Многоплодна бременност

Несъмнено еуфорията покрай новината, че очаквате бебе ще  завладее всички и ще тръпнете в очакване на първата си консултация. А дали щастието няма да се удвои, ако сте бъдеща майка на близнаци?

Многоплодна бременност близнаци

Причините за многоплодната бременност са наследственост или инвитро. Никак не е за подценяване факта, че ще носите в утробата си повече от едно бебе.

Тук ще Ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за спецификата на етапите от бременността и самото раждане на повече от едно дете:

 • Въпроса с килограмите вълнува всяка бъдеща майка. Трябва да сте наясно, че наддаването на килограми ще е с по-големи стойности, но това не е единственото, което да очаквате. Непоносимостта към някои от храните може да се изостри силно, а в по-напредналите месеци да  почувствате по-голяма умора и болка в кръста. Отоците на краката са неизменна част, както и усещането за тежест и това да Ви задъхва при продължителни разходки.
 • Приемът на витамини, фолиева киселина, калций и калий трябва да е в по-голямо от обичайното количество, като при необходимост може да се консултирате с акушер-гинекологът Ви, който би могъл да препоръча прием на добавки, които да са достатъчни за пълноценното поддържане на Вашият организъм в добър тонус и същевременно да подпомага и развитието и на двата /или повече плода/, които носите в утробата си.
 • При многоплодната бременност вероятността от преждевременно раждане се увеличава
 • Поява на разширени вени
 • Честа нужда от уриниране поради по-големия натиск от тежестта на плода
 • Повдигната диафрагма
 • Наблюдава се значително уголемяване на матката
 • Възможна е липса на достатъчно количество желязо, което да доведе до желязо-дефицитна анемия / тя е опасна не само за майката, но и за плода /
 • Рискът от спонтанен аборт се увеличава в сравнение с обикновената бременност / съществува особена форма на аборт – Синдром на изчезналия близнак – при която настъпва изчезване на единия плоден сак /

Раждането може да протече по естествен родови път, освен ако не се наложи операционна намеса чрез цезарово сечение. Ако близнаците са с правилно разположение и няма предпоставки за проблем при раждането, теглото им е в рамките на нормалното и няма наблюдение за недоразвит плод, то първият вариант е за предпочитане.

След раждането на първото дете, близнакът може да се разположи напречно или пъпната връв да стане причина за влошаване на състоянието на второто бебе и това да наложи оперативната намеса за завършване на родилния процес.

Като цяло матката на жените носещи повече от един плод се преразтяга и това затруднява родовата дейност. От значение е веднага след изваждането на първото бебе да се направи реална оценка на състоянието на близнака и да се реши как да се спомогне за неговото израждане. Около 80% от жените раждат преждевременно, като новородените са с по-малко тегло от едноплодните бременности и често се налага временно да бъдат поставени в кувиоз.

От жизнено важно значение е редовното посещение за консултации и проследяване на бременността от Вашият акушер-гинеколог. Многоплодната бременност е по-тежка от обикновената и протича по различен начин, като рисковете са повече и грижите, които трябва да полагате за себе си са много по-отговорни. Проследяването на етапите от развитието на бременността е важна. След шестия месец задължително се налага изследване на урината на всеки 2 седмици поради опасност от появата на албумин.

Активната почивка също става неизменна част от ежедневието, за да се избегне преждевременното раждане. Част от изследванията, които се правят са и с цел  да се установи дали бебетата споделят една плацента /това налага по-обстойно и често наблюдение/.

Близнаците могат да бъдат еднояйчни или двуяйчни:

 • Еднояйчните близнаци са рядко явление и при тях оплодената яйцеклетка е една, но тя се разделя на две през първите две седмици след оплождането. Бебетата делят една плацента и са от един пол. Те могат да се развиват в два отделни плодни сака, но не са изключение и случаите, в които те са в един общ. Пъпната им връв и кръвообращение са отделни.Еднояйчните близнаци имат едни и същи гени.
 • Разнояйчните близнаци са плод на две яйцеклетки оплодени от два различни сперматозоида. Тези бебета могат да бъдат две момичета, две момчета или момче и момиче. Плацентата може да бъде обща или да са две отделени една от друга.

От всичко казано до тук става ясно, че многоплодната бременност  е свързана с рискове, постоянно наблюдение и чести прегледи. Мили бъдещи мами, въоръжете се с търпение, бъдете усмихнати и се радвайте на възможността да сте едни от малкото, носещи в себе си повече от едно дете Близнаците са дар, те са двоен повод за щастие.

f | Сподели с приятели