Изследвания преди да опитаме да забременеем – трябва ли да си направим

Да опитаме да забременеем – напълно естествен процес и желание от страна на всяко едно семейство и двойка.

Изследвания преди да опитаме да забременеем

Докато за едни забременяването става незабележимо и дори без да разберат, други планират, опитват и дори имат репродуктивни проблеми, които се налага да решават.

При всички положения, ако съзнателно и целенасочено сте решили, че е време наследника ви да се появи – добре е преди да започнете опитите за зачеването му да си направите комплект стандартни изследвания. Именно на тях ще посветим тази наша статия и ще се стремим изчерпателно да ви разкажем за тях и защо е важно да ги осъществите?

Прочетете и материала ни за Феталната морфология – добре е да познавате процеса по извършването на изследвания за плода. Сега да захващаме изследванията преди бременност и зачеване.

Да опитаме да забременеем – осъзнатият избор за създаване на дете и изследванията, които е добре да си направим предварително

Взели сте решение с половинката си да създадете нов живот. Това е прекрасно, но преди да се втурнете в опити за зачеване, добре е да се погрижите за собственото си здраве, за да може да доведете на бял свят здраво бебе. Добре е да съзнавате, че вашето цялостно физическо здраве би трябвало да е добро, но това ще проверите единствено с редица стандартни изследвания. При това, ако имате здравословни проблеми или ако сте приемали или приемате медикаменти – това ще се отрази на безпроблемната ви бременност и дори на шансовете да заченете.

Преди да започнете опити за забременяване – трябва да установите в делниците си балансирано здравословно меню, да спрете вредни навици, като пиенето на алкохол и тютюнопушенето. Добре е да се движите повече и като цяло да живеете здравословно.

Посещението при вашия личен лекар или гинеколога, преди да забременеете и да започнете опити за зачеване е задължително. Така ще можете да си направите стандартния пакет здравни изследвания, за да сте сигурни, че сте здравословно ОК. Обикновено се пускат изследвания на урина и кръвни, но за изследванията след малко.

Жените страдащи от астма, епилепсия или диабет, както и други хронични болести – задължително трябва да се консултират и да си направят изследвания, преди да се опитат да забременеят. Определено може би вашия лечебен план ще се нагоди към новосъздалата се ситуация и определени медикаменти ще се заменят с други – безвредни за зачеването и за плода по-късно.

Питате се – кога да отида на лекар, преди за започна опити за зачеване? Направете го най-малко около 3 месеца преди да започнете опитите си.

Предварителният преглед преди бременност – в какво се състои и какво да очаквате

На стандартния преглед ще си поговорите с медика ви за вашите тревоги, евентуалните ви заболявания и ежедневния ви режим на хранене, движение, сън.

Вероятно лекарят ви ще ви попита дали спортувате, дали работите с опасни и вредни вещества, как се храните и дали месечния ви менструален цикъл е редовен? Още ще обсъдите дали имате депресивни състояния и ако сте с наднормени килограми ще бъдете посъветвани да ги регулирате – така зачеването ще е по-лесно.

Не само наднорменото тегло е причина за нездравословна предстояща бременност, но и прекалено ниското тегло. Ако сте много слаби вероятно вашия цикъл е доста нередовен и ще трябва да вземете мерки, за да качите малко килограми и да износите евентуално здраво бебе.

Редно е да обсъдите с личния си лекар и вашата фамилна обремененост, дали имате генетични аномалии в семейството, страдате ли от хронични наследствени заболявания, като хипертония, астма или пък ваш роднина има синдром на Даун.

Дали ще изберете личния си лекар за първичния преглед преди забременяване или гинеколога си – е ваш избор, но като цяло да се отнесете към гинеколога е по-логичния избор. Ако имате предишни аборти, извънматочна бременност или някакви гинекологични проблеми – споделете ги с лекаря – така по-адекватно ще заченете и ще ви се осигури най-адекватната последваща грижа.

Изследванията на които е добре да се подложите преди да забременеете

Да опитаме да забременеем не е просто избор, а информиран избор и грижа за нашето здраве и това на бъдещото ни дете. Както бегло споменахме малко по горе в статията, медицинските изследвания, които е добре да си направите са кръвни и такива за изследването на урината. Вашето здравословно състояние ще определи и набора от направени изследвания разбира се.

Обикновено кръвната картина и изследването на урината дават добра представа за общото ви здраве. Така например ако имате анемия според доктора ви е добре да изследвате кръвта си. Ако имате история на генетично заболяване в рода трябва да си пуснете тест за такива заболявания. Като дете няма записки, че сте имунизирани за шарки, вие също не помните – теста на кръвта ще покаже и това.

Още изследванията на кръвта е добре да включват изследването за Резус фактор. Ако се окаже, че сте отрицателен Резус фактор, то ще трябва да се вземат необходимите мерки. Може да прочетете повече по темата в материала ни за Резус фактор.

Най-важното, което изследването на урината ще покаже е наличието на белтък и вероятност от прееклампсия докато сте бременни или възпаление на пикочните пътища – така ще може да ги излекувате преди да заченете.

Трябва задължително да изследвате и нивата на кръвната си захар, поради риска от възникването на по-късен етап на гестационен диабет. Още може да ви се наложи микробиологично изследване на влагалищен секрет и тест за полово предавани болести. Също изследване за Папиломен вирус чрез цитонамазка и преглед при зъболекаря.

Самата бременност е сложно явление и влияе на много от системите в организма ви, на всички дори. Затова подходете към зачеването отговорно, информирано и си направете всички предварителни изследвания. Така вие и вашето бебе ще преминете през една здравословна бременност и последващо раждане. Успех мили семейства.

f | Сподели с приятели