Какво е пролапс на матката – нарушения, лечение, хирургична намеса

Обикновено много малко жени са информирани за това състояние и независимо, че не винаги бременността и раждането са отговорни за неговата поява, те значително подпомагат процеса, особено ако сте от мамите раждали n-та на брой пъти.

Пролапс на матката

Какво е пролапс на матката

Накратко пролапс на матката или наричан по друг начин смъкване на матката е нейното състояние на пропадане в някаква степен, като може да се стигне до крайни състояние в които матката пропада и излиза извън рамките на влагалището.

В тази си статия ще ви запознаем подробно какво представлява пролапс на матката, какви са неговите индикации, причинителите на това състояние и кога е време да се консултирате с лекар. Още кои фактори благоприятстват състоянието, как то се лекува и какви усложнения можете да очаквате? Дали хирургическата намеса помага и винаги ли е решението?

Преди да ви отговорим на всички тези въпроси запознайте се и с материала ни относно следродилната инконтиненция – ще намерите много отговори на ваши въпроси и в него!

Пролапс на матката – симптоматика, причинители и рискови фактори, нуждата от лекарска намеса

Пролапс, наричан още смъкване или пропадането на женската матка се случва, когато тя се приплъзне надолу значително и в по-тежките случаи дори излезе извън рамките на влагалището на жената.

Защо се случва пропадането на матката обаче

Най-често процеса се появява в следствие на отслабването и растежението на маточната мускулатура и сухожилията поддържащи таза и матката, както и мускулите отговорни за това се разтягат и охлабват. Лекарите отчитат статистиката, че най-често жените страдат от това състояние, когато навлязат в менопаузата или вече излизат от нея.

Разбира се жени от всякакви възрасти могат да страдат от пролапс на матката, но най-вече тези, които са имали едно или няколко вагинални раждания са податливи към състоянието, особено на по-късен етап в живота си. Причините тазовите мускули на жената да се отхлабят и отслабнат са няколко, което неминуемо води и до пролапс на матката в последствие. Сред тях са значителни загуби на хормона естроген в организма на жената (по време на менопаузата), значителни увреждания на тъканта която отговаря за поддръжката на матката в следствие на бременности и раждания, както и ефекта на гравитацията чисто и просто.

Като цяло специалистите различават леки и тежки състояния на пролапс на матката. За леките състояние често не е нужно специално лечение по скоро се изисква спазването на упражнения за стягането на точно тазовата и маточна мускулатура.

Лечение се налага обаче при тежките състояния на пролапс на матката и то адекватно, защото жената изпитва силно неудобство, дискомфорт и нормалният и начин на живот е значително нарушен. Относно симптоматиката на състоянието, при леки пролапси на матката обикновено нямате симптоми и не усещате пропадането, понеже е минимално.

Много е важно обаче след и преди раждане да правите упражненията на Кегел, както и в напреднала възраст, за да стимулирате стягането на маточната и тазова мускулатура. По темата ви предлагаме материала за упражненията Кегел – така е по-вероятно да избегнете тежки състояния на пролапс на матката!

Когато изпитвате дърпане или тежест в областта на матката ниско долу в корема и понякога дори във влагалището, вероятно имате умерено или тежко пропадане. То може да се изразява още в симптоми, като проблемно изхождане по малка нужда и дори стичаща се тъкан от вагината ви.

Тежките пролапси на матката се свързват и със задържането на урина, проблеми с чревната перисталтика, силни болки ниско в областта на кръста и гърба, проблеми при полов контакт (прекалено отпуснато влагалище). Описаната симптоматика е най-малко осезаема в началото на деня, но с напредването му става все по-тежка и болезнена понеже силата на гравитацията и стоенето права си казват тежката дума.

Какви са все пак рисковите фактори за появата на това състояние и основните му причинители

Като цяло рисковите фактори за пролапс на матката са редица. Сред тях са затлъстяването, няколко на брой вагинални раждания, вдигането на тежко многократно, хирургическа намеса в областта на таза, раждането на голямо бебе или преклонна възраст, слабост на съединителната тъкан поради генетична унаследеност, както и кашлица с хроничен характер.

Основната причина за пролапс на матката, както вече споменахме е отслабването на тазовата и маточна мускулатура. Главните причини за това са загуба в тонуса на този тип мускулатура, травми от раждания, прекалено тежки и трудни вагинални раждания, бременност или загуба на естроген по време на менопаузата, както и редица подобни причинители.

Когато усетите дискомфорта и симптомите, описани малко по-горе в материала – нужно е веднага да отидете при специалист, за да ви прегледа и да ви назначи лечение за пролапс на матката. Ако отлагате проблема, той единствено ще се задълбочи и понякога последствията не са никак добри.

Относно пролапс на матката – усложнения, методи за лечение и превенция

При значително тежките пролапси на матката има възможност за усложнения от появата на язви в областта на вагината. Защо се случва това? При тежкото пропадане на матката нейната лигавица се измества доста и започва да излиза извън рамките на влагалището, където се трие в дамското бельо. Затова и от триенето се появяват вагиналните язви.

Когато имате налице тежък пролапс на матката, то вероятно може да имате и пропадане на други органи поместени в таза, като ректум и пикочен мехур. Това значително усложнява състоянието ви и лечението е по-сложно.

Добрата превенция относно пропадането на матката включва постоянното правене на упражненията на Кегел, за които вече ви споменахме, както и поддържането на здравословно тегло за жената.

Освен това е добре да се пазите от вдигането на големи тежести постоянно или еднократно, понеже това оказва значителен натиск върху тазовото дъно и охлабва съединителната му тъкан. А именно тя и тазовата мускулатура изградена от нея поддържат матката на мястото ѝ.

Доста напредналите пролапси на матката се лекуват у нас посредством хирургична намеса или песар поставен във вагината. Вагиналния песар може да се назначи, като постоянно или само временно лечение за една жена. Това устройство се вписва във вагината на жената и изпълнява функцията да поддържа на мястото ѝ самата матка.

Има много и различни по вид, както и форма вагинални песари. Точно кой е подходящ във вашият случай ще трябва да каже лекар специалист в областта. Песара във вагината се сваля и почиства, така че трябва да се научите как да правите и тази процедура.

Хирургичните интервенции за корекции пролапса на матката са основно два вида. Те се извършват през вагината или през коремната стена. Основно хирургичната намеса цели присаждането на донорска тъкан, собствена такава или поставянето на синтетични материали, за да се засили тазовото дъно и така органите намиращи се в таза да бъдат поддържани адекватно.

В зависимост от диагнозата на лекуващият ви лекар, може да се приложи и лапароскопия на матката и тазовото дъно, както и да се наложи в много тежки случаи отстраняване на самата матка (хистеректомия). Днес е възможно и с помощта на лазерните методи за лечение да се овладеят по-леки и средно тежки състояния на пролапс на матката.

Като цяло когато усетите и най-малки симптоми, че вашата матка е пропаднала – веднага се свържете с лекар и го посетете за консултация, за да може да овладеете проблема навреме.

Прочетете и статията ни за бременността с тумор на плацентата – ще ви е много полезна, ако някога недай си боже се сблъскате с този проблем или пък ваша позната страда от състоянието.

f | Сподели с приятели