Нужно ли е да спазваме хигиена на гърдите преди и след кърмене?

Хигиена на гърдите преди и след кърмене, какво е това и нужно ли е да се прави? Кърменето е един от най-важните и преломни моменти в живота на едно новородено и неговата майка. Несъмнено ползите на кърменето са безспорни.

хигиена на гърдите преди и след кърмене

Коластрата е едно от първите неща, които предпазват и защитават малкото бебе появило се на белия свят. Прехода от топлата майчина утроба към външния свят е труден и именно кърменето помага много в случая.

Но всички тези неща са доста коментирани и се знаят, докато за хигиената на гърдите през периода на кърмене малко се говори и засягането, както и коментарите по темата са малко. Като един естествен процес, дали въобще е нужно да се говори за кърмене и хигиена на гърдите или пък все пак има неща, които е добре да знае всяка майка?

Хигиена на гърдите преди и след кърмене мит или реална необходимост?

Честно казано много родилки споделят опита си, че в родилното са им дадени препоръки да измиват гърдите си преди всяко кърмене и след него. Така се смята, че се поддържа добра хигиена на самите гърди, те не се замърсяват и не замърсяват кърмата приета от бебето, както и се избягват чести инфекции.

Но дали наистина нещата стоят така и тези препоръки трябва да се приемат за чиста монета или пък всичко е въпрос на остарели разбирания! Замисляйки се реално всеки човек измива ръцете си преди хранене, поради хигиенични съображения. Мием приборите си, миеш и изваряваме шишетата на бебето за адаптирано мляко и за вода. Значи ако приемем гърдите като прибор за хранене за едно новородено кърмаче, то тяхната хигиена е необходимост.

Това обаче съвсем не е вярно, защото гърдите не са прибор, а естествена част от тялото на една жена. Измиването им с вода или пък още по-лошо с вода и сапун, както някой препоръчват е вредно, а не полезно. То по скоро би привнесло опасността от инфекции, отколкото да ни предпази от тях. Природата си знае работата и процеса на кърмене, като природен процес няма нужда от механична външна намеса.

Всъщност още по време на самата бременност в организма на една жена стават редица промени. Част от тях засягат разбира се гърдите и важната им функция на източник на кърма. Ареолата на всяка гърда е снабдена с рецептори произвеждащи секрети. Те приличат на малки надигнати образувания и функцията на секрецията им е точно да предпазва и поддържа кожата на алвеолата еластична. Освен това новороденото разпознава по този секрет именно къде е гърдата и проявява естествения си инстинкт да засуче.

Спазвайки донякъде безумната хигиена на гърдите преди и след кърмене, е много вероятно и напълно сигурно даже, да се отмие този секрет и кожата на гърдите да стане суха и напукана. Новороденото по-трудно ще се ориентира към зърното и кърмата ще има мириса и вкус на сапун донякъде!

Това правено по шест дори дванадесет пъти за 24 часа си е направо лудост. Ако кърмачката има болезнени и зачервени зърна, което е често срещано, добре е да ползва кремове съдържащи единствено ланолин! Така няма да и се налага преди кърмене да отмива крема, което значително ще ускори процеса по зарастване и възстановяване на самите зърна. Новороденото се ражда с инстинкта си да усети гърдата, която му се предлага и да засуче. Обаче представете си му мирише на сапун! Едва ли ще асоциира гърдата с кърма и хранене.

В крайна сметка, когато майката и бебето са здрави, има достатъчно мляко и детето суче, защо трябва сами да предизвикваме съдбата? Хигиена на гърдите преди и след кърмене си е работа на природата и поддържането на стандартна, чисто човешка хигиена е напълно достатъчно, без да се прекалява.

Дали ви се вярва или не обтриването на гърдите с мокри кърпи също е вредно само по себе си, когато кърмим! В тези кърпи има множество парабени, които не бива да попадат в организма на невръстно бебе, а точно това ще стане чрез кърменето, когато сме почистили гърдите си с тях.

Микроорганизмите съвсем не са само лоши! Бактериите по човешката кожа, по лигавицата в устата на новороденото и прочие са полезни, наред с вредните. Хигиена на гърдите преди и след кърмене е безсмислена, защото унищожава „добрите“ бактерии и създава имунитет към миещите вещества на вредните бактерии. Повечето специалисти са категорични, че това е доста измислено, безполезно и остаряло явление, което не носи на кърмачката и бебето и никакви ползи. В голяма част от случаите маститите и инфекциите на гърдите са в следствие на микроорганизми в устата на самото бебе, а не появили се по гърдите на майката.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Самият състав на майчината кърма не е никак стерилен и бъка образно казано от разнообразни полезни бактерии. Именно затова кърменето е толкова полезна дейност, защото пробиотичните бактерии от майчиния организъм преминават в бебето и така укрепват защитната му система и храносмилането. Опасността за внасяне на бактерии у бебето не идва от гърдите, а от ръцете най-вече, с които прихващаме гърдата при кърмене.

Именно хигиената на ръцете трябва да е безупречна при кърмене!

Тук трябва да се има предвид и ползването на подплънки за силно течащи гърди. Гърдите трябва да се изцеждат, ако бебето не може да ги изсуче и подплънките и сутиенът за кърмене да се сменят често за да не стават инфекции и рани.

В крайна сметка, когато няма налице установена инфекция и проблем, хигиена на гърдите преди и след кърмене е чисто и просто поддържане на чисти ръце и добра телесна хигиена от страна на майката! Всичко останало е просто мит.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Вижте и предложението ни за сутиен за кърмачки – изцяло от естествена памучна материя, без да дразни кожата.

| Сподели с приятели