Обрив от претопляне при бебето

Топлинният обрив е често срещан при бебета и малки деца. Дължи се на недоразвитата им терморегулация. Появява се най-често през летните месеци когато детето е изложено на топлина и слънце, а организмът му не успява да се охлади ефективно и в резултат на това потните жлези по кожата се запушват. Появява се ситен, червеникав обрив с усещане за парене и сърбеж по засегнатите места.

Обрив от претопляне при бебето

Потенето допълнително влошава обрива и чувството за дискомфорт. Засегнати са най-често откритите части на тялото – рамене, шия, лице, както и сгъвките на лактите и колената, но обрива може да се появи и по корема, гърба и бедрата.

Обикновено състоянието се съпровожда от раздразнителност и повишена плачливост при бебето.

В редки случаи при сериозно претопляне може да се наблюдават повишена телесна температура и повръщане, които изискват консултация с лекар.

Крие ли рискове за здравето претоплянето

Лекото претопляне, проявяващо се само с обрив, не крие сериозни рискове за здравето на детето, освен дискомфорта, причинен от пъпките. Тежкото прегряване обаче може да доведе до повръщане, нарушение на електролитния баланс, обезводняване и увреждане на бъбречната функция.

Ако освен наличието на обрив, бебето повръща, летаргично е и има повишена температура, веднага го сложете на сянка, по възможност на закрито, дайте му вода, разтрийте го с хладни кърпи или го изкъпете с хладка (не студена!) вода. При първа възможност потърсете лекар.

Как да се справим с обрива от претопляне

1. Охлаждаща баня

При първите признаци на обрив и зачервяване на кожата, съблечете детето и го изкъпете с хладка вода. Подсушавайте внимателно без да търкате засегнатите места.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

2. Локални кремове

Посетете педиатър или дерматолог, който да предпише подходящ крем за локално третиране на обрива. Ако кожата на детето е по-суха, светла и склонна към чести раздразнения, лекарят може да предпише емолиент за ежедневно нанасяне. Той създава предпазна бариера върху кожата и намалява дразненето от слънцето и потта.

3. Антихистамини

Педиатърът може да предпише и антихистамини за пиене ако обривът е на големи площи или ако не преминава след 2-3 дни мазане с локален крем. Антихистаминът ще облекчи сърбежа, но е добре да се дава вечер преди лягане, тъй като може да доведе до сънливост.

Как да избегнем претоплянето

· Обличайте детето само в памучни дрехи и не използвайте такива от синтетични материи. Дрешките трябва да са свободни, да не спарват, за да може кожата да диша. Не навличайте детето, тъй като при прекомерно обличане и стоене в силно затоплена стая, обрив може да се появи и през зимните месеци;

· Поддържайте оптимална температура вкъщи – 22-23 градуса през деня и 20 градуса за спане. Завивайте детето с леки завивки от естествени материи;

· Не извеждайте детето навън през горещите часове на деня;

· Дръжте детето на сянка когато температурата на въздуха е висока, използвайте предпазна шапка през лятото и често му предлагайте течности;

· Не водете на плаж деца под 6 месеца, а по-големите дръжте на сянка под плътен чадър;

· Преобличайте детето когато се изпоти;

· Не къпете бебето с гореща вода;

· Не използвайте пудри и талкове, които запушват порите на кожата;

· При първи прояви на обрив приберете детето на закрито, в хладна стая, изкъпете го и оставете кожата му да изсъхне на въздух, след което нанесете успокояващ крем;

Кога да се обърнем към лекар:

· Ако обривът не преминава в рамките на 3 дни с приложените средства;

· Бебето повръща;

· Наблюдава се повишена температура над 38 градуса;

· Бебето има симптоми на дехидратация – летаргия, суха и отпусната кожа, намалено уриниране;

f | Сподели с приятели