза, понеже наднорменото тегло предизвиква проблеми с жлъчката. Ако бременната рязко наддаде тегло по време на бременността или се храни нездравословно, то не е изключено да страда от жлъчно-каменна болест в последствие. Обикновено бременните страдащи от заболявания на дванадесетопръстника страдат и от камъни в жлъчката, понеже след хранене жлъчката има нарушено оттичане.

Противно на всеобщото мнение, че водата която пием е виновник за образуване на камъни в жлъчката – специалистите сочат за най-големи виновници за това наднорменото тегло и гестационния диабет при бременните. Бременните с високо кръвно налягане не са предразположени към холелитиаза, понеже високото кръвно вреди по скоро на бъбреците, отколкото на жлъчката и черния дроб!

За прееклампсия или високо кръвно налягане по време на бременност можете да се информирате в тази наша статия.

Понякога причината за холелитиаза по време на бременността е наличието на паразити и в частност ламблиаза. Те преминават през жлъчните пътища и в последствие това става причина за образуването на камъни в жлъчката.

Един от важните въпроси тревожещи една бременна е: какви са симптомите, че тя страда от камъни в жлъчния мехур и доколко това е опасно за самата бременност? Симптоматиката на жлъчно-каменната болест включва усещане за тежест ниско в корема, гадене и повръщане след храна, опъване в дясното подбедрие. Тези симптоми се влошават, ако бременната си позволява кисели, мазни, пържени и прекалено сладки храни! Най-опасни за бременната и плода са жлъчните кризи, които се характеризират със силни спастични болки ниско в корема и могат да бъдат придружени от втрисане и висока температура. Силната болка може да предизвика аборт понякога или да се наруши развитието на плода, поради нарушеното отичане на жлъчката в чревния тракт.

бельо за бременни 7лв
бельо за бременни 13лв.
бельо за бременни 9лв.
бельо за бременни 8.50лв
bstyle.bg
По-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Жлъчните кризи обикновено настъпват, когато камъните се отлагат в протока на жлъчния мехур и трябва да бъдат изхвърлени в последствие, чрез пикочно-половата система. Най-добрата превенция от наличието на холелитиаза по време на бременността си остава здравословния режим на хранене и доброто движение.

Диагностиката на заболяването се прави посредством ехограф, който отчита налични камък/камъни в жлъчката и възпалителен процес. Ако в жлъчката има други промени, то те се установяват по клиничен път в последствие.

Специалистите отбелязват факта, че при жлъчно-каменната болест има доза наследственост и тя се корени по скоро в метаболизма на черния дроб. Обикновено първата жлъчно-каменна болест при жената се отключва именно по време на бременност, понеже тогава има най-бурни промени в метаболизма на жената.

Освен това резките диети тип глад предизвикват същият отзвук в организма на дамите и отключват холелитиазата. Като цяло при по-възрастните бременни жени е по-вероятно да се диагностицира жлъчно-каменна болест, защото с годините риска за появата ѝ расте!

Лечение на холелитиаза по време на бременността

Като цяло по време на бременността жлъчно-каменната болест трябва да се лекува посредством адекватна диета, за да бъде стопирана и ако има усложнения на по-късен етап след раждането – да се извърши оперативна интервенция по отстраняване на жлъчката.

Не бива да се допуска усложнение на заболяването по време на бременността, понеже то ще засегне черния дроб и функциите му, което не е добре нито за майката, нито за бебето! Страдащите от холелитиаза бременни могат да получат жлъчна криза по всяко време и е нужно строго да следят, какво, кога и колко хапват, за да избегнат подобни кризи и опасността за бременността от тях.

Не лекуваната жлъчно-каменна болест може да прерасне в увреждане на панкреаса и дори смърт. Да доведе до цироза на черния дроб или карцином на жлъчните пътища. Затова следенето на заболяването и неговото адекватно лечение са жизненоважни! Лекарите споделят мнението, че посредством медикаменти или лазер камъните в жлъчката не могат да бъдат премахнати. До момента лапароскопията е най-добрият и адекватен метод за отстраняването им.

Както вече няколко пъти споменахме най-добрата превенция за холелитиаза по време на бременността и не само – е здравословното хранене. Не бива бременната да хапва тежки, мазни, пържени, нездравословни храни. Да се храни нощно време или да поглъща големи порции храна. Задължително е да закусва сутрин, за да активизира добрата работа на жлъчката.

Камъните в бъбреците не са свързани по никакъв начин с камъните в жлъчния мехур и не винаги гастрит или колит водят до жлъчно-каменна болест.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дано ви бяхме полезни и внимавайте какво хапвате, кога и колко, мили мами!

| Сподели с приятели