Първото яйце в менюто на бебето – кога, колко и защо

Менюто на бебето е нещо, което трябва много внимателно да балансираме, да съобразим с крехката все още храносмилателна система на мъника и да го направим изключително здравословно при това.

Първото яйце в менюто на бебето

Сред митовете за захранването се причислява и този за даването на жълтък при малките бебета.

В някои хранителни режими за бебета това се препоръчва да става от 4 месечна възраст, докато други препоръчват чак след навършването на година бебето да се запознае с яйцето като храна. Защо? Защото повечето родители, а и съвременни педиатри отричат ползите на яйцата като една добра протеинова храна и изтъкват до голяма степен риска от алергии най-вече.

Обаче самото захранване и запознаването за сравнително кратко време на детето с толкова различни храни само по себе си е риск. Затова се прави постепенно, в малки дози и се наблюдават реакциите на бебешкия организъм.

Относно захранване на бебето може да прочетете статията ни за добро стартиране на този процес.  А сега да разбулим малко повече истините за яйцата в менюто на бебето и защо са толкова полезни.

Менюто на бебето – ползите от яйцата, растежът на мъника и още…

Съвременните проучвания на тема яйца в бебешкото меню сочат, че именно този хранителен продукт значително стимулира растежа на детето и предотвратява риска от изкуственото спиране на този растеж с до 50%. Това са открили не кои да е учени, а американските биолози от университета във Вашингтон за детско здраве и дори обширния материал по въпроса е публикуван на страниците на „Дневна наука“ в интернет.

Самото изследване има солидна експериментална база зад гърба си. Много бебета на шест месечна възраст са хранени с поне едно яйце дневно. Те са дали завидни резултати при растежа си на височина и наддаването на тегло. Алергии не са отчетени.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Доказано в практиката на много хранителни експерти и специалисти по захранване е, че яйцата са изключително богат на хранителни вещества продукт и сравнително лесно се храносмилат от малките бебета.

Макар и приготовлението им в началния етап на захранване да не е толкова разнообразно, в последствие те могат да станат част от супи, сандвичи, омлети и редица други ястия. Количеството на протеини в едно яйце е много по-голямо от количествата на този важен хранителен елемент в месото и млечните продукти.

В началото, преди да дадете яйце на вашето бебе, винаги се консултирайте с педиатъра му. Повечето педиатри препоръчват бебето да се захрани на около 6 месеца и да се започне постепенно и даването на жълтък. Жълтъкът най-често става добавка към зеленчуковите бебешки пюрета и се редува с даването на местни пюрета. Нужно е жълтъкът за бебето да бъде за предпочитане от домашни яйца и задължително твърдо сварен.

С белтъка на яйцето повечето специалисти препоръчват да запознаете бебето си след като навърши година. Това се налага поради съдържащите се алергени в самият белтък, които по-трудно се усвояват и предразполагат мъника към алергии.

Много е важно да давате твърдо сварен жълтък на бебето си, което вече е захранено, поради две причини: едната е, че така то си набавя оптимални дози желязо, а другата че попълва запасите от Омега 3 мастни киселини в тялото си. И желязото и Омега 3 мастните киселини са изключително важни за правилния растеж и развитие на бебетата и децата, така че даването на жълтък е идеалната стъпка към набавянето им на начален етап.

Когато заговорим за бебета, алергии и захранване – много родители погрешно смятат, че яйцето е алерген като цяло! Силно алергични реакции за вашето бебе може да предизвика единствено белтъка на яйцето, понеже в него се съдържат алергените. Даването на жълтък няма да навреди, но все пак се прави с начални малки дози и под непрекъснато наблюдения от страна на родителя. Както и всяка нова храна давана в процеса на захранване. Винаги започвайте да давате яйчен белтък на бебето си най-рано, след като е станало на година.

Яйцата в менюто на бебето – малко повече за полезния им състав и как да ги предлагате

Жълтъкът на яйцето е много полезен за малките бебета понеже съдържа около 5 грама мазнини – така важни за растежа на мъника. Само около 1 грам от тези мазнини са наситени, а останалите 4 грама са полезните ненаситени мазнини, които не се натрупват в тялото и не повишават нивата на холестерола, а оттам и кръвната захар.

Освен богато на полезни мазнини, яйцето в частност жълтъкът му, е изключително добър източник на витамините Д, А и Е, които са много важни за добрият растеж и развитие на бебето. Цели 50% приблизително протеин можете да намерите само в едно малко яйце и още витамини от група В или най-вече така полезния В12. Още фолиева киселина, витамин В6, биотин, рибофлавин и други полезни елементи за растежа.

Цялостно яйцето и жълтъкът му на ранен етап в развитието са източник на витамини, минерали и мазнини, които всяко бебе трябва да приема оптимално. Жълтъкът на яйцето не се дава случайно на бебетата, понеже за разлика от белтъка е много по-безопасен (не е алерген) и съдържа много повече калории в себе си.

Препоръчителната възраст, на която е добре да започнете захранване на бебето с жълтък е между 6 и 8 месеца. Въпреки, че сред новите проучвания, едно от които споменахме и в настоящият материал, можете да давате цяло яйце на бебето си от началото. Това е все още рядка практика, поради риска и страха от появата на алергични реакции. Учените твърдят, че изчакването за даване на цяло яйце не е гаранция за предотвратяването на алергиите, но все пак много педиатри препоръчват да се дава само жълтък в началото.

Най-добре е да предлагате на бебето си жълтъка твърдо сварен и като добавка към зеленчуково пюре. Когато започнете да давате цяло яйце най-добре е да го приготвяте забулено или бъркано на омлет. Комбинацията на яйца със зеленчуци и плодове е много добра идея. Те се допълват добре с грах, броколи, картофи, моркови и карфиол. Още с ябълки, круши и бобови от рода на лещата, фасула или пък само с ориз.

Дано сме ви били полезни да разберете колко е важно включването на яйцето в бебешкото меню. Може да прочетете и материала ни за вредните храни в ранна бебешка възраст – ще ви е от полза.

f | Сподели с приятели