Кърменето като начин на живот – пушене и последствията от него

Пушенето е един от най-вредните навици, които могат да съпътстват кърменето. Ако очаквате съвети как да съчетаете естественото хранене на бебето с поредната цигара – ще останете разочаровани.

пушене и кърмене

За разлика от алкохола и кафето, всяка цигара оставя една доста по-трайна и трудна за изчистване следа в организма на майката и от там в нейната кърма. Тук имаме един порочен цикъл, в който не се постига пълно изчистване на тялото от вредните вещества на цигарата и сравнително скоро постъпва нова доза от тях.

Пристрастеността към цигарите много често е в пъти по-голяма от тези към алкохол или кафе.

Интересен факт е, че в майчиното мляко има по-голяма доза никотин, отколкото в кръвта на пушачката.

Токсините, които постъпват в тялото и голям брой канцерогенни вещества от вдишания цигарен дим се запазват трайно и насищат кръвта на майката, която на свой ред ги транспортира към кърмата. Това в съчетание с несъобразено пушене в близост до бебето може да доведе до редица неблагоприятни последствия за здравето и развитието на детето.

Има и един скрит аспект на пушенето и много хора изобщо не подозират за него, това е т.н. третично въздействие на веществата от цигарите. Когато майката пуши и непосредствено след това се докосва до бебето без да е сменила дрехите си и да се е изкъпала, даже тя да не кърми изобщо детето, то отново е в пряк досег с токсините и ги поема в своя крехък организъм чрез допира.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Целта не е тютюнопушенето да се демонизира, а родителят да добие съвсем реални представи за мащабите на вредата върху един малък човек, който за разлика от вас не е направил сам този избор.

Цигарите оказват негативно влияние върху лактацията и могат сериозно да намалят количеството и качеството на кърмата. Ако оставим на страна изброените до тук вреди, вкусът на млякото може да стане неприятен за бебето, да предизвика даже повръщане, а също и преждевременно отбиване.

Бебетата на пушачки са по-раздразнителни, със силни колики, наддават по-лошо, страдат по-често от алергии, астма, белодробни инфекции и такива на дихателните пътища, повишен е рискът от внезапна детска смърт, на по-късен етап се наблюдава склонност към изоставане в развитието на детето.

Заместването на цигарите с никотинови лепенки, медикаменти за отказване от тютюнопушене или електронна цигара също не е безвредно и не се препоръчва на кърмачки.

Най-правилното решение е единствено моменталното отказване от цигарите и използване на майчинството за силен мотиватор.

От друга страна е много важно кърмещата майка да не е изложена на цигарен дим и да бъде пасивна пушачка, защото вредите за бебето са почти същите.

Кърмене и кафето

Цигарата и кафето твърде често вървят в тандем и е добре да споменем няколко думи и за тази пристрастяваща напитка.

Вредата от кафето няма как да се съпостави с тази от цигарите, но и с него е добре да бъдем внимателни по време на кърменето. Кофеинът постъпва в кърмата и е добре, ако държим на ободряващата течност да я пием непосредствено след кърмене и да дадем на тялото 1-2 часа за пълно разграждане.

Прочетете още за употребата на алкохол при кърменето – ще ви бъде полезна.

Тази статия ще е постигнала истински успех, ако даже само една жена е отказала цигарите и продължила да кърми след нея.

f | Сподели с приятели