Намалява ли риска от алергии по-късното захранване?

Риска от алергии при бебетата и децата е голям, особено днес когато наоколо всичко е некачествено, пропито с вредни вещества и начина на живот е много по-застоял и нездравословен. Когато стане въпрос за захранване и кога точно то да започне има редица спорове относно появата на алергии в по-късен етап например.

Намалява ли риска от алергии по-късното захранване

Затова ще се опитаме да систематизираме за вас има ли връзка между алергиите и захранването и дали, ако захраните по-късно бебето си този риск намалява?

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Какви са фактите за късното захранване и появата на алергии?

Последните данни, които наскоро Американската педиатрична организация изнесе, сочат че късното захранване и по-точно въвеждането на храни от немлечен тип, съвсем не намаляват риска от появата на алергии при бебета и деца. Това са данни, които са публично достояние и в тях няма нищо измислено. И ако се върнем на българска почва, то нещата у нас относно захранването доста се измениха и позагрубяха. По правило в България захранването традиционно се препоръчваше да започне между четвъртия и петия месец. От поне пет години и повече дори, това е анатемосано, като старо и отживяло правило и според стандартите на модерното общество, колкото по-късно се захрани бебето, толкова по-добре, но дали е така?

Разглеждайки проблема в дълбочина, ако точно захранването е проблема предизвикващ алергии, то как именно се случва това? Кърмата или адаптираното мляко са много по-големи алергени от зеленчуковото пюре и плодовото, с които по правило започва едно захранване у нас. Така, ако бебето прояви алергия, то е много по-вероятно тя да е към лактозата, отколкото към тиква или морков например. За да съзре храносмилателната система на бебето, говорим за черва, стомах, отделителна система дори, е нужно тя постепенно да се развива и надгражда. Как да стане това, ако чакаме до след шести, та дори седми месец да захраним бебето и колко бързо трябва да му предложим всичката разнообразна храна, която го очаква до навършване на годината? В рамките на три или четири месеца бебето трябва да свикне с вкуса на множество плодове и зеленчуци, зърнени каши, кисело мляко, месо, риба, кашкавал и какво ли още не. Именно това претоварване води до потенциална алергия, защото бебешкия организъм изведнъж е атакуван от хиляди храните вещества от разнообразно естество.

Като цяло правилото на стандартното захранване за месец разстояние между различните храни не може да бъде спазено, защото в един момент детето е прекалено голямо и растящите му кости, мускули, мозък и организъм като цяло, не могат да се задоволят само с майчината кърма, колкото и да е полезна тя. Освен късно захранване, новите практики отричат и даването на вода до навършване на година на бебето. Това е просто уникално явления, защото именно водата пречиства организма от отровите, изчиства устната кухина след пиене на мляко от задържането на бактериите и като цяло е нужна за невръстното бебе, а не вредна! Така стоят нещата и с традиционното даване на жълтък у нас след шестия месец. По западен и модерен модел то се отрича, защото е провокатор на алергии. Това са несъстоятелни твърдения, защото малките дози, с който се започва са напълно безвредни, а ползите от този концентриран протеин незаменими.

И сега, след като станахме фенове на все по-късното захранване за децата си, а то доказано вече според американците не намалява риска от алергии, какво следва? Ревизиране на правилата за захранване и хранене на бременната като цяло. Американската академия по педиатрия отрича използването на хидролизирани млека вече и не поддържа тезата си за все по-късно захранване, поради алергии. Така погледнато, може би модела на захранване у нас е бил точния, но ние вече сме го отхвърлили. Започвайки да захранвате около 4-я месец имате време да въведете зеленчук, след месец каша, плод, месо, риба около 10-ти месец и вече към годинката да минете детето на обща храна. Всичко това става плавно и безболезнено в повечето случай.

Единственото вярно, което западния модел на захранване налага е полезността от кърменето. То е жизненоважно в първите месеци на бебето до около четвъртия, защото намалява риска от алергии към протеините на кравето мляко, към атопичен дерматит и податливост на бронхити. И в крайна сметка това, че по-късно ще захраните бебето не дава сигурността, че то няма да развие алергия, напротив! Кърменето и захранването също не се самоизключват, както много специалисти твърдят. Винаги баланса в храненето е основополагащ и прекаляването с нищо не води до добри резултати.

Риска от алергии в няколко факта изнесени от специалисти.

Дори и майката да избягва рискови и алергични храни по време на бременността, това не е сигурен индикатор, че бебето и няма да развие алергия по-късно;

Кърменето поне до 4-я месец е важно и то много, защото намалява риска от развитието на алергии поне до две годишна възраст на децата. Дори обременените фамилно деца от алергии, чрез кърменето ги развиват по-късно през живота си или в по-малка степен;

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Няма доказателства, че при децата с алергия, млеката на соева основа са добрата профилактика;

Развитието на алергии не се възпрепятства от по-късното захранване, а до голяма степен се провокира;

Всичко това се отнася за здрави деца, при които алергия не е изявена. При бебета с изявена алергия, алергенната храна се изключва от менюто, след като се идентифицира. Риска от алергии се определя от много фактори и дори напълно здрави деца, кърмени, късно захранени и прочие могат да развият заболяването в даден момент от живота си!

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Затова прекалено късното захранване не се препоръчва вече и по западните модели, така че помислете по въпроса, ако сте му поддръжници!

| Сподели тази статия с приятели