Какво е синехия, опасна ли е и как се лекува

Синехия – какво е това състояние или заболяване, както някои го наричат? Дали е опасно и защо засяга само момиченцата в началните години от развитието им?

синехия при момичетата

Предполагаме събудихме любопитството на повечето мами и с нетърпение ще зачетат следващите редове. Синехията до голяма степен е свързана с оформянето на половите външни органи при момичетата.

Също както проблемното забелване при бебетата момчета, за да се отлепи кожичката на пениса, така и при момичетата се получава едно слепване на външните срамни устни.

Повече подробности ще прочетете по-надолу в статията, а сега ви предлагаме да обърнете внимание и на материала ни за забелването на бебетата момченца – определено ще намерите интересни факти.

Синехия – какво е това състояние, има ли симптоматика и как се лекува

Да започнем от самото начало. Станали сте горди родители на прекрасно бебе момиченце. При рутинен преглед обаче или поради симптоми, за които след малко ще поговорим – лекаря поставя диагнозата синехия?

Тук за вас идва момента на недоумение, притеснение и главния въпрос, които си задавате е – опасно ли е? Веднага ще побързаме да успокоим родителите на момиченца, състоянието по скоро е притеснително за вас, отколкото да е опасно за бебето ви или поотрасналото ви момиче.

Буквално синехия е диагноза, която означава слепване на малките срамни устни, намиращи се вътре във вагината. Тук слепването на малките срамни устни може да бъде изцяло, да бъде частично и това зависи от редица фактори. Ако обърнем внимание на статистиките, то един сравнително малък процент от момичетата до 6 годинки, страдат от синехия. Само около 2%.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Когато ви представяме дадено заболяване, винаги се стремим да ви предложим и причините за появата му. Относно синехия, причинителите са няколко. Според специалистите тя може да бъде донякъде наследствена или просто момичетата са предразположени към нея. Голяма роля за състоянието и появата му играе един хормон. Става въпрос за естрогена.

В голяма част от регистрираните бебета момиченца, страдащи от заболяването, се вижда тенденцията то да се появява до края на първите три месеца от развитието им. Тоест, ако те след раждането си са получили голяма доза естроген от организма на майката, вероятността да страдат от синехия е по-голяма. Това се получава главно, когато бременната ражда по естествен път. Естрогена влияе силно на кожните клетки, от които се изграждат срамните устни. Поради това се стига и до самото слепване в последствие.

Разбира се специалистите отчитат и факта, че когато бебето е подложено на външни влияния, като ароматизирани сапуни, така спорните по вреда мокри кърпички, мръсни или мокри памперси – отлепянето на срамните устни също се случва. Говорейки за причинители, веднага трябва да опишем и симптоматиката на самото явление. За съжаление не винаги всяко бебе момиченце, показва някакви симптоми на заболяването.

Много от случаите протичат без дадени симптоми и установяването на заболяването става на по-късен етап или съвсем случайно. При момиченцата бебета страдащи от синехия и имащи симптоми за това – трябва да следите за болки в областта на половите органи, за чести инфекции на полово-пикочните пътища и за болезнено изхождане по малка нужда. Разбира се това за невръстно бебе е трудно, понеже то не може да каже какво се случва с него или да ви даде следа от какво да се тревожите.

Как се лекува синехия и дали винаги лечението е успешно

Тук е много важно да предупредим още в началото – не бива да инициирате външна механична намеса върху срамните устни и отлепянето им. Веднага правим аналог с така прословутото отлепяне на кожичката на пениса при момчетата. Специалистите са на мнение, че не бива да се прави нищо, понеже ако разкъсате срамните устни, на първо място те вероятно отново ще залепнат, а нараняванията и болката за бебето са големи.

Второ – механичната външна намеса винаги е свързана до голяма степен и с риска от внасянето на бактерии и инфекции. Така че за диагноза синехия не се прави нищо специално, освен ако не се получат последващи проблеми от състоянието.

Обикновено слепването се регулира от самосебеси и отшумява с времето, точно както кожичката на пениса сама се отлепва при момченцата. Ако обаче има последващи симптоми на развитие на състоянието и уретрата се покрие, като по този начин се задържа урина – лечението от специализиран лекар в областта е задължително и трябва да се направи навреме.

Първоначално повечето специалисти изписват на невръстните си пациентки крем съдържащ естроген. Лекарят ще ви обясни как внимателно да го нанасяте директно в областта на срамните устни и колко често да го правите.

Обикновено за кратък период от време под действието на естрогена срамните устни се отлепят и разтварят. Много е важно нанасянето на крема да се прави посредством стерилен памучен тампон, а не с голи ръце. Така се избягва инфектирането на областта. Не бива кремът със съдържание на естроген да се използва дълго време. Често съветът на лекарите е той да се замени с вазелин и бебешки овлажняващ крем, които няма да дразнят половите органи. Така повторното слепване ще бъде предотвратено.

Винаги има възможност кремът да не подейства поради неправилна употреба или поради факта, че срастването и залепянето са прекалено задебелени. Тук лекарите ще ви дадат други предписания за лечение, които обикновено включват и крем на стероидна основа.

Превенция на синехия

За да предотвратите възможността състоянието да се появи и при вашето бебе момиче или да не се повтори, правете следното:

  • Сменяйте редовно памперсите на бебето и не го оставяйте с мръсни такива;
  • Не използвайте ароматни сапуни и кремове за бебето си, а само специализирана бебешка козметика;
  • Ако момиченцето ви страда от синехия, то облекчавайте състоянието с подходящи овлажняващи кремове. През пубертета, когато нивата на естроген рязко се покачват в организма на момичетата, синехията ще изчезне напълно;

Дано ви бяхме максимално полезни, а сега погледнете и материала ни за оформянето на тазобедрената става при бебетата.

f | Сподели с приятели

Вашите коментари
23.04.2021 Надежда Димитрова

Благодаря Ви изключително много! Вие ми дадохте нужната информация! Успех!