Кърменето, хормоналните медикаменти и рак на гърдата

За кърменето, за опасността от използването на хормоналните медикаменти и контрацепция, за борбата с рака на гърдата…

Кърменето, хормоналните медикаменти и рака на гърдата

Тъй като месец октомври е световен месец на борбата с рака, ни се прииска да спрем вниманието си на тези наболели въпроси, които всяка жена си задава, но не смее да го изрече на глас. Традицията да се отбелязва световния месец на борбата с рака датира отпреди 28 години.

У нас в България хиляди жени страдат от различни онкологични заболявания и водят жестока борба с коварното заболяване. Голям процент от тях се борят с рак на гърдата, с рак на маточната шийка и имат опасения, че няма да могат да заченат, да кърмят децата си и страхове за бъдещето като цяло.

Още през 1985-та година месец октомври е обявен за месец на борбата с рака. Целта е да се популяризира мамографията, за да може колкото се може по-рано коварното заболяване да бъде открито и лекувано.

От тогава насам през целия октомври по цял свят се организират дискусии, кампании, разяснителни семинари и безплатни изследвания, за да се изяснят причинителите, превенцията и лечението на рака.

Ние искаме да сме ви максимално полезни, затова ще поговорим за риска от използването на хормонални противозачатъчни. За кърменето и рака на гърдата и за това как самото кърмене може да ви предпази от коварното заболяване. Да започваме.

Прочетете и статията ни за бременността преди 18 годишна възраст – ще ви бъде полезна.

Кърменето, хормоналните медикаменти и рака на гърдата…

Когато говорим за нежелана бременност или предпазване от ранно забременяване, няма как да не споменем и така наречените хормонални контрацептивни предпазни средства. Има хиляди жени, които не могат да заченат. Но има и хиляди млади момичета, които искат да се предпазят от нежелана бременност.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

И двата проблема за нежеланата бременност и за проблемното зачеване са еднакво сериозни и глобални. Масово средствата за предпазване от забременяване са използвани като по-добрия вариант наместо един тежък и проблемен аборт.

Според специалистите и редица техни изследвания – противозачатъчните не само ни предпазват от нежелана бременност, но и увеличават риска да заболеем от злокачествен тумор. Именно последните данни сочат, че рискът от появата на рак на гърдата е доста по-голям, когато използваме контрацептиви на хормонална основа. Рискът от злокачествени заболявания на гинекологична основа също е завишен.

Всъщност мненията са на два полюса – едната част от учените твърдят, че хормоналните медикаменти ни предпазват от рак, докато другата част твърдо застъпват тезата, че са причинители на рак.

Защо се получава така? Главната съставка на повечето противозачатъчни е женски полов хормон – или прогестерон, или естроген. Приемайки противозачатъчните, жените променят нивата на тези хормони в тялото си. Така тази промяна в едни случаи защитава от рак, докато в други увеличава риска от него.

Учените са склонни да разделят влиянието на хормоналните медикаменти против забременяване на две части: благоприятно и неблагоприятно. Благоприятното се състои в превенцията на овариален и ендометриален рак, понеже приемайки тези медикаменти жените овулират по-рядко. В дългосрочен план медикаментът може да действа дори 10 години след приемането си.

Неблагоприятните действия на хормоналните медикаменти се крият именно в риска от появата на рак на гърдата или на маточната шийка. Увеличението на хормонална основа променя структурата и функциите на млечните жлези.

От друга страна ако спрете приема на тези медикаменти, то до 5 години действието им отминава и рискът от раково заболяване се нормализира. Все пак предпазването е за предпочитане пред една HPV инфекция, ако начина ви на полов живот е по-активен.

Кърменето и рака на гърдата

Най-болезненият въпрос за една жена страдала от рак на гърдата и излекувала се е – мога ли да кърмя бебето си, когато то се появи, ако до момента не е имала рожба?

Обикновено злокачествените тумори на гърдата се отстраняват оперативно. Тогава освен психологичната травма, остава и страха дали самото лечение на рака няма да възпрепятства способността на жената да кърми. Често жените лекувани с химиотерапия или лъчетерапия се опасяват, че техните млечни жлези и канали са увредени и кърменето е мираж за тях. Дали е така?

Отговора на въпроса се дели на две – кърмене с раково заболяване на гърдата и кърмене след раково заболяване на гърдата! Ако сте имали рак на гърдата, преминали сте лъчетерапия и химиотерапия, рака е победен – то когато лекарствата се изчистят от организма ви, може да кърмите съвсем нормално! Колко точно време е нужно, ще каже лекуващият ви лекар. Ако сте в процес на диагностика за рак на гърдата, кърменето е безопасно – дори да имате ракови клетки, те не се предават с кърмата на бебето ви.

Но ако сте подложени на терапии и лечение с радиоактивни изотопи, то трябва да спрете кърменето незабавно! Диагностиката на рака на гърдата при кърмене е много по-трудна обаче и последващите терапии значително ще намалят кърмата ви.

Обикновено ракът на гърдата засяга едната гърда и можете да кърмите успешно от незасегнатата, стига да сте преминали терапиите и млякото да е безопасно за бебето ви. Не отлагайте терапия или операция, само защото трябва да кърмите. Опасно е за живота ви и бебето ви ще предпочете да има майка, отколкото да го кърмите по-дълго! За да запазите кърмата си, може да се изцеждате и да я изхвърляте, докато се възстановите и продължите с кърменето. Всичко е много индивидуално.

Как кърменето ни предпазва от рак на гърдата

Установено е, че кърменето определено е превенция против появата рака на гърдата. Учените са установили, че кърмещите жени имат наполовина намален риск да заболеят от рак на гърдата, за разлика от не кърмещите.

На какво се дължи това? Това се дължи най-вече на факта, че нивата на хормона естроген при кърмене са много по-малки. А той е един от главните виновници за появата на злокачественото заболяване. Колкото по-дълго кърмите, толкова повече превантивния ефект срещу рака на гърдата расте.

Ако ви бяхме полезни, прочетете и статията ни за кърменето и средствата за контрацепция.

f | Сподели с приятели