Кърменето като начин на живот – пушене и последствията от него

Пушенето е един от най-вредните навици, които могат да съпътстват кърменето. Ако очаквате съвети как да съчетаете естественото хранене на бебето с поредната цигара – ще останете разочаровани.

пушене и кърмене

За разлика от алкохола и кафето, всяка цигара оставя една доста по-трайна и трудна за изчистване следа в организма на майката и от там в нейната кърма. Тук имаме един порочен цикъл, в който не се постига пълно изчистване на тялото от вредните вещества на цигарата и сравнително скоро постъпва нова доза от тях.

Пристрастеността към цигарите много често е в пъти по-голяма от тези към алкохол или кафе.

Интересен факт е, че в майчиното мляко има по-голяма доза никотин, отколкото в кръвта на пушачката.

Токсините, които постъпват в тялото и голям брой канцерогенни вещества от вдишания цигарен дим се запазват трайно и насищат кръвта на майката, която на свой ред ги транспортира към кърмата. Това в съчетание с несъобразено пушене в близост до бебето може да доведе до редица неблагоприятни последствия за здравето и развитието на детето.

Има и един скрит аспект на пушенето и много хора изобщо не подозират за него, това е т.н. третично въздействие на веществата от цигарите. Когато майката пуши и непосредствено след това се докосва до бебето без да е сменила дрехите си и да се е изкъпала, даже тя да не кърми изобщо детето, то отново е в пряк досег с токсините и ги поема в своя крехък организъм чрез допира.

Целта не е тютюнопушенето да се демонизира, а родителят да добие съвсем реални представи за мащабите на вредата върху един малък човек, който за разлика от вас не е направил сам този избор.

Цигарите оказват негативно влияние върху лактацията и могат сериозно да намалят количеството и качеството на кърмата. Ако оставим на страна изброените до тук вреди, вкусът на млякото може да стане неприятен за бебето, да предизвика даже повръщане, а също и преждевременно отбиване.

Бебетата на пушачки са по-раздразнителни, със силни колики, наддават по-лошо, страдат по-често от алергии, астма, белодробни инфекции и такива на дихателните пътища, повишен е рискът от внезапна детска смърт, на по-късен етап се наблюдава склонност към изоставане в развитието на детето.

Заместването на цигарите с никотинови лепенки, медикаменти за отказване от тютюнопушене или електронна цигара също не е безвредно и не се препоръчва на кърмачки.

Най-правилното решение е единствено моменталното отказване от цигарите и използване на майчинството за силен мотиватор.

От друга страна е много важно кърмещата майка да не е изложена на цигарен дим и да бъде пасивна пушачка, защото вредите за бебето са почти същите.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Кърмене и кафето.

Цигарата и кафето твърде често вървят в тандем и е добре да споменем няколко думи и за тази пристрастяваща напитка.

Вредата от кафето няма как да се съпостави с тази от цигарите, но и с него е добре да бъдем внимателни по време на кърменето. Кофеинът постъпва в кърмата и е добре, ако държим на ободряващата течност да я пием непосредствено след кърмене и да дадем на тялото 1-2 часа за пълно разграждане.

Прочетете още за употребата на алкохол при кърменето – ще ви бъде полезна.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Тази статия ще е постигнала истински успех, ако даже само една жена е отказала цигарите и продължила да кърми след нея.

| Сподели с приятели