Извънматочната бременност – факти, последствия и решения

Извънматочната бременност е сравнително чест проблем и при това сериозен. Тя медицински се нарича още ектопична бременност и представлява най-общо казано оплождане на яйцеклетката извън маточната кухина.

Извънматочна бременност

При една нормална бременност оплождането на яйцеклетката става в самата маточна тръба и по точно в разширената ѝ част. Ако си припомним малко от биологията, то оплодената в маточната тръба яйцеклетка се нарича „зигота“ и благодарение на ресничките по маточната тръба се придвижва до маточната кухина за около седмица. Достигнала до матката, оплодената яйцеклетка се имплантира в нея.

Когато този процес по придвижването е нарушен и яйцеклетката се опложда и остава в маточните тръби (разширената им част или стеснената), то налице е извънматочна бременност. В много редки случаи оплодената яйцеклетка може да се имплантира в яйчниците, маточната шийка или дори коремната кухина.

За съжаление при неустановена извънматочна бременност често пъти в първия триместър от бременността може да се стигне и до смъртни случаи. Някои специалисти свързват безплодието и лечението му с последваща бременност извън матката, но като цяло безплодието е комплексно явление.

Какво може да доведе до една извънматочната бременност

За да възникне една такава бременност има много причини, но кои точно от тях са водещите не е установено. Най-често нарушени функции на транспорта на оплодената яйцеклетка и самото и имплантиране са причините, както и нарушени функции на маточните тръби.

Важно е обаче да посочим факторите, оказани като рискови и довеждащи до една такава опасна бременност. Ето и кои са те:

  • Инфекциите на маточните тръби са различни видове, но често не лекувани те водят до деформации, сраствания и нарушаване функциите именно на маточните ресни. Така придвижването на оплодената яйцеклетка е забавено силно и тя се имплантира не където трябва.
  • Предишна извънматочна бременност или операции на самата матка и тръбите ѝ. Тези две опции също я деформират и увреждат функциите ѝ.
  • Фактор е и възрастта на жената (след 35 години е по-голяма вероятността за подобна бременност). Пушенето и оплождането по метода ин витро също са рискови фактори.
  • Деформации на матката с вроден характер, наличието на тумори в тазовата област, ендометриози и високи нива на хормоните прогестерон и естроген. Високите нива на тези хормони действат забавящо на придвижването на оплодената яйцеклетка и така може да се стигне до извънматочната бременност.
  • Използването на контрацептивни средства с вътрешен характер. По принцип тези средства са много надеждни и не водят до бременност, но когато са неправилно поставени и използвани често водят до извънматочната бременност.

Симптоми на извънматочна бременност

Като цяло извънматочната бременност е съпроводена от тъпа болка, ниско в коремната област и леко кървене. Но кървенето за някои бременни в началните месеци и в последствие през бременността е нормално, така че само по себе си не е признак.

Два са общо случаите как може да се развие тази бременност – единият е като аборт в тръбата на матката, а другият като руптура на тръбата. При втория вариант опасността за живота на бременната е по-голяма, но и в двата случая се налага хирургична намеса, ако медикаментите не помагат. Внезапно бременната се чувства зле, пребледнява, прилошава ѝ и болката в корема ниско е остра и силна.

При една извънматочна или тубарна бременност маточната тръба е с прекалено тънки стени и така зародишът не е пълноценно имплантиран. Освен това мускулатурата тук е слаба и стените се разрушават, при което снабдяването с кръв в тази област е нарушено.

Така се образува хематом и той е причина за последващия аборт при отлепянето на плода от стената на маточната тръба. По същото време самата матка се променя и е с дебели стени, но плод в нея няма. Така тя започва да се руши и по точно лигавицата ѝ, което води и до кървене. Именно кървенето навежда на мисълта, че вероятно бременната има проблем и се нуждае от преглед при специалист.

Как извънматочната бременност се диагностицира, може ли да се обърка и какво е лечението ѝ

Най-често този род бременност има близка клинична картина до маточен аборт, но той е свързан с обилно кървене и последваща болка, докато при извънматочна бременност болката е остра и силна и преди да се появи кръвотечение. Освен това острият апандисит има подобна симптоматика.

Диагностиката на този тип нарушена бременност се прави чрез разговор с бременната на първа фаза. След това се преминава към тестуване за бременност, за да се установи тя. След като със сигурност е налице бременност, то се прави ехографско изследване, лапароскопия или лапаротомия. Това зависи от специалиста и симптоматиката на пациентката.

За лечението на извънматочната бременност има два варианта: оперативен и медикаментозен. По принцип медикаментозния е по-удачния ако може да помогне, защото при него маточната тръба се запазва и вероятността от последваща такава бременност е много по-малка. Обикновено се ползва медикамента ‚метотрексат“. Той се използва за премахване на бременността, защото запазването ѝ е немислимо за съжаление.

Оперативна намеса се налага, когато има налице руптура на маточната тръба. Тогава тя бива отстранена и ако състоянието е диагностицирано навреме и бременната не е на възраст, то пластиката би помогнала сравнително.

Как може да се предпазим от извънматочната бременност

Като цяло основните препоръки в това отношение са не раждали жени да не използват вътре маточна спирала за контрацептивен метод. Също недопускането и навременното лечение на възпаления на маточните тръби е добра превенция.

Извънматочната бременност е горчив опит за всяка жена, но за нея има причини, решения и превенция, така че е добре да сте информирани, за да се предпазите навреме ако можете.

f | Сподели с приятели