Най-често срещаните неразположения по време на бременността – как да се справим с тях

Най-често срещаните неразположения по време на бременността реално погледнато са доста.

умора и отпадналост при бременност

Въпреки, че бременността е едно от най-хубавите ни преживявания като жени, то си има и своите леки сътресения, относно здравето и психиката ни понякога.

Тези неразположения се дължат най-вече на големите хормонални промени, които са нужни за адаптацията на майката към новото и състояние и за растежа на бебето.

Неразположенията се изразяват по скоро във физически проблеми и неудобства от различен характер. Тези неудобства не бива да се пренебрегват и ако са прекалено изострени, би следвало веднага да се консултирате с лекаря, който наблюдава бременността ви.

Въпреки че не можем напълно да ги избегнем, можем поне да ги облекчим донякъде. Вижте как в следващите редове:

Умора, сънливост и отпадналост

Тези състояния са напълно нормални за една бременна и са сред най-често срещаните неразположения по време на бременността, затова не бива да ви тревожат, ако не се усложнят разбира се. Сънливостта се дължи на голямата продукция на прогестерон при една бременна. Както замайването и липсата на сила, обаче тя може и да е следствие на едно по-ниско кръвно налягане.

Това се случва най-вече през първия триместър на бременността, когато тялото на жената се адаптира към самата бременност и растящият в нея живот. Една бременна се уморява по-често и се задъхва, защото матката ѝ увеличава размера си и повдига органите в корема нагоре. Така се притискат до голяма степен и диафрагмата и се усеща една умора.

За да облекчите тези симптоми бъдете физически активни през цялата си бременност, често се разхождайте на въздух и пийте много течности.

Често гадене от миризми и повръщане

Това са едни от най-често срещаните неразположения по време на бременността. Те са характерни предимно за началния ѝ стадий до към края на третия месец. Най-засилени са между девета и четиринадесета гестационна седмица, като след двадесета постепенно отшумяват.

От 50% до 90% от бременните се оплакват от гадене, а цели 55% от повръщане. Как може да си помогнете, при този не лек проблем, за да не се усложни? Едно от решенията е щипка джинджифил в чая. Когато се храните не поемайте големи количества течности и избягвайте храни, като пържено, солено, люто и кисело.

Добре е храната в менюто ви да е предимно богата на витамини, минерали, въглехидрати и фибри. Добре е една бременна да си хапва по-често, но пък малки порции.

Тъпо чувство за болка в гърба и кръста

По правило тези фактори произтичат от промяната на тялото ви, което оказва неминуема тежест и на кръста, и на гърба ви. От друга страна обаче, покачването на килограмите над допустимата норма за една бременна, също има доминиращ ефект. И така, веднъж тялото ви се видоизменя донякъде и гръбнакът ви страда, и втори път излишните килограми ви тежат, като напрягат кръста ви.

За да избегнете влошаване на този проблем е добре да сте физически активни ежедневно, така ще тонизирате мускулите си и ще сте във форма. Избирайте си обаче по-леки упражнения, като йога, ходене и подобни активности.

Поява на гастрит или киселини в стомаха

Тук най-вече всичко отново опира до храненето. Някои храни дразнят стомаха ви и ви докарват киселини. Те обикновено са по-киселите храни, много сладките, пикантните и най-вече всичко пържено или приготвено със запръжка. За да избегнете проблема освен да се храните по 5 до 6 пъти на ден с малки порции храна, наблегнете повече на плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите продукти и бобовите култури.

Когато си приготвяте нещо, не прекалявайте с обработката, особено ако е плод или зеленчук. Този проблем е наистина сред най-често срещаните неразположения по време на бременността, защото около 80% от бременните се оплакват от него. Относно вечерното ви хранене, хапвайте по-рано или поне се съобразете да останете будни до два часа, след като сте се хранили.

Спазми и хемороиди

Най-често срещаните неразположения по време на бременността определено могат да бъдат много неприятни. Едни от тях са спазмите и хемороидите. Хемороидите могат да ви посетят в последния триместър на бременността или след като родите. За да не се усложнят или да избегнете появата им, не се застоявайте, а се движете. Освен това пийте много течности отново, вода за предпочитане и се хранете с храна богата на фибри.

Спазмите пък могат да се появят през втората половина на бременността. Те най-често се дължат на липсата на калций в организма ви. Но посетете лекуващият ви лекар, за да установите това, а не бързайте да си купувате таблетки калций. Затоплянето, леки движения с крака и масаж са сред активностите, които могат да ви облекчат.

Поява на стрии, кървящи венци, петна по лицето и мазна коса

Тези неразположения освен от физическа и от естетична гледна точка тревожат една бременна. Най-често срещаните неразположения по време на бременността определено ги включват и трябва да им се обърне внимание. Петната по лицето дължат появата си на хормоните и слънцето. Можете да се справите с тях чрез слънцезащитни продукти и кремове за дипегментация.

Омазняването на косата е изцяло на хормонална основа и единствено шампоаните за мазна коса са спасението ви. Стриите могат и да бъдат избегнати до голяма степен стига да ползвате овлажняващи кремове, да не наддавате повече, отколкото е необходимо и да спортувате.

Кървенето на венците се дължи на силно чувствителните ви капиляри. Добре е да се консултирате със зъболекар при появата му. Можете да облекчите този симптом, като използвате по-мека четка за зъби и специална паста против кървене на венци.

Най-често срещаните неразположения по време на бременността не са причина да помрачите този така светъл за вас период, затова се опитайте да ги предотвратите или поне да сведете действието им до минимум. Щастлива бременност бъдещи мами.

f | Сподели с приятели