„Изпушват“ ли майките и дали става въпрос за популярния burnout

„Изпушват “ли майките и дали става въпрос за популярния burnout? – чували ли сте за това понятие? Напоследък то доста навлезе в медиите, сред работодателите, в живота на хората. Дали, обаче само работещите жени и мъже „изпушват“ от прекалено много работа, задължения, отговорности или това се случва съвсем реално и с майките отглеждащи децата си?

burnout при майките

Да бъдеш майка си е професия, това е работа на пълен работен ден, без почивка, без отпуска, болничен, оплаквания, привилегии и прочие. Когато след една или две години майчинство и отглеждане на дете по 24 часа на ден (обикновено съвсем сами, понеже всички работят) на майката и се струва, че когато е на работа сякаш е на курорт.

Но, притесненията по рожбата не стихват, дали е яла, дали е спала, дали някой в яслата или градината не я е обидил? – да си майка е призвание и от него не се отказваш, особено ако детето ти се окаже с проблеми, със заболявания и не можеш да се върнеш на работа. Само дето майките сме едни „кресливи жени“ и използваме децата си за собствена угода и прикритие. Болна тема дами и господа, болна държава и няма да зачекваме темата, че тя е безкрайна и бездънна без това. Та, майките е нормално да изпушват и за тях напълно важи понятието burnout или „прегаряне“.

С изпушването на майките ще се занимаем днес, а междувременно изчетете и материала ни за следродилната депресия. Майките са силни жени, но понякога им идва в повече…

„Изпушват “ли майките и дали става въпрос за популярния burnout? – кои мами са предразположени, какви са симптомите и причините

За това съвременно явление, изпушването, разговаряхме с доста специалисти, психолози, майки най-вече – от тях събрахме шепа важни факти, които е добре да отчетете и да не пренебрегвате. Ще ви споделим знаците и симптомите на burnout – а, но преди това искаме да ви кажем, че е много важно да не ги игнорирате. Защо? Защото тялото и психиката ви сами ще ви покажат, кога е време да спрете и да потърсите помощ – само трябва да се вслушате в тях. Емоционалното здраве е твърде крехка и чуплива материя и шега с него не бива. Дори най-силните майки в даден момент претърпяват емоционален срив, но спокойно всеки излиза от него, стига да признае пред себе си, че се намира в криза. Изпушването вреди на майките, но и на тези които най-много обичат – семейството им.

Затова мили майки не бъдете винаги твърди, като скали понякога е непосилно. Майките също са хора, те имат нужда от свобода, лично пространство, минутка за себе си – но често дългът към семейството се превръща в постоянна вина, че твърде малко им обръщаме внимание. Когато вината изпълни съзнанието ви мили майки, спомнете си преди всичко, вие сте хора, страхотни личности, жени, съпруги, домакини, майки, съветници, лекари, работници, приятели и още и още до безкрай. Давайте си почивка понякога, дори за секунда, за да поемете дъх.

Една майка сподели пред нас, че най-отговорната работа на този свят е да си майка, да създадеш личности и добри хора изтъкани от възпитание, от толерантност, от обич и ние напълно сме съгласни с нея. Но, майката работи 365 дни в годината, 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието, цял един живот, за да отгледа детето си. Майката никога не се пенсионира и понякога, бога ми, на всички ни писва да сме мултифункционални устройства.

Какво представлява „изпушването“ или „прегарянето“ на майките? – това чисто и просто е състояние на емоционално изтощение и то до краен предел. Burnout идва изневиделица и без предупреждение, когато прекалено дълго сме се опитвали да балансираме всичко (деца, съпруг, роднини, работа, задължения в семейството) и в един момент равновесието се е оказало мираж. Майките се разпиляват без жал и изхабяват цялата си енергия, за да дават на семейството, децата, съпругът си – в един момент се чувстват празни и сякаш не им е останало нищо повече за даване! Изпушването е характерно с това, че прави една щастлива и доволна майка, напълно различен човек. Тя става гневна, много нещастна и най-вече страшно уморена. В един момент идва и разяждащата мисъл, за всяка майка – тя сякаш не е способна да се грижи повече за бебето си.

Кои майки са застрашени от burnout синдрома и защо? По правило всичко прекалено не е на добре. Затова и най-силно мотивираните жени да бъдат перфектни майки – са най-рисковата група жени предразположени към изпушване. Перфектни майки няма и това съвсем не е нужно за нито едно бебе. Специалистите са отчели статистика, че по скоро по-зрелите майки (след 30-те си години) са предразположени да „прегорят“. Защо ли? Понеже те прекалено силно са искали бебе, прекалено дълго са го чакали и в един момент грижата около него се превръща в свръх отговорност и идва моментът на срив. Дали всичко у дома е изрядно, дали бебето винаги е хранено по часовник, възпитавано добре има значение, но най-важно е любовта, която получава от мама и татко. Ако нямате време да сготвите, да изгладите, да се приведете в добър външен вид – помолете за помощ и подкрепа, никой не е идеален и не може да направи всичко САМ.

Признаците, че скоро ще ви връхлети „изпушване“ или burnout са пълно безразличие към всичко, сякаш безсмислието е част от вас и ви изпълва. Нещата, които сте правили доскоро с удовлетворение и удоволствие ви плашат и тревожат силно. Тялото ви показва, че нещо с психиката ви не е наред – появяват ви се обриви или пъпки, които никога до момента не сте имали. Постоянно се разболявате или всичко постоянно ви боли. Майката плаче постоянно без повод и всяко нещо я кара да се чувства супер тъжна и празна. Иска и се само да спи, да гледа телевизия и нищо от това, обаче уви не прави живота и по-добър и „цветен“.

Симптомите на burnout много наподобяват тези на следродилната депресия, но те са много по-тихи, по-спотаени, по-дълбоки. Депресията след раждането има стихийно действие и лекарите лесно могат да я диагностицират, докато прегарянето трудно може да бъде установено, докато не завладее напълно майката – тихо, бавно и полека. В крайна сметка, защо днес говорим за burnout и какви са причините за появата му? В миналото майката е била просто майка и домакиня. Днес жената е всичко – изрядна домакиня, страстна любовница и приятелка, перфектна майка отглеждаща перфектни деца, социална личност и не на последно място добър професионалист. Е, как да огрееш навсякъде, както се казва. И в един момент просто изпушваш и burnout синдрома е налице. Колкото по-ясно осъзнае майката, че не трябва да е безупречна и перфектна, толкова тя е по-щастлива и близките ѝ са такива. За разлика от следродилната депресия, синдрома на прегарянето не е задължителна част от майчинството и зависи единствено от жената, която контролира живота си. Все пак, ако прегорите, какво да правите?

Първото, което трябва да направите е да признаете пред себе си, че нещата отиват на зле. Майката е човек и като такъв има нужда от време за себе си. Наложете си максимата, че времето ви е ограничено за деня и трябва да приоритизирате най-важното, другото може да остане и за следващият ден. Научете се да разпознавате емоционалната си претовареност, така че навреме да реагирате и да предотвратите нещата. Най-важното е да включите таткото в играта. Мъжете не се сещат сами да помагат, такива са си. Но, ако ги помолиш, научиш и насърчиш – са незаменими помощници. Затова научи се да отглеждаш бебето в екип с баща му – така и ти си щастлива, и таткото и бебето.

Четете също и статията ни за стриите след раждането и как да се справите с тях? – това е един много добър начин да се погрижите за себе си, да си подарите малко лично време и да повдигнете самочувствието си на жена.

f | Сподели с приятели