Преждевременно роденото бебе – престоят в кувьоз и значението му

По темата за причините за преждевременно раждане, за развитието на недоносените бебета след раждането, за храненето им и общо взето за всичко важно сме отваряли тема и преди.

Преждевременно роденото бебе – престоят в кувьоз и значението му

Ето и една наша тема отпреди две години за рисковете засягащи преждевременно родените деца – в нея има много полезна информация.

Днес обаче ще обсъждаме темата за самата роля на изкуствената утроба за недоносеното бебе, накратко ролята на кувьоз – по въпроса много се спори, а и има случаи в които кувьоза спасява бебетата, но им нанася други вреди.

И все пак силно се надяваме с напредването на медицината днес и неонаталната грижа – вредите да са останали в миналото, а преждевременно родените деца да се развиват в по-голямата си част напълно нормално и без последствия. Да говорим за преждевременно раждане и децата родили се с все още недозрял организъм е доста комплексна задача, но нека започнем с ролята на кувьоза…

Преждевременно роденото бебе – въпросителни, рискове, пречки и постоянна тревога

Превенцията на преждевременното раждане не винаги е възможна и ефективна. В един момент, когато най-малко очаква и бременността до момента е протекла безпроблемно – изведнъж бременната чува – „бебето може да се роди и преждевременно“. Причините за това са редица и не винаги се откриват навреме или могат да бъдат овладени.

В България по данни на Националния статистически институт в последните две години все повече бебета се раждат преждевременно. За 2017 и 2016 общо процента преждевременни раждания наброява близо 8%. Това означава, че най-малко 6000 семейства у нас са преживели шока, тревогата, съмненията от преждевременното раждане.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Често лекарите специалисти съветват бременните жени да бъдат стриктни през цялото време на бременността и да спазват сроковете на назначените им изследвания и прегледи. Много важен се оказва и моментът със самото планиране на бременността, както и добра профилактика за всички рискови довеждащи до раждането на недоносено бебе.

Каквото и да си говорим, каквото и да ви убеждаваме, факт е че преждевременно родените деца се кърмят различно, развиват се различно от родените на термина или около термина бебета. Затова и не бива да допускаме сравняване на недоносено бебе с напълно износено такова – нещата са твърде различни. Много добре специалистите и родителите на недоносени бебета описват това, което им се е случило, а именно преждевременното раждане – „това е нещо, което никой не си пожелава, но пък може да се случи на всеки, защото живота не пита“. Живота просто тупти в тези малки бебета, които като истински исполини се борят за живота си със зъби и нокти. Обградени от кабели, от техника и апаратура за проследяване на жизнените функции.

По правило бебето изродено преди 37-ма гестационна седмица наричаме недоносено! За да се роди толкова рано бебето причините са много, като се започне от проблеми с матката на майката, премине се през проблеми в развитието на бебето в утробата и се стигне до разнообразни инфекции и хиляди други неща. Трудно е решението на лекаря-акушер да изроди едно бебе по-рано – понеже оставяйки го в майчината утроба поставя и него в риск, и майка му. Но, понякога такива решения трябва да се взимат.

Обикновено теглото на недоносеното бебе е доста под 2 килограма и за такова бебе са наложителни специфични грижи. Независимо дали преждевременното раждане е планирано или инцидентно, лекарския екип от педиатри, неонатолози и акушери е готов да помогне на бебето да живее и да бъде адаптирано към външната среда. Понякога за бебето се налага прилагането веднага след израждането на кислородна палатка. Тя цели да му помогне да диша нормално навън и представлява система от апарати или много фина мъгла над главата му. И какво следва, когато недоносеното бебе вече е стабилизирано първоначално? Тук идва ролята на кувьоза…

Преждевременно роденото бебе – роля на кувьоза, митове и ползи

Повечето специалисти наричат кувьоза – изкуствена утроба и той е точно това на практика. За първи път кувьоз можем да кажем, че се появява в следродилната грижа – средата на 19-ти век. Тези кувьози, обаче по скоро са приличали на готварска печка, отколкото на уреда, който познаваме днес.

Първият стъклен кувьоз е изобретен от французина Александър Леон през 1889-та. До днес е претърпял редица промени и иновации. Но, каква е ролята на кувьоза за недоносените бебета. Той имитира до най-малка степен средата на майчината утроба и така създава на мъничето средата, в която е свикнало да живее до момента, докато то напълно не се стабилизира. Температурата и влажността в кувьоз до максимална степен повтарят тези в матката и постоянно недоносеното бебе се наблюдава от сестри и лекари.

Дали, обаче майките на недоносени деца са така положително настроени към ролята на кувьоза за рожбите им. Разбира се, че не! Те са чували много страховити истории за риска от редица увреждания на бебето в кувьоз и то най-вече за зрението му. Но, това в много малка степен важи за изкуствените утроби днес. Те постоянно са регулирани и следени от специалисти, така че рискове за бебето от увреждане да няма.

Истината е, че днес модерните кувьози не представляват риск за недоносеното и зрението му. Напротив те са доста по-осъвременени и апаратурата свързана с тях постоянно се следи, за да се подаде точната доза кислород за бебето. Именно точната доза кислород предотвратява риска от усложнения при бебето в кувьоз.

И все пак независимо от техниката и прецизността ѝ бебетата родени преди 30-та гестационна седмица и тежащи под 1,5 килограма са в голям риск от увреждане на очите. Недоносеното бебе има много фина тънка кожа, често покрита с мъх. Главата му е доста по-голяма и развита от тялото – не като на доносените бебета. Недоносеното бебе плаче рядко и няма силен глас, по скоро мрънка. Да не говорим за дрешките, които родителите са купили за мъника – те направо са за великани в момента.

Кога бебето ще бъде извадено от кувьоза? – зависи единствено от това, колко по-рано е родено, на каква фаза е развитието му и с какви темпове се стабилизира? Лекарите трудно могат да кажат веднага, кога недоносеното бебе ще се прибере у дома. За едни това може да стане след месец, за други след седмица – зависи от термина на родилката и стабилността на мъника.

В крайна сметка повечето недоносени бебета оцеляват днес и много добре се адаптират към средата си за живот. Не забравяйте да не сравнявате вашето бебе, навиците и развитието му с това на доносените бебета – защото нормално е то да изостава в развитието си, но спокойно ще си навакса обезателно и доста по-осезаемо след навършване на половин годинка. Успех мили мами и ако се случи да родите преждевременно не падайте духом. У нас също има много добри неонатални специалисти и отделения за недоносени бебета с цялата необходима съвременна техника в тях.

Прочетете и материала ни за захранването на недоносеното бебе – ще ви е полезен.

f | Сподели с приятели