Имате близнаци – ето 5 неща, които трябва да знаете

Имате близнаци – не едно, а две сладки бебета, две чудеса на природата и съответно двойно повече грижи около тях. Като цяло родителите разбрали, че ще имат двойна радост, винаги споделят едно и също голямо вълнение. Да износиш, родиш и отгледаш близнаци е двойна гордост и двойна отговорност.

Отглеждане на близнаци

Винаги има неща, за които не си подготвен и психически, и физически. Има радости и перипетии, и всичко е умножено по две. Затова решихме да помогнем малко на мамите очакващи близнаци или родителите, които вече се грижат за такива – с тези 5 неща, които вероятно не знаят, а трябва.

Имате близнаци – 5 неща, които е добре да знаете за отглеждането им

Ставайки родител на две малки и сладки бебета, които си приличат безумно, ставате част от едно голямо семейство, от една атракция за околните и най-вече има неща, които многобройните онлайн блогове, книги и форуми за родители на близнаци няма да ви споделят – а вие сами ще откриете. Тъкмо тези неща ще ви споделим ние, защото имаме опит с близнаците.

Навярно сте чели хиляди материали как да се подготвите за посрещането на двете бебета, как да ги обличате, да ги храните, кърмите, да решите дали да са заедно в детската градина и училището, как да оцелеете в моментите на двойна атака от рев и така нататък. Но ето и 5 неща, които сами ще научите или вече постепенно научавате – докато се грижите за сладките си близначета.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

На първо място подгответе се да бъдете център на вниманието

Все пак имате близнаци и излизането навън си е цяло предизвикателство. Не говорим за огромната двойна количка, чифтовете биберони, шишета за хранене и вода, памперси и каквото се сетите. Говорим за магнетичното внимание, което привличате към себе си, когато сте навън. Все пак не всеки срещнат има две сладки бебета наведнъж и те са нещо, като атракция, когато се появят където и да било – в парка, в МОЛ-а, в ресторанта… Повечето хора проявяват голямо любопитство към родителите на близнаци. Веднага се започва с въпросите – как заченахте, по естествен път ли родихте, кърмите ли ги, ама как и двете наведнъж? В началото ще ви е доста неловко, но с времето ще ви стане дори забавно, да наблюдавате хорското любопитство, насочено към уникалното ви семейство.

Да имате близнаци в голяма част от случаите е значително по-лесно, отколкото да имате две деца с малка разлика ( 2, 3 или 4 години )

Като цяло вие имате близнаци или ще имате такива и вече сте нещо, като супер звезди. Много майки основно ще ви се възхищават, как се грижите с такава лекото и усърдие за две бебета едновременно. Но родителите на близнаци ни споделиха една тайна – да отгледаш близнаци е адски трудно, но да отглеждаш деца с малка разлика си е чиста лудост. Защо ли? Ами замислете се – храните двете бебета наведнъж, по едно и също време. Освен това приспивате ги едновременно, играят си заедно, порастват заедно и имат едни и същи интереси. Често пъти носят едни и същи дрехи. Имат силна връзка по между си, която никой не може да разруши. Отглеждането на две деца с малка разлика е кошмар. Едно суче мляко, трябва да кърмите. Другото вече яде домашна храна, как да сготвите? Играят на различни игри, спят по различно време. По-голямото често буди несъзнателно по-малкото бебе, карат се, имат различни интереси и когато пораснат неизбежно връзката им отслабва често пъти. Така, че родителите на близнаци са благословени.

Имате близнаци – проблем номер едно, да бъдете на две места по едно и също време – как?

Тук повечето родители на близнаци са единодушни, докато са малки е по-лесно, но започнат ли да ходят и да порастват – става все по-трудно. Често пъти трябва да присъствате едновременно на две места, но как? Ако сте решили да направите близнаците по-самостоятелни един от друг (малко родители се опитват и може би не трябва) – то трябва да ходите едновременно на две родителски срещи, да карате едното дете на балет, а другото на футбол. Но спокойно много малко близнаци имат тотално различни интереси, те по скоро винаги си вървят в комплект

Да купувате от всичко по две не е нужно, но толкова много ще ви облекчи

Да безспорно, ако имате близнаци и разходите за тях са двойни. При това всичко е накуп, едновременно ги кръщавате, правите прощъпулник, абитуриентски бал и прочие. С две думи с един куршум убивате два заека, както казват хората, но и разходите си ги бива. За дрехи, пособия, бебешки принадлежности в началото е неизбежно да са по две, но хубавото е, че после може да научите близнаците си да споделят вещите си, което ще ги направи още по-задружни.

Имате близнаци – вие трябва да знаете, че те ще се карат

Тук родителите на близнаци много ясно ни казаха – те са на една възраст, с еднакви интереси и е неизбежно често да влизат в конфликти. Затова бъдете готови, вашите близнаци ще се карат често, за глупости повечето пъти, но и бързо ще им минава. Те са прекалено свързани, за да издържат дълго един без друг, така че кавгите им по скоро са мимолетна история. Имате близнаци, които са малки – те едновременно опознават околния им свят и нещата, съответно едновременно грешат, искат нещо и влизат в открита битка за владение на пространство и внимание. Докато са бебета близнаците много по-рано започват да се щипят, хапят, удрят и прочие, отколкото децата на различна възраст в едно семейство. Като големи, обаче много повече се подкрепят и защитават, така че близнаците са си дар от бога пак казваме.

Да имате близнаци е много прекрасно и интересно. Всеки ден в двойна доза се смеете, тъжите и пакостите. Ако сте бъдещи родители на близнаци, прочетете статията ни: как се кърмят близнаци.

f | Сподели с приятели