Кога пада пъпчето на бебето след раждането

Пъпната връв на новороденото след раждането е свършила жизненоважните си функции в утробата – да го храни и да го снабдява с кислород.

Кога пада пъпчето на бебето след раждането

Сега след раждането тя е отрязана и вързана на възел, като един два сантиметра от нея ще изсъхнат и ще паднат в следващите една до две седмици след раждането.

Много млади родилки се притесняват от лилаво-зеленикавия и в последствие кафяв цвят на бебешкото пъпче. Той обаче е напълно нормален. Трябва да полагате определени грижи за бебешкото пъпче докато падне и за тях ще ви обяснят още в болницата или при първият ви преглед от педиатър у дома.

Не се тревожете, ако пъпчето на бебето на приятелката ви вече е паднало, а на вашето бебе не е! При всяко бебе нещата се случват индивидуално и обикновено до максимум 40 дни пъпчето ще падне.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Масово пъпчетата падат на 2-та, 3-та седмица от раждането. Докато пъпчето не падне е много важно да пазите мястото около него сухо и чисто – така ще го предпазите от инфектиране. В миналото педиатрите препоръчваха да се маже със спирт, за да падне по-бързо, но днес се твърди точно обратното – употребата на спирт забавя падането.

Не бива да чоплите или дърпате пъпчето, така ще го разраните, когато изсъхне то само пада! За да ускорите процеса осигурете на мястото проветрение с въздух и така скоро бебешкото пъпче ще изсъхне и падне.

Пъпчето на новороденото ви може да е инфектирано, ако има гной, основата е подута и червена, усещате лоша миризма, бебето плаче понеже го боли. При такива симптоми веднага се свържете с лекар, понеже инфекцията на пъпната връв е опасна за живота на новороденото ви.

Добре е да следите и за пъпен гранулом при новороденото ви. Той е малко възелче със зачервена тъкан. Не е опасен за живота на бебето. Обикновено нервите там са мъртви и може да се отстрани безболезнено със сребърен нитрат или хирургичен конец – от специалист.

Дано сме дали полезна информация на майките, които се сблъскват за първи път с тези проблеми около новороденото им. Може и да сме изненадали опитните майки с нещо ново. Бъдете здрави мили мами и се грижете за рожбите си.

Сега е време да прочетете и статията ни за възможните очни проблеми при новородените и времето за очен преглед – ще намерите много полезни неща там.

f | Сподели с приятели