Луксация при новородените

Луксацията е изкълчване на тазобедрената става/стави при новородените бебета в следствие на седалищно раждане или наследствена обремененост, като има и случаи, в които няма точна причина за появата ѝ.

Луксация при новородените

Има характерни белези, по които може да бъде установена в домашни условия или от педиатър.

При наличие на този проблем бедрата не могат да се разкрачват (или има ограничение в разкрача само на единия крайник). Визуално едното краче се скъсява, докато е в покой и трудно се извърта встрани. Когато изпънете двете крачета успоредно едно до друго и визуално гънките се разминават асиметрично имате повод да се съмнявате за луксация, въпреки че това не е най-сигурния белег, по който може да бъде установена.

Много голяма грешка, която се допуска след раждането е ежедневното повиване на детето, при което то няма свобода да движи крайниците си и те остават в едно и също положение. При неправилни грижи за новороденото вероятността от проблеми в развитието на крачетата се увеличава. Момичетата имат по-голямо предразположение към луксация.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Рисковите деца минават задължителен преглед в рамките на първия месец след раждането, най-често около десетия ден. Такива мерки се извършват при първородени, при проблемно раждане, деца с аномалии, близнаци, наследствена луксация. Желателно е да се посети опитен ортопед, който да направи обстоен преглед, давайки пълна информация за състоянието на ставите на детето. За останалите бебета прегледи се правят след първия и петия месец.

Луксацията се изразява в три степени:

  • Дисплазия на тазобедрената става – ставите са недоразвити  и се получава триене на бедрената и тазовата кост.
  • Сублуксация – главичката на бедрената кост е изместена нагоре. Това състояние се доближава до луксацията.
  • Луксация – изкълчване на тазобедрената кост.

Когато детето няма симптоми на луксация, можете да вземете превантивни мерки за предотвратяване на появата на този проблем. Редовните упражнения на крачетата с леко издърпване тип жабешка поза спомага за раздвижването и правилното разтягане на ставите.

Прочетете и статията ни за гимнастика и масажи на бебето – ще ви бъде полезна.

След третия месец можете да ползвате кенгуру, за да се оформи разкрача на детето.

Луксацията има своето лечение след установяване и затвърдяване на диагнозата. При по-лека форма около третия месец се прилага подходяща гимнастика или носене на двоен памперс. Ако проблемът се установи около 6-8 месец, тогава лечението е по-сериозно и се налага ползването на ортопедични колани в рамките на няколко месеца. При по-лека форма на луксация се ползват ортопедични гащи.

Погрешни стъпки, водещи до придобита луксация:

  • Стягане на крачетата с тесни дрешки
  • Изтласкване на тялото с крачета
  • Твърде ранно поставяне в седнало положение
  • Недопускане на детето да пълзи, като го приучавате да стои на нестабилните си крачета
  • Носенето на детето на една ръка, като едното му краче е свито а другото отпуснато

Запомнете, че детето трябва да има правилна стойка, без напрежение и когато го носите на ръце двете му крачета трябва да обгръщат тялото Ви. Обувайте свободни дрешки, не бързайте с обувките при прохождането и позволете на детето да се движи пълзешком. Не пропускайте задължителните прегледи и всяко нещо, което ви тревожи го споделете с педиатъра.

f | Сподели с приятели