Кюртаж – всичко за процедурата и забременяване след това

Кюртажът (понякога изписвано и кюретаж) е процедура, при която се остъргва ендометриума (лигавицата на матката) с помощта на специален инструмент, наречен кюрета.

Кюртаж – всичко за процедурата и забременяване след това

Кюртажът, наричан още абразио, се извършва през влагалището, прави се дилатация на маточната шийка и се остъргва тъканта от вътрешността на матката. Процедурата се прави под действието на локална или обща упойка.

Кюртажът може да бъде с диагностична или терапевтична цел.

В кои случаи се налага кюртаж:

  • Спонтанен аборт;
  • Необичайно маточно кървене;
  • Ендометриални полипи;
  • При задържане на части от плацентата след раждане;
  • Патологична бременност;
  • Съмнения за рак на ендометриума;

Процедурата не бива да се извършва при наличие на инфекция на матката или маточните тръби както и при нормално протичаща бременност.

След абразиото е възможно да се чувствате отпаднали или да ви се гади вследствие на анестезията. Може да чувствате леки спазми на матката както и да имате зацапване или леко кървене. Тези оплаквания са нормални и ще отшумят до няколко дни. Следвайте стриктно инструкциите на лекаря за да ускорите възстановяването си и да избегнете риска от усложнения.

Процедурата обикновено се понася добре и усложненията са редки, но все пак потърсете медицинска помощ ако имате някои от следните симптоми: висока температура и втрисане, повръщане, остра коремна болка, прекалено силно вагинално течение, недостиг на въздух.

Какво е патологична бременност и защо се налага тя да бъде прекъсната чрез кюртаж

Наличие на заболяване или аномалия, при които протичането на бременността може да застраши здравето и живота на жената, както и доказани тежки малформации на плода, налагат прекъсване на бременността по медицински причини. Най-често извършването на аборт се налага поради следните аномалии:

Бременност с „кухо яйце“ – яйцеклетката е оплодена, имплантира се в лигавицата на матката, но не се развива ембрион. На лице са ранни признаци за бременност и положителен тест. От 7г.с. до 10 г.с. е срокът, в който чрез ултразвук се визуализира ембриона и неговата сърдечна дейност. Именно тогава лекарят може да разбере дали бременността е нормална или се развива кухо яйце. Много често още преди този срок настъпва спонтанен аборт.

Ако се постави диагноза „кухо яйце“ и абортът не настъпи спонтанно се налага да се извърши кюртаж;

Гроздовидна бременност – това е рядко срещана патология, при която в матката вместо плацента се образуват малки кисти, подобни на гроздове. Това са доброкачествени туморни образувания, които трябва да бъдат отстранени чрез кюртаж. Понякога по преценка на лекаря може да се извърши и медикаментозен аборт чрез хапче или вагинален гел, които предизвикват контракции и изхвърляне на плода. След лечението на гроздовидна бременност е добре да се изчакат няколко месеца за нормализиране на хормоналните нива и могат да се започнат опити за забременяване;

– Малформации на плода – с напредването на медицината голяма част от аномалиите на плода се откриват достатъчно рано и бременността може да бъде прекъсната без бъдещи усложнения за жената; Прочетете статията ни за Фетална Ехокардиография – едно важно изследване на сърцето на вашето бебе в утробата .

– Задържан аборт – това е състояние, при което плодът е загинал, но не се изхвърля, а се задържа в матката. На ехографски преглед се установява, че матката е по-малка за срока на бременността, а сърдечната дейност на плода липсва.

Друга причина, налагаща извършването на кюртаж е спонтанният аборт. Той представлява спонтанно прекъсване на бременността преди 22 гестационна седмица. Може да бъде ранен (до 12 г.с) или късен (след 13г.с). Най-често се срещат ранните спонтанни аборти. Причините най-често са хромозомни аномалии на плода, прекарани остри вирусни и бактериални инфекции от страна на майката, физически травми, отравяне, маточни аномалии. Кръвотечение, придружено с болка е основен симптом на спонтанният аборт.

Когато абортът не може да бъде спрян трябва да се изчисти матката от остатъците от бременността. Възможно е тялото да ги изхвърли само, особено в по-ранните срокове на бременността. Ако това не се случи, по преценка на лекарят може да се предпишат медикаменти, предизвикващи контракции или да се извърши абразио.

Забременяване след кюртаж

Физическото възстановяване след кюртаж отнема около месец, понякога и повече. Преди да се пристъпи към опити за нова бременност обаче е важно жената да се е възстановила и психически, което се случва много индивидуално. Кюртажът не е пречка за следваща бременност, но обикновено лекарите препоръчват да се изчакат поне два редовни менструални цикъла. Веднага след абразиото е важно да се въздържате от сексуални контакти около 2 седмици поради риск от инфекция.

Дори и да се чувствате добре, не забравяйте, че за успешна нова бременност е важно лигавицата на матката да се е възстановила напълно, така че следвайте препоръките на лекаря.

f | Сподели с приятели