Хранене на бебето до първата годинка

Темата за захранването е въпрос на личен избор на всяка майка. Нейно усещане, дали детето е готово да приеме нещо различно от кърма или адаптирано мляко, доверието в педиатъра и не на последно място, следване съветите на по-опитните в семейството (бабите).

Хранене на бебето до първата годинка

В България се следват основно две тенденции. Първата за е за захранване на детето след навършени 4 месеца.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Втората е според Световната здравна организация – захранване след 6-тия месец.

Ще срещнете както привърженици, така и противници и на двата модела. Но и двете страни са единодушни, че консистенцията на храните трябва да бъде в следната последователност – течна, пасирана, едросмляна, твърда.

Ако приемем, че ще захраним бебето след четвъртия месец, може да се следва примерната схема:

От раждането до 4-тия месец – изключително и само на кърмене или, ако то е невъзможно, на адаптирано мляко (предписано от педиатър).

След навършване на 4-тия месец се започва постепенно захранване с немлечни храни, като плодове и зеленчуци. Когато се въвежда нова храна се започва с по 2-3 лъжички, докато детето привикне.

По този начин стомахчето не се претоварва и е по-лесно да се следи за евентуални алергични реакции. Другото важно при въвеждането на храните е, че по този начин се развива дъвкателния рефлекс. В началото детето ще смуче лъжицата, докато се научи да дъвче.

Храната през този месец трябва да е много фино пюрирана и по-течна. Това значително улеснява прехода от млякото към нормалната храна.

Ако въведем плодове, то те не трябва да са цитруси. Обикновено се започва с ябълки и моркови. Те могат да бъдат давани под формата на пюре и сок. Отново количеството е само колкото да опита новия вкус и постепенно се увеличава с по една лъжичка.

От 5-тия месец към основното меню може да се включи пасиран плод или зеленчук, т.е. имаме намалено от обичайното количество мляко, което се дава за едно хранене, и детето си „дояжда“ с новата храна.

Много педиатри препоръчват към зеленчуковото пюре да се добавя твърдо сварен жълтък. Започва се с 1/4  и постепенно, до 7-мия месец, се стига до цял.

След като детето навърши половин годинка може да се замени цяло млечно хранене с пюре от плод или зеленчук. Обикновено това са обедните хранения.

От 7-мия месец може да се включи безглутенова каша или кисел. Отново се препоръчва да се дават следобед.

След навършване на 7-месечна възраст се включва и месно пюре. Тъй като по схемата обедното хранене е заменено с пюре, може да направите следното: 5 дни седмично на обяд се дава месно-зеленчуково пюре и 2 дни зеленчуково пюре с жълтък. Той е източник на желязо и витамин Д.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

През 8-мия месец се заменя и второто сутрешно хранене от мляко, с попара. Това е първата храна с нееднородна консистенция. Попарата е преход от гладко пасираната към твърдата храна. Тя се приготвя от сухари, топла вода и изкиснато във вода сирене (за да се обезсоли). Дава се по 1-2 лъжички, за да може бебето да свикне с новите вкусове и консистенции.

След 9-тия месец може да се въведе и зеленчукова, а на по-късен етап, и месна супа. Количеството е около 50-60 г. Към супата може да се дават и малки парчета хляб, но да не се прави на попара. Така детето свиква и с твърдите храни.

Между 9-12 месеца, освен въведените храни може се добави и „преходна храна“. Това е храната, която възрастните консумират, но в количества за опитване на вкуса.

Това стимулира малките бебета да проявят желание и да пробват „нормална“ храна. Свикват с новите вкусове и подправки в нея.

Представихме ви примерна схема за храненето на бебето до навършване на едногодишна възраст.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Всяко бебче има различни нужди и индивидуалности. А майката е тази, която най-добре знае дали то е готово, и кога да бъде захранено с дадена храна.

Препоръчваме преди да започнете схемата на хранене да се консултирате с педиатъра на бебето, за да сте сигурни, че тя е подходяща за него.

| Сподели с приятели