Кърменето след секцио – как да го направим по-лесно

Кърменето след секцио (Цезарово сечение) е един въпрос вълнуващ хиляди майки в България, а и извън нея.

Кърменето след Цезарово сечение

Когато стане дума за раждане, понякога жените нямат избор да родят по естествен път понеже настъпват усложнения около самото раждане или е опасно за самото бебе и майката да се случи то.

Друг път пък (у нас предимно) на Секциото беше давана дълго време зелена светлина и самата родилка можеше съвсем съзнателно да го избере като алтернатива на естественото раждане, което е пълно безумие срещу природата.

Както и да е, мненията и до ден днешен за това какво раждане ще избере жената са твърде разнопосочни и всеки си има своите мотиви, основания и начин на мислене. Какво обаче се случва за кърменето след едно Цезарово сечение? Дали родилката може да започне да кърми бебето си успешно? Как процесът на лактацията може да бъде подобрен и повлиян? За това ще говорим днес в този наш материал.

Междувременно на сайта ни има доста информация за видовете разнообразни днес възможности за раждане (въпреки, че много от тях не се практикуват в България), така че е добре да прочетете тези статии. Една от тях е за интересното раждане в изправено положение. А сега по темата…

Кърменето след секцио (Цезарово сечение) – основни проблеми и преодоляването им

Още в началото на материала си ще кажем смело на всички мами родили чрез Секцио – няма причина да пропуснете уникалната възможност и шанс да кърмите бебето си, само защото не сте родили по естествен път. Кърмата ви, макар и малко по-трудно, макар и с повече усилия, ще слезе и ще можете напълно успешно да кърмите вашето съкровище.

Ако трябва да бъдем обективни, трудностите, с които би се сблъскала една майка родила посредством Цезарово сечение, напълно реално могат да затруднят и родилка дала живот на бебето си по естествен път. Въпросът е майката да има огромното желание да кърми бебето си и да се стреми да преодолее с времето всички трудности, не без помощта на професионалисти вещи в темата по кърмене разбира се и подкрепата на семейството си.

За съжаление в България планираното или инцидентно Секцио е организирано по начин, по който майката и бебето са разделени един от друг поне за едно денонощие. Именното това е първата основна пречка, пред която се изправя една жена родила с Цезарово сечение – липсата на бебето си. По този начин лактацията след раждането не е стимулирана моментално от бебето, което се ражда с оформен сукателен рефлекс. Но пък това няма да попречи напълно на самото кърмене да се случи, просто малко ще забави активната лактация, която така или иначе при някои родилки с естествено раждане също се забавя.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Защо отделянето на бебето от майката след раждането забавя самата лактация? Това се случва по две основни причини и те са:

* За 24-те часа раздяла с майка си бебето е хранено поне няколко пъти (няма как да се държи гладно) и то с шише и биберон. Когато лекарите направят грешката и не оставят новороденото поне за малко на майчината гръд и не го дадат на майката (нищо, че е изтощена) да го накърми, дори и след часове да речем от интервенцията – то започва да практикува друг вид сукане, а именно от биберон, който много по-лесно пуска мляко. Следователно бебето ще очаква и гърдата на мама в последствие да го храни толкова лесно, но това съвсем няма да е така. Именно поради това начално объркване бебето свиква малко по-трудно да суче на гърдата. Но това не е невъзможно, ако проявите търпение, упоритост и желание най-вече.

* Чисто биологично, когато бебето се роди и до първите един-два часа след раждането засуче майчината гръд – организмът на майката моментално бива стимулиран да произвежда повече кърма, тоест лактацията се засилва. Когато бебето се отдели от майка си за цяло денонощие и не е поставено на гръдта ѝ – процесът значително се забавя, но това е напълно обратимо за щастие.

След всичко описано дотук какво може да направи една родилка, за да стимулира кърмата си, ако след Секцио бебето и е дадено след време? На първо място, ако Цезаровото сечение е планирано, добре е да се информирате за политиката на болницата относно даване на бебето на майката след операцията.

Някои болници у нас позволяват бебето да се занесе при майка си и да се кърми след около 6 часа, което значително улеснява лактацията. И все пак, ако поради усложнения сте родили Секцио и бебето ще ви бъде донесено след денонощие, научете се как да се изцеждате на ръка (това е най-добрият вариант въпреки хилядите помпи за цедене на пазара).

Родилката може да започне изцеждането на кърма още докато се намира в реанимация. За целта на всеки до 3 часа е нужно да цеди по малко количество мляко, докато не и донесат бебето и тя да го постави на гърдата. След като родилката бива изведена от реанимация е добре да помоли акушерките да и дават бебето по-често за кърмене.

За радост много родилни отделения у нас вече позволяват кърменето на поискване извън определените часове и разполагат с професионални консултанти по кърмене, които могат да помогнат на майките много. Консултантите по кърмене, освен че ще помогнат на родилката да преодолее затрудненията в кърменето, ще и вдъхнат куража да продължи да опитва да кърми, докато в един момент нещата не се получат.

Разбира се нормално е след една такава тежка операция родилката да има нужда от почивка, за да се възстанови по-лесно и бързо. Дори и бебето да не ви бъде дадено в първите 24 часа след раждането, просто намерете сили да се изцеждате на всеки 2 часа поне. Ако изпитвате затруднения помолете за помощ, но добре е да го правите, за да стимулирате лактацията си. Винаги може да се намери пътят към сърцата на акушерките в родилното отделение, така че постарайте се да ги убедите да ви дадат бебето, колкото се може по скоро за кърмене.

За съжаление, при много майки, родили посредством Цезарово сечение, се наблюдава значително забавяне на лактацията. Накратко кърмата ви може да потече както трябва чак на 10-я ден след раждането. При тази ситуация дохранването с шише и адаптирано мляко е неизбежно, но все пак кърменето може да се осъществи и това ще стане, ако сте упорити и имате желание да кърмите.

Кърмене след секцио (Цезарово сечение) – как да започнете успешно кърмене, когато кърмата е малко и недостига

За начало никога не се отказвайте. В първите дни вашето бебе се храни предимно с коластра. Въпреки че нейните количества след Секцио при вас може да са минимални – тя е безценен източник на полезни вещества за бебето и не бива да се отказвате да го слагате на гърдите си, дори и млякото да е малко и да го дохранвате.

Докато сте в болницата слагайте бебето да суче колкото се може по-често, за да привикне към процеса. Ако сте разделени, моментите прекарани с бебето използвайте предимно за кърмене, понеже то е свикнало с биберона до момента и трябва да му покажете, че именно кърменето е начинът по който ще се храни за в бъдеще. Не се отчайвайте или отказвайте – нужно е време не само да увеличите лактацията си след операцията, но и време за да свикне бебето с „новия си биберон“ – гърдата ви.

Много бебета се чувстват идеално поставени на гръдта на мама. Допирът кожа до кожа е най-добрият вариант, при който вашето бебе да изследва новата ситуация и да свикне с новия вид хранене. Не бързайте, оставете бебето си да лежи на гръдта ви по-дълго време, да изследва ситуацията и скоро ще видите как добре ще суче.

Винаги е добре да следите теглото на бебето (в болницата това правят акушерките), когато бебето не може да суче достатъчно, дохранвайте го с изцедена кърма или ако нямате достатъчно давайте му адаптирано мляко – все пак важно е теглото му да не падне много под нормата.

Ако сте родили Секцио и вашето бебе е недоносено при това, няма как то да има силите да изсуче напълно гърдите и да се нахрани. Затова в идеалния случай винаги се дохранва с кърма, но ако нямате и адаптираното мляко е добър заместител. Важно е за всяка кърмачка да знае, че преди и след всяко дохранване от шише на бебето, е нужно да му предлага гърдата и да го кърми.

Това е всичко засега по темата кърменето след Цезарово сечение. Дано ви бяхме максимално полезни, а сега е време за материала ни относно смесеното кърмене на новороденото – ще ви бъде полезен в допълнение по тази тема.

f | Сподели с приятели