Малчуганът си гризе ноктите, как да му помогнем

Малчуганът си гризе ноктите – всяко трето или пето дете между 2, 3 или 4 годинки го прави. Шокирани сте нали? Официалните данни сочат, че над 50% от невръстните деца и подрастващите си гризат ноктите непрестанно.

Малчугана си гризе ноктите - Как да му помогнем

Състоянието е нещо, като не овладян импулс и често пъти има сериозни последици. Може да доведе до чревни заболявания и поява на паразити, да предизвика деформация на ноктите и самите пръсти, та даже да си остане вреден навик за цял един живот. Виждате детето си и му правите забележка, но това е по-силно от него, затова е необходимо да знаете малко повече по въпроса, за да съумеете да му помогнете да израсте този проблем.

Малчуганът си гризе ноктите – какво да правим

Навика да си гризем ноктите е основан на неврологично-генетична основа. Макар и безобиден на пръв поглед, този вреден навик може да прерасне в психологическото състояние „онихофагия“. Как децата започват да си гризат ноктите, ще попитате? Това най-често става при неудовлетвореност от тяхна страна, при стрес и нервно напрежение. Тоест средата на детето влиза в конфликт с неговата личност. Ако не реагирате навреме адекватно, това си остава вреден, грозен и срамен навик за цял един живот. Специалистите са категорични, че дори в повече от половината от случаите явлението да изчезва само, то помощ е нужна.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Графиката на процеса – малчугана си гризе ноктите, изглежда по следния начин:

Всичко започва около втората година от растежа на детето. Отключва го прекалената натовареност, усилието детето да направиш нещо, което трудно му се удава или просто дори само едно притеснение от нова среда и приятели. Към шестата година процеса е в най-силната си фаза и детето ви почти непрестанно си гризе ноктите. На около осем до десет години има известна стабилност и осъзнаване, че това е нещо вредно и лошо, но в пубертета нещата може и да станат неконтролируеми. Изследователите са установили, че до десетата година няма значение дали детето ви е момиче или момче, гризането на ноктите е еднакво често срещано и при двата пола. След това обаче, те твърдят че момчетата са тези, които си гризат повече ноктите на по-зряла възраст.

Добре е да запомните, че когато малчугана си гризе ноктите, това е израз на нервно напрежение най-вече. В момента мозъкът му е подложен на стрес, детето е тревожно и методите за отказване от вредния навик в никакъв случай не са викове, наказания или пък упреци. Това само ще влоши нещата и детето ще продължи с навика си, само дето ще се крие от вас, за да не влизате в конфликт. Децата често започват с вредния навик, когато тръгнат на детско заведение или училище. Те подложени на стрес в новата среда неусетно допират пръсти до устните си, започват да гризат ноктите си или кожичките около пръста. В някой случай нокътя е толкова изгризан, че „живака“ му го няма.

Основни причини за това, че малчугана си гризе ноктите

Въпреки, че нервните състояния са най-честата причина, то има и редица други, които по-малко попадат във фокуса на вниманието ни. Така например, ако вие или друг възрастен от обкръжението на детето си гризе ноктите, то може да го копира. Може, чрез гризането на ноктите си, да иска да ви привлече вниманието към себе си, защото се чувства не достатъчно угрижвано. Стреса и напрежението често пъти не са причината едно дете да си гризе ноктите. Причината много често е самата скука. По-дълбоките психологични изрази за този навик, психолозите обясняват с възпитанието, което внушава чувство за вина у детето. Например – „Виж, какво направи.“, „Нищо не правиш, както трябва.“ – и изрази от рода. Сред причините малчугана да си гризе ноктите е и липсата на силиций в организма му. Често пъти внедряването в детското меню на зелени маслини, кафяв ориз, пълнозърнести продукти и зелено листни зеленчуци покачва нивата на минерала. Така вероятно гризането на ноктите спира постепенно.

Дори и учените да смятат, че гризането на ноктите при детето, донякъде продължава смукането на палеца от бебешките години – то може едно бебе, което не си е смукало палеца, като дете да си гризе ноктите. Обикновено децата престанали да си гризат ноктите или опитващи се да престанат, си дъвчат моливите и химикалите в училище, хапят си устните, като тийнейджъри, усукват си косата на пръста и подобни навици. Ако не прекъснете този вреден навик навреме в детството, то на зрели години детето, което си е гризало ноктите замества навика си с пушене или пък дъвкането на дъвка – вредни навици по своята същност. Дори и гризането на ноктите да не уврежда растежа им, напротив увеличава го с до 20%, то зъбите на детето са застрашени от гъбички и бактерии, което може да доведе до заболяването им.

Начини да помогнем на детето си, за да спре да си гризе ноктите

Както вече казахме наказанията и показното линчуване в семейството вредят, а не помагат. Трябва първо да накарате детето си да приеме, че то има вреден навик, а след това да му помогнете да го изкорени от себе си. Да се спре този процес е трудно. Изисква се внимание, целеустременост и най-вече подкрепа и обич от страна на родителите. Когато успеете да накарате детето си да поеме инициативата, че трябва да спре – по-голямата част от лечението е измината, защото детето осъзнава нужната промяна. Лаковете за нокти и специалните горчиви препарати, бабините люти чушки и превръзките за ръце са временно решение с нетраен характер.

Малчугана си гризе ноктите, защото е под стрес. Той има нужда от спокойствие. Прекалено е отегчен, има нужда от запълване на деня и изразходване на енергията. Не забранявайте гризането на нокти, просто постепенно го намалявайте – докато не го изкорените съвсем. Така детето ви ще расте здраво, спокойно и щастливо.

f | Сподели с приятели