Изтичането на околоплодните води – признак, че е време бебето да се роди

Изтичането на околоплодните води по един недвусмислен начин предхожда раждането. И въпреки, че всяка бременна е наясно, изтекат ли водите, значи бебето е на път, то малко познават признаците на това явление и същността му.

Изтичането на околоплодните води признак че е време бебето да се роди

За да ви бъдем максимално полезни, ще се опитаме да ви предложим всичко свързано с изтичането на водите и най-вече за факта, ако това стане преждевременно.

Ако искате да прочетете и какво ще ви е необходимо за родилното, четете статията ни Списък за родилното. А сега нека разнищим темата за околоплодните води.

Изтичането на околоплодните води – можем ли да предвидим процеса, как да се подготвим за него и какво се случва всъщност

Несъмнено една бременност е време на бурни промени в майчиния организъм. Реално погледнато тези промени са драстични в голямата си част и жената става неузнаваема за самата себе си. Дали за това са виновни бушуващите във вас хормони? Може да се каже. Важното е да сте наясно с този променлив период от живота ви, който е и най-хубавия, защото накрая ви дарява с безценен дар – бебето ви.

Колкото по-ясно разбирате случващото се с вас, толкова по-леко ще протече бременността ви. При това, дори и да сте майка за втори или трети път, всяка бременност е напълно индивидуална и може да ви изуми с нещо ново.

Докато носите бебето в утробата си, то е заобиколено от околоплодна течност, именно изтичащите в последствие околоплодни води преди раждането. Тази течност е важна част от развитието на бебето, защото тя го предпазва, защитава го от външните условия в утробата и най-вече му помага в ранното развитие на така важната дихателна система и белите дробове на мъника. Защитната функция е една от най-важните на околоплодните води (амниотичната течност).

Добре защитено в амниотичния сак, пълен с течност, бебето расте необезпокоявано от микроби, които биха причинили възпаление. По този начин природата е осигурила на бебето ни перфектното убежище, от което то се нуждае, за да расте нормално.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Като цяло процесът по изтичането на амниотичната течност е непредвидим. Въпреки това самото изтичане може да се раздели на два основни случая. В единия околоплодните води изтичат наведнъж, като оставят видими следи. При този вариант бременната няма как да не разбере какво се случва.

При втория случай водите изтичат в малки количества на определени периоди от време. От неопитните майки е трудно да се каже дали това е изтичане на водите или просто леко подмокряне, което може да се случи в края на трети триместър. Има обаче доловима разлика във вида и начина на изтичането на околоплодните води, за разлика от подмокрянето.

Като цяло водите изтичат на лека тънка струйка, която е с кристално чист прозрачен цвят и няма никакви жълти оттенъци като урината. Освен това амниотичната течност няма мирис и не можете да я спрете, както стискате за да не се напишкате. Тя просто си тече, спира, след време отново тече. Ще попитате, ами контракции – може и да нямате. Много родилки нямат родилни контракции, когато изтекат водите им, а други имат контракции, но пък водите им не изтичат, а трябва да се пукнат от акушер-гинеколога. При всяка родилка и бременност е различно.

Важно е да знаете характеристиките на околоплодните води, защото те са индикатор за предстоящото раждане. Така например, ако в тях има примеси на бели парчета слуз или дори леко кървави, всичко е нормално – трябва да се обадите в родилното и да отидете там, за да ви подготвят за раждане.

Ако обаче амниотичната течност има зеленикав или кафяв цвят, миризлива е – значи нещо в утробата се случва и бебето е застрашено. Веднага потърсете лекаря си и тръгвайте за родилното. Особено опасно е изтичането на околоплодните води предварително. Тоест, ако водите ви изтекат преди 37-ма гестационна седмица или имате тежко течение от вагината с зеленикава слуз – навярно става въпрос за „мекониум“ и това е много опасно за бебето. Какво е мекониум ли? Това са фекалните вещества отделяни от бебето в първите часове след раждането.

Изтичането на околоплодните води защо се случва и преждевременно

По принцип лекарите казват, че изтичането на околоплодната течност, след като вече сте минали 37-ма гестационна седмица – е нещо нормално. Така тялото се подготвя за предстоящото раждане, но не бива да минава твърде много време от изтичането на водите до появата на бебето, защото останало на сухо за него има риск от инфекции. При това преждевременното изтичане на водите преди 37-ма седмица е опасно.

Причините за това изтичане, тоест за пукането на амниотичната торбичка, не винаги стават ясни. Изпускането на амниотична течност толкова рано може да бъде в следствие на предишни инфекции и хирургични намеси в областта на половата система.

Влошеното здраве и вредните навици също много често водят до това явление. Сред причините за ранното изтичане на водите спадат и наранявания от падане или катастрофа, които са увредили целостта на амниотичния сак.

Ако ви се случи подобно ранно изтичане на водите, би ли могло процеса на раждане да се задържи? – въпросът има две гледни точки. При едната, когато това се случва малко преди или около датата на термина, навярно гинекологът ще изчака раждането да започне в рамките на разумното време. Ако ли не, ще го предизвика.

При втората гледна точка, когато изтичането на околоплодните води е преждевременно – важно е да се установи количеството на изтичане и дали бебето е в безопасност с останалите нива на течност? При всички случаи и при най-малкото изтичане ще трябва да останете сравнително неподвижна и да влезете в болница (предродилно отделение). Там ще се направят редица тестове за инфекции и изследвания на вас и бебето ви. Може да ви назначат и антибиотична терапия. Всичко зависи от индивидуалното състояние на вас и бебето ви.

Изтичането на околоплодните води е нормално явление предшестващо раждането, въпреки това има редица рискове и усложнения, които е добре да познавате за да реагирате.

Леко бременеене и ако ви хареса материала, прочетете и статията ни за предизвикване на раждането.

f | Сподели с приятели