Луксация при новородените

Луксацията е изкълчване на тазобедрената става / стави / при новородените бебета,  в следствие на седалищно раждане или наследствена обремененост, като има и случаи, в които няма точна причина за появата ѝ.

Луксация при новородените

Има характерни белези, по които може да бъде установена в домашни условия или от педиатър.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

При наличие на този проблем бедрата  не могат да се разкрачват /или има ограничение в разкрача само на единия крайник/. Визуално едното краче се скъсява, докато е в покой и трудно се извърта встрани. Когато изпънете двете крачета успоредно едно до друго и визуално гънките се разминават асиметрично имате повод да се съмнявате за луксация, въпреки, че това не е най-сигурния белег, по който може да бъде установена.

Много голяма грешка, която се допуска след раждането е ежедневното повиване на детето, при което то няма свобода да движи крайниците си и те остават в едно и също положение. При неправилни грижи за новороденото, вероятността от проблеми в развитието на крачетата се увеличава. Момичетата имат по-голямо предразположение към луксация.

Рисковите деца минават задължителен преглед в рамките на първия месец след раждането, най-често около десетия ден. Такива мерки  се извършват при първородени, при проблемно раждане, деца с аномалии, близнаци, наследствена луксация. Желателно е да се посети опитен ортопед, който да направи обстоен преглед, давайки пълна информация за състоянието на ставите на детето. За останалите бебета прегледи се правят след първия и петия месец.

Луксацията се изразява в три степени:

  • Дисплазия на тазобедрената става – ставите са недоразвити  и се получава триене на бедрената и тазовата кост.
  • Сублуксация – главичката на бедрената кост е изместена нагоре. Това състояние се доближава до луксацията.
  • Луксация – изкълчване на тазобедрената кост.

Когато детето няма симптоми на луксация, можете да вземете превантивни мерки за предотвратяване на появата на този проблем. Редовните упражнения на крачетата с леко издърпване тип жабешка поза спомага за раздвижването и правилното разтягане на ставите. След третия месец можете да ползвате кенгуру, за да се оформи разкрача на детето.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Луксацията има своето лечение, след установяване и затвърдяване на диагнозата. При по-лека форма около третия месец се прилага подходяща гимнастика или носене на двоен памперс. Ако проблемът се установи около 6-8 месец, тогава лечението е по-сериозно и се налага ползването на ортопедични колани в рамките на няколко месеца. При по-лека форма на луксация се ползват ортопедични гащи.

Погрешни стъпки, водещи до придобита луксация:

  • Стягане на крачетата с тесни дрешки
  • Изтласкване на тялото с крачета
  • Твърде ранно поставяне в седнало положение
  • Недопускане на детето да пълзи, като го приучавате да стои на нестабилните си крачета
  • Носенето на детето на една ръка, като едното му краче е свито а другото отпуснато

Запомнете, че детето трябва да има правилна стойка, без напрежение и когато го носите на ръце двете му крачета трябва да обгръщат тялото Ви. Обувайте свободни дрешки, не бързайте с обувките при прохождането и позволете на детето да се движи пълзешком. Не пропускайте задължителните прегледи и всяко нещо, което ви тревожи го споделете с педиатъра.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели