Извънматочната бременност – факти, последствия и решения

Извънматочната бременност е сравнително чест проблем и при това сериозен. Тя медицински се нарича още ектопична бременност и представлява най-общо казано оплождане на яйцеклетката извън маточната кухина.

Извънматочна бременност

При една нормална бременност оплождането на яйцеклетката става в самата маточна тръба и по точно в разширената ѝ част. Ако си припомним малко от биологията, то оплодената в маточната тръба яйцеклетка се нарича „зигота“ и благодарение на ресничките по маточната тръба се придвижва до маточната кухина за около седмица. Достигнала до матката, оплодената яйцеклетка се имплантира в нея.

Когато този процес по придвижването е нарушен и яйцеклетката се опложда и остава в маточните тръби (разширената им част или стеснената), то налице е извънматочна бременност. В много редки случаи оплодената яйцеклетка може да се имплантира в яйчниците, маточната шийка или дори коремната кухина.

За съжаление при неустановена извънматочна бременност често пъти в първия триместър от бременността може да се стигне и до смъртни случаи. Някои специалисти свързват безплодието и лечението му с последваща бременност извън матката, но като цяло безплодието е комплексно явление.

Какво може да доведе до една извънматочната бременност?

За да възникне една такава бременност има много причини, но кои точно от тях са водещите не е установено. Най-често нарушени функции на транспорта на оплодената яйцеклетка и самото и имплантиране са причините, както и нарушени функции на маточните тръби.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Важно е обаче да посочим факторите, оказани като рискови и довеждащи до една такава опасна бременност! Ето и кои са те:

  • Инфекциите на маточните тръби са различни видове, но често не лекувани те водят до деформации, сраствания и нарушаване функциите именно на маточните ресни. Така придвижването на оплодената яйцеклетка е забавено силно и тя се имплантира не където трябва.
  • Предишна извънматочна бременност или операции на самата матка и тръбите ѝ. Тези две опции също я деформират и увреждат функциите ѝ.
  • Фактор е и възрастта на жената (след 35 години е по-голяма вероятността за подобна бременност). Пушенето и оплождането по метода ин витро също са рискови фактори.
  • Деформации на матката с вроден характер, наличието на тумори в тазовата област, ендометриози и високи нива на хормоните прогестерон и естроген. Високите нива на тези хормони действат забавящо на придвижването на оплодената яйцеклетка и така може да се стигне до извънматочната бременност.
  • Използването на контрацептивни средства с вътрешен характер. По принцип тези средства са много надеждни и не водят до бременност, но когато са неправилно поставени и използвани често водят до извънматочната бременност.

Симптоми на извънматочна бременност

Като цяло извънматочната бременност е съпроводена от тъпа болка, ниско в коремната област и леко кървене. Но кървенето за някои бременни в началните месеци и в последствие през бременността е нормално, така че само по себе си не е признак!

Два са общо случаите как може да се развие тази бременност – единият е като аборт в тръбата на матката, а другият като руптура на тръбата. При втория вариант опасността за живота на бременната е по-голяма, но и в двата случая се налага хирургична намеса, ако медикаментите не помагат. Внезапно бременната се чувства зле, пребледнява, прилошава ѝ и болката в корема ниско е остра и силна.

При една извънматочна или тубарна бременност маточната тръба е с прекалено тънки стени и така зародишът не е пълноценно имплантиран. Освен това мускулатурата тук е слаба и стените се разрушават, при което снабдяването с кръв в тази област е нарушено.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Така се образува хематом и той е причина за последващия аборт при отлепянето на плода от стената на маточната тръба. По същото време самата матка се променя и е с дебели стени, но плод в нея няма. Така тя започва да се руши и по точно лигавицата ѝ, което води и до кървене. Именно кървенето навежда на мисълта, че вероятно бременната има проблем и се нуждае от преглед при специалист!

Как извънматочната бременност се диагностицира, може ли да се обърка и какво е лечението ѝ?

Най-често този род бременност има близка клинична картина до маточен аборт, но той е свързан с обилно кървене и последваща болка, докато при извънматочна бременност болката е остра и силна и преди да се появи кръвотечение. Освен това острият апандисит има подобна симптоматика.

Диагностиката на този тип нарушена бременност се прави чрез разговор с бременната на първа фаза. След това се преминава към тестуване за бременност, за да се установи тя. След като със сигурност е налице бременност, то се прави ехографско изследване, лапароскопия или лапаротомия. Това зависи от специалиста и симптоматиката на пациентката.

За лечението на извънматочната бременност има два варианта: оперативен и медикаментозен. По принцип медикаментозния е по-удачния ако може да помогне, защото при него маточната тръба се запазва и вероятността от последваща такава бременност е много по-малка. Обикновено се ползва медикамента ‚метотрексат“. Той се използва за премахване на бременността, защото запазването ѝ е немислимо за съжаление.

Оперативна намеса се налага, когато има налице руптура на маточната тръба. Тогава тя бива отстранена и ако състоянието е диагностицирано навреме и бременната не е на възраст, то пластиката би помогнала сравнително.

Как може да се предпазим от извънматочната бременност?

Като цяло основните препоръки в това отношение са не раждали жени да не използват вътре маточна спирала за контрацептивен метод. Също недопускането и навременното лечение на възпаления на маточните тръби е добра превенция.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Извънматочната бременност е горчив опит за всяка жена, но за нея има причини, решения и превенция, така че е добре да сте информирани, за да се предпазите навреме ако можете!

| Сподели с приятели