Нужно ли е да спазваме хигиена на гърдите преди и след кърмене

Хигиена на гърдите преди и след кърмене, какво е това и нужно ли е да се прави? Кърменето е един от най-важните и преломни моменти в живота на едно новородено и неговата майка. Несъмнено ползите на кърменето са безспорни.

хигиена на гърдите преди и след кърмене

Коластрата е едно от първите неща, които предпазват и защитават малкото бебе появило се на белия свят. Прехода от топлата майчина утроба към външния свят е труден и именно кърменето помага много в случая.

Но всички тези неща са доста коментирани и се знаят, докато за хигиената на гърдите през периода на кърмене малко се говори и засягането, както и коментарите по темата са малко. Като един естествен процес, дали въобще е нужно да се говори за кърмене и хигиена на гърдите или пък все пак има неща, които е добре да знае всяка майка?

Хигиена на гърдите преди и след кърмене мит или реална необходимост

Честно казано много родилки споделят опита си, че в родилното са им дадени препоръки да измиват гърдите си преди всяко кърмене и след него. Така се смята, че се поддържа добра хигиена на самите гърди, те не се замърсяват и не замърсяват кърмата приета от бебето, както и се избягват чести инфекции.

Но дали наистина нещата стоят така и тези препоръки трябва да се приемат за чиста монета или пък всичко е въпрос на остарели разбирания. Замисляйки се реално всеки човек измива ръцете си преди хранене, поради хигиенични съображения. Мием приборите си, миеш и изваряваме шишетата на бебето за адаптирано мляко и за вода. Значи ако приемем гърдите като прибор за хранене за едно новородено кърмаче, то тяхната хигиена е необходимост.

Това обаче съвсем не е вярно, защото гърдите не са прибор, а естествена част от тялото на една жена. Измиването им с вода или пък още по-лошо с вода и сапун, както някой препоръчват е вредно, а не полезно. То по скоро би привнесло опасността от инфекции, отколкото да ни предпази от тях. Природата си знае работата и процеса на кърмене, като природен процес няма нужда от механична външна намеса.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Всъщност още по време на самата бременност в организма на една жена стават редица промени. Част от тях засягат разбира се гърдите и важната им функция на източник на кърма. Ареолата на всяка гърда е снабдена с рецептори произвеждащи секрети. Те приличат на малки надигнати образувания и функцията на секрецията им е точно да предпазва и поддържа кожата на алвеолата еластична. Освен това новороденото разпознава по този секрет именно къде е гърдата и проявява естествения си инстинкт да засуче.

Спазвайки донякъде безумната хигиена на гърдите преди и след кърмене е много вероятно и напълно сигурно даже да се отмие този секрет и кожата на гърдите да стане суха и напукана. Новороденото по-трудно ще се ориентира към зърното и кърмата ще има мириса и вкус на сапун донякъде.

Това правено по шест дори дванадесет пъти за 24 часа си е направо лудост. Ако кърмачката има болезнени и зачервени зърна, което е често срещано, добре е да ползва кремове съдържащи единствено ланолин. Така няма да и се налага преди кърмене да отмива крема, което значително ще ускори процеса по зарастване и възстановяване на самите зърна. Новороденото се ражда с инстинкта си да усети гърдата, която му се предлага и да засуче. Обаче представете си му мирише на сапун. Едва ли ще асоциира гърдата с кърма и хранене.

В крайна сметка, когато майката и бебето са здрави и има достатъчно мляко и детето суче защо трябва сами да предизвикваме съдбата? Хигиена на гърдите преди и след кърмене си е работа на природата и поддържането на стандартна, чисто човешка хигиена е напълно достатъчно, без да се прекалява.

Дали ви се вярва или не обтриването на гърдите с мокри кърпи също е вредно само по себе си, когато кърмим. В тези кърпи има множество парабени, които не бива да попадат в организма на невръстно бебе, а точно това ще стане чрез кърменето, когато сме почистили гърдите си с тях.

Микроорганизмите съвсем не са само лоши. Бактериите по човешката кожа, по лигавицата в устата на новороденото и прочие са полезни, наред с вредните. Хигиена на гърдите преди и след кърмене е безсмислена, защото унищожава „добрите“ бактерии и създава имунитет към миещите вещества на вредните бактерии. Повечето специалисти са категорични, че това е доста измислено, безполезно и остаряло явление, което не носи на кърмачката и бебето и никакви ползи. В голяма част от случаите маститите и инфекциите на гърдите са в следствие на микроорганизми в устата на самото бебе, а не появили се по гърдите на майката.

Самият състав на майчината кърма не е никак стерилен и бъка образно казано от разнообразни полезни бактерии. Именно затова кърменето е толкова полезна дейност, защото пробиотичните бактерии от майчиния организъм преминават в бебето и така укрепват защитната му система и храносмилането. Опасността за внасяне на бактерии у бебето не идва от гърдите, а от ръцете най-вече, с които прихващаме гърдата при кърмене.

Именно хигиената на ръцете трябва да е безупречна при кърмене

Тук трябва да се има предвид и ползването на подплънки за силно течащи гърди. Гърдите трябва да се изцеждат, ако бебето не може да ги изсуче и подплънките и сутиенът за кърмене да се сменят често за да не стават инфекции и рани.

В крайна сметка, когато няма налице установена инфекция и проблем, хигиена на гърдите преди и след кърмене е чисто и просто поддържане на чисти ръце и добра телесна хигиена от страна на майката. Всичко останало е просто мит.

Вижте и предложението ни за сутиен за кърмачки – изцяло от естествена памучна материя, без да дразни кожата.

f | Сподели с приятели