Холелитиаза по време на бременността – усложнения, лечение, превенция

Холелитиаза по време на бременността – що за диагноза е това и дали е толкова опасна, колкото звучи? Холелитиазата е чисто и просто жлъчно-каменна болест, която много често се открива у бременната жена съвсем случайно при едно изследване с ехограф.

Холелитиаза по време на бременността

До какви усложнения по време на бременността може да доведе тя обаче? Дали можете да предотвратите заболяването и какво е неговото лечение? – ще си поговорим днес. Естествено базирайки се на мнението на лекарите специалисти в областта на ентерологията.

Преди да ви запознаем с темата, добре е да прочетете и материала ни за Синдром на Даун – ще ви даде полезна информация и насоки по темата. Сега нека да се концентрираме върху холелитиазата и всичко свързано с нея по време на бременността.

Холелитиаза по време на бременността – причини, симптоми, тип заболяване

Като цяло жлъчно-каменната болест може да се появи изневиделица при всеки човек, не само при бременните жени. При тях появата ѝ донякъде се отдава на силното хормонално объркване в организма на жената и нагаждането му към растящият нов живот в него. И все пак холелитиазата е следствие на много и различни фактори, затова не самата бременност я предизвиква, а набор от фактори проявили се именно по време на бременността на една жена.

По своята същност жлъчно-каменната болест е заболяване на метаболизма и се свързва най-вече с увредени функции на жлъчката и образуването на камъни в нея. До голяма степен функциите на жлъчката и черния дроб са взаимосвързани, така че лечението на холелитиазата е задължително, за да няма опасност от увреждане на черния дроб на бременната, а оттам и поява на усложнения по време на бременността.

Жлъчката отделя секрети в своя резервоар жлъчния мехур, а те се транспортират към клетките на черния дроб. Дори и при оперативно отстраняване на жлъчния мехур, секретите от жлъчната жлеза се отвеждат към черния дроб.

Причините за поява на жлъчно-каменна болест по време на бременност са различни. Като цяло камъните в жлъчния мехур се отлагат понеже имаме нарушена секреция и синтез на жлъчка от черния дроб. Понякога причините са чисто и просто завишена секреция на жлъчна киселина, която води до образуване на камъни.

Друг път в организма на бременната незабелязано протичат възпалителни процеси в жлъчния мехур и те нарушават секрецията на жлъчка. Бременните с проблеми и заболявания на кръвта често страдат от жлъчно-каменна болест. Според проучванията направени напоследък – жените като цяло страдат от холелитиаза 3 пъти повече от мъжете и над 50% от откритите жлъчно-каменни болести протичат без определена клинична картина, откривайки се съвсем случайно на ехографски преглед.

Лекарите споделят тенденцията по-пълните жени по-често да страдат от холелитиаза, понеже наднорменото тегло предизвиква проблеми с жлъчката. Ако бременната рязко наддаде тегло по време на бременността или се храни нездравословно, то не е изключено да страда от жлъчно-каменна болест в последствие. Обикновено бременните страдащи от заболявания на дванадесетопръстника страдат и от камъни в жлъчката, понеже след хранене жлъчката има нарушено оттичане.

Противно на всеобщото мнение, че водата която пием е виновник за образуване на камъни в жлъчката – специалистите сочат за най-големи виновници за това наднорменото тегло и гестационния диабет при бременните. Бременните с високо кръвно налягане не са предразположени към холелитиаза, понеже високото кръвно вреди по скоро на бъбреците, отколкото на жлъчката и черния дроб.

За прееклампсия или високо кръвно налягане по време на бременност можете да се информирате в тази наша статия.

Понякога причината за холелитиаза по време на бременността е наличието на паразити и в частност ламблиаза. Те преминават през жлъчните пътища и в последствие това става причина за образуването на камъни в жлъчката.

Един от важните въпроси тревожещи една бременна е: какви са симптомите, че тя страда от камъни в жлъчния мехур и доколко това е опасно за самата бременност? Симптоматиката на жлъчно-каменната болест включва усещане за тежест ниско в корема, гадене и повръщане след храна, опъване в дясното подбедрие. Тези симптоми се влошават, ако бременната си позволява кисели, мазни, пържени и прекалено сладки храни! Най-опасни за бременната и плода са жлъчните кризи, които се характеризират със силни спастични болки ниско в корема и могат да бъдат придружени от втрисане и висока температура. Силната болка може да предизвика аборт понякога или да се наруши развитието на плода, поради нарушеното отичане на жлъчката в чревния тракт.

Жлъчните кризи обикновено настъпват, когато камъните се отлагат в протока на жлъчния мехур и трябва да бъдат изхвърлени в последствие, чрез пикочно-половата система. Най-добрата превенция от наличието на холелитиаза по време на бременността си остава здравословния режим на хранене и доброто движение.

Диагностиката на заболяването се прави посредством ехограф, който отчита налични камък/камъни в жлъчката и възпалителен процес. Ако в жлъчката има други промени, то те се установяват по клиничен път в последствие.

Специалистите отбелязват факта, че при жлъчно-каменната болест има доза наследственост и тя се корени по скоро в метаболизма на черния дроб. Обикновено първата жлъчно-каменна болест при жената се отключва именно по време на бременност, понеже тогава има най-бурни промени в метаболизма на жената.

Освен това резките диети тип глад предизвикват същият отзвук в организма на дамите и отключват холелитиазата. Като цяло при по-възрастните бременни жени е по-вероятно да се диагностицира жлъчно-каменна болест, защото с годините риска за появата ѝ расте.

Лечение на холелитиаза по време на бременността

Като цяло по време на бременността жлъчно-каменната болест трябва да се лекува посредством адекватна диета, за да бъде стопирана и ако има усложнения на по-късен етап след раждането – да се извърши оперативна интервенция по отстраняване на жлъчката.

Не бива да се допуска усложнение на заболяването по време на бременността, понеже то ще засегне черния дроб и функциите му, което не е добре нито за майката, нито за бебето. Страдащите от холелитиаза бременни могат да получат жлъчна криза по всяко време и е нужно строго да следят, какво, кога и колко хапват, за да избегнат подобни кризи и опасността за бременността от тях.

Не лекуваната жлъчно-каменна болест може да прерасне в увреждане на панкреаса и дори смърт. Да доведе до цироза на черния дроб или карцином на жлъчните пътища. Затова следенето на заболяването и неговото адекватно лечение са жизненоважни. Лекарите споделят мнението, че посредством медикаменти или лазер камъните в жлъчката не могат да бъдат премахнати. До момента лапароскопията е най-добрият и адекватен метод за отстраняването им.

Както вече няколко пъти споменахме най-добрата превенция за холелитиаза по време на бременността и не само – е здравословното хранене. Не бива бременната да хапва тежки, мазни, пържени, нездравословни храни. Да се храни нощно време или да поглъща големи порции храна. Задължително е да закусва сутрин, за да активизира добрата работа на жлъчката.

Камъните в бъбреците не са свързани по никакъв начин с камъните в жлъчния мехур и не винаги гастрит или колит водят до жлъчно-каменна болест.

Дано ви бяхме полезни и внимавайте какво хапвате, кога и колко, мили мами.

f | Сподели с приятели