Първото яйце в менюто на бебето – кога, колко и защо?

Менюто на бебето е нещо, което трябва много внимателно да балансираме, да съобразим с крехката все още храносмилателна система на мъника и да го направим изключително здравословно при това!

Първото яйце в менюто на бебето

Сред митовете за захранването се причислява и този за даването на жълтък при малките бебета.

детска пижама
10лв.
детска нощница
8лв
детска пижама
13.50лв
детска пижама
12лв
детска пижама
7лв
детска пижама
12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

В някои хранителни режими за бебета това се препоръчва да става от 4 месечна възраст, докато други препоръчват чак след навършването на година бебето да се запознае с яйцето, като храна. Защо? Защото повечето родители, а и съвременни педиатри отричат ползите на яйцата като една добра протеинова храна и изтъкват до голяма степен риска от алергии най-вече.

Обаче самото захранване и запознаването за сравнително кратко време на детето с толкова различни храни, само по себе си е риск. Затова се прави постепенно, в малки дози и се наблюдават реакциите на бебешкия организъм.

Относно захранване на бебето може да прочетете статията ни за добро стартиране на този процес.  А сега да разбулим малко повече истините за яйцата в менюто на бебето и защо са толкова полезни!?

Менюто на бебето – ползите от яйцата, растежът на мъника и още…

Съвременните проучвания на тема яйца в бебешкото меню сочат, че именно този хранителен продукт значително стимулира растежа на детето и предотвратява риска от изкуственото спиране на този растеж с до 50%. Това са открили не кои да е учени, а американските биолози от университета във Вашингтон за детско здраве и дори обширния материал по въпроса е публикуван на страниците на „Дневна наука“ в интернет.

Самото изследване има солидна експериментална база зад гърба си. Много бебета на шест месечна възраст са хранени с поне едно яйце дневно. Те са дали завидни резултати при растежа си на височина и наддаването на тегло. Алергии не са отчетени!

Доказано в практиката на много хранителни експерти и специалисти по захранване е, че яйцата са изключително богат на хранителни вещества продукт и сравнително лесно се храносмилат от малките бебета.

Макар и приготовлението им в началния етап на захранване да не е толкова разнообразно, в последствие те могат да станат част от супи, сандвичи, омлети и редица други ястия. Количеството на протеини в едно яйце е много по-голямо от количествата на този важен хранителен елемент в месото и млечните продукти.

В началото преди да дадете яйце на вашето бебе, винаги се консултирайте с педиатъра му. Повечето педиатри препоръчват бебето да се захрани на около 6 месеца и да се започне постепенно и даването на жълтък. Жълтъкът най-често става добавка към зеленчуковите бебешки пюрета и се редува с даването на местни пюрета. Нужно е жълтъкът за бебето да бъде за предпочитане от домашни яйца и задължително твърдо сварен.

С белтъка на яйцето повечето специалисти препоръчват да запознаете бебето си след като навърши година. Това се налага поради съдържащите се алергени в самият белтък, които по-трудно се усвояват и предразполагат мъника към алергии.

Много е важно да давате твърдо сварен жълтък на бебето си, което вече е захранено, поради две причини: едната е, че така то си набавя оптимални дози желязо, а другата че попълва запасите от Омега 3 мастни киселини в тялото си. И желязото и Омега 3 мастните киселини са изключително важни за правилния растеж и развитие на бебетата и децата, така че даването на жълтък е идеалната стъпка към набавянето им на начален етап.

Когато заговорим за бебета, алергии и захранване – много родители погрешно смятат, че яйцето е алерген като цяло! Силно алергични реакции за вашето бебе може да предизвика единствено белтъка на яйцето, понеже в него се съдържат алергените. Даването на жълтък няма да навреди, но все пак се прави с начални малки дози и под непрекъснато наблюдения от страна на родителя. Както и всяка нова храна давана в процеса на захранване. Винаги започвайте да давате яйчен белтък на бебето си най-рано, след като е станало на година!!!

Яйцата в менюто на бебето – малко повече за полезния им състав и как да ги предлагате?

Жълтъкът на яйцето е много полезен за малките бебета понеже съдържа около 5 грама мазнини – така важни за растежа на мъника. Само около 1 грам от тези мазнини са наситени, а останалите 4 грама са полезните ненаситени мазнини, които не се натрупват в тялото и не повишават нивата на холестерола, а оттам и кръвната захар.

спортни екипи
15.50лв.
спортни екипи8лв.
спортни екипи10лв.
спортни екипи10лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за народни танци, фитнес, спорт, зумба

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Освен богато на полезни мазнини, яйцето в частност жълтъкът му, е изключително добър източник на витамините Д, А и Е, които са много важни за добрият растеж и развитие на бебето. Цели 50% приблизително протеин можете да намерите само в едно малко яйце и още витамини от група В или най-вече така полезния В12. Още фолиева киселина, витамин В6, биотин, рибофлавин и други полезни елементи за растежа.

Цялостно яйцето и жълтъкът му на ранен етап в развитието са източник на витамини, минерали и мазнини, които всяко бебе трябва да приема оптимално. Жълтъкът на яйцето не се дава случайно на бебетата, понеже за разлика от белтъка е много по-безопасен (не е алерген) и съдържа много повече калории в себе си!

Препоръчителната възраст, на която е добре да започнете захранване на бебето с жълтък е между 6 и 8 месеца. Въпреки, че сред новите проучвания, едно от които споменахме и в настоящият материал, можете да давате цяло яйце на бебето си от началото. Това е все още рядка практика, поради риска и страха от появата на алергични реакции. Учените твърдят, че изчакването за даване на цяло яйце не е гаранция за предотвратяването на алергиите, но все пак много педиатри препоръчват да се дава само жълтък в началото.

Най-добре е да предлагате на бебето си жълтъка твърдо сварен и като добавка към зеленчуково пюре. Когато започнете да давате цяло яйце най-добре е да го приготвяте забулено или бъркано на омлет. Комбинацията на яйца със зеленчуци и плодове е много добра идея. Те се допълват добре с грах, броколи, картофи, моркови и карфиол. Още с ябълки, круши и бобови от рода на лещата, фасула или пък само с ориз.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Дано сме ви били полезни да разберете колко е важно включването на яйцето в бебешкото меню. Може да прочетете и материала ни за вредните храни в ранна бебешка възраст – ще ви е от полза!

| Сподели с приятели