Многоплодна бременност

Несъмнено еуфорията покрай новината, че очаквате бебе ще  завладее всички и ще тръпнете в очакване на първата си консултация. А дали щастието няма да се удвои, ако сте бъдеща майка на близнаци?

Многоплодна бременност близнаци

Причините за многоплодната бременност са наследственост или инвитро. Никак не е за подценяване факта, че ще носите в утробата си повече от едно бебе и тук ще Ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за спецификата на етапите от бременността и самото раждане на повече от едно дете:

 • Въпроса с килограмите вълнува всяка бъдеща майка. Трябва да сте наясно, че наддаването на килограми ще е с по-големи стойности, но това не е единственото, което да очаквате. Непоносимостта към някои от храните може да се изостри силно, а в по-напредналите месеци да  почувствате по-голяма умора и болка в кръста. Отоците на краката са неизменна част, както и усещането за тежест и това да Ви задъхва при продължителни разходки.
 • Приемът на витамини, фолиева киселина, калций и калий трябва да е в по-голямо от обичайното количество, като при необходимост може да се консултирате с акушер-гинекологът Ви, който би могъл да препоръча прием на добавки, които да са достатъчни за пълноценното поддържане на Вашият организъм в добър тонус и същевременно да подпомага и развитието и на двата /или повече плода/, които носите в утробата си.
 • При многоплодната бременност вероятността от преждевременно раждане се увеличава
 • Поява на разширени вени
 • Честа нужда от уриниране поради по-големия натиск от тежестта на плода
 • Повдигната диафрагма
 • Наблюдава се значително уголемяване на матката
 • Възможна е липса на достатъчно количество желязо, което да доведе до желязо-дефицитна анемия / тя е опасна не само за майката, но и за плода /
 • Рискът от спонтанен аборт се увеличава в сравнение с обикновената бременност / съществува особена форма на аборт – Синдром на изчезналия близнак – при която настъпва изчезване на единия плоден сак /

Раждането може да протече по естествен родови път, освен ако не се наложи операционна намеса чрез цезарово сечение. Ако близнаците са с правилно разположение и няма предпоставки за проблем при раждането, теглото им е в рамките на нормалното и няма наблюдение за недоразвит плод, то първият вариант е за предпочитане.

дълъг клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
11лв.
зимен клин за бременни
13.50лв.
дълъг клин за бременни
12.50лв.
дълъг клин за бременни
24лв.
bstyle.bg - клинове за бременни
Удобни през цялата бременност!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

След раждането на първото дете, близнакът може да се разположи напречно или пъпната връв да стане причина за влошаване на състоянието на второто бебе и това да наложи оперативната намеса за завършване на родилния процес.

Като цяло матката на жените носещи повече от един плод се преразтяга и това затруднява родовата дейност. От значение е веднага след изваждането на първото бебе да се направи реална оценка на състоянието на близнака и да се реши как да се спомогне за неговото израждане. Около 80% от жените раждат преждевременно, като новородените са с по-малко тегло от едноплодните бременности и често се налага временно да бъдат поставени в кувиоз.

бельо за бременни
7лв
бельо за бременни
13лв.
бельо за бременни
9лв.
бельо за бременни
8.50лв
bstyle.bg - по-удобно с нашето бельо за бременни и кърмачки
Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

От жизнено важно значение е редовното посещение за консултации и проследяване на бременността от Вашият акушер-гинеколог. Многоплодната бременност е по-тежка от обикновената и протича по различен начин, като рисковете са повече и грижите, които трябва да полагате за себе си са много по-отговорни. Проследяването на етапите от развитието на бременността е важна. След шестия месец задължително се налага изследване на урината на всеки 2 седмици поради опасност от появата на албумин.

Активната почивка също става неизменна част от ежедневието, за да се избегне преждевременното раждане. Част от изследванията, които се правят са и с цел  да се установи дали бебетата споделят една плацента /това налага по-обстойно и често наблюдение/.

Близнаците могат да бъдат еднояйчни или двуяйчни:

 • Еднояйчните близнаци са рядко явление и при тях оплодената яйцеклетка е една, но тя се разделя на две през първите две седмици след оплождането. Бебетата делят една плацента и са от един пол. Те могат да се развиват в два отделни плодни сака, но не са изключение и случаите, в които те са в един общ. Пъпната им връв и кръвообращение са отделни.Еднояйчните близнаци имат едни и същи гени.
 • Разнояйчните близнаци са плод на две яйцеклетки оплодени от два различни сперматозоида. Тези бебета могат да бъдат две момичета, две момчета или момче и момиче. Плацентата може да бъде обща или да са две отделени една от друга.

От всичко казано до тук става ясно, че многоплодната бременност  е свързана с рискове, постоянно наблюдение и чести прегледи. Мили бъдещи мами, въоръжете се с търпение, бъдете усмихнати и се радвайте на възможността да сте едни от малкото, носещи в себе си повече от едно дете! Близнаците са дар, те са двоен повод за щастие!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg - сатенена нежност
Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

| Сподели с приятели