Рахит при бебета и деца – симптоматика и превенция

Рахитът при бебетата и децата е болестно състояние, което се предизвиква от липса на витамин Д, на фосфор или калций.

Рахит при бебета

Това състояние се среща именно при бебетата и децата, защото техния растеж е изключително бурен и с оглед на това костите им растат с бързи темпове. Но всмукването на калция и фосфора, както и на витамин Д е намалено, а елиминирането им е повишено. Така се стига до рахит.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Като цяло състоянието рахит се изявява в по-меки костни образования при подрастващите и често поради това те се деформират. Кърмачетата от три месеца до осем месеца са най-податливи към рахита.

Недоносените деца често пъти боледуват от рахит още преди навършване на третия си месец. Среща се и рахита да се развие у децата на около три до четири години. Той е един вид оздравителен рахит.

Често пъти и други заболявания придружават тежко развилия се рахит. Те се появяват, защото липсата на именно витамин Д и минералите калций и фосфор предразполага децата към туберкулоза на костите или пък на белия дроб. По леките са анемии и сравнително късно речево развитие.

Ако адекватно се подходи, то рахита е състояние с временен характер. За изчезването му спомагат балансираното хранително меню при децата, честите разходки навън, масажите и разбира се приема на витамин Д. Всичко това е и превенция към самия рахит.

Рахита и рисковите индикатори за появата му

Както вече споменахме липсата на витамин Д при бебетата и децата, както и липсата на фосфор и калций, води до появата на рахит. Общо казано бебетата живеещи в големия град са малко по предразположени към състоянието, поради своята невъзможност да излизат често и да дишат чист въздух. Това не са само твърдения, защото експертите са доказали, че именно смогът в големите градове, възпрепятства слънчевите лъчи. Тези лъчи, които образуват витамин Д в тялото по естествен път.

Така също и бебетата, родени есен или зима, се радват на значително по-малко слънчеви дни, което донякъде ги предразполага да развият рахит, ако не се вземат мерки.

Много е важно и движението. Бебето трябва да рита с крачета и да маха с ръчички. Трябва ежедневно да му правите гимнастика в проветрено помещение. Един вид така го калявате и предпазвате от рахит едновременно.

Възрастта на родилката също е от значение, колкото и странно да ви звучи. Много младите или вече напредналите във възрастта си майки нямат възможност да снабдят развиващите се в тях бебета с достатъчно калций. Това е така, защото и при прекалено младите и при майките над 40 калция е в недостиг!

И така мит е, че единствено липсата на витамин Д е единствения индикатор и виновник за появата на рахита. Затова и сам по себе си приема му не е индикатор за неговата превенция. Като цяло предотвратяването на състоянието е комплексна задача за една майка.

Симптоматика на рахита

Симптомите на това скрито в начален стадии състояние са редица. Първоначалната симптоматика на около месец до два на бебето е обилното потене в областта на главата, врата и челото. Това се забелязва най-много, когато бебето се храни.

Втората симптоматична аларма за начален рахит е киселата бебешка пот. Тя е такава, защото липсата на витамин Д нарушава алкално-киселия баланс в бебешкия организъм. Именно по това време се препоръчва и да се започне приема на витамин Д, но той ще ви бъде изписан от педиатър. Дори ежедневното къпане не може да спре обилното потене, защото то е симптом на рахита.

Следващите знакови прояви за начална фаза на рахит са запекът при новороденото и прекалено нежната му на допир кожа, когато го докоснете. Тоест при дори най-лек допир кожата му става червена и след минути това зачервяване изчезва.

По-изявените признаци отнасящи се до кости и стави се проявяват именно в най-бързо растящите от тях – череп, крака, ръце и гръден кош. Много характерна за напредналия рахит е именно рахитичната броеница в областта на меките хрущяли на гръдния кош. Надебеляването на глезени и китки, деформации като рахитична гърбица и изкривяване на гръбнака са вече симптоми на напреднал рахит. Често не лекуваните успешно и не добре изявената превенция на рахита води и до деформация на краката и забавено прохождане.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Друг подследствен признак от заболяването е късното никнене на зъби и тяхното преждевременно разваляне. Като цяло сред симптоматиката на рахита е и окапването на косата по тила на бебето, твърде голямото неспокойствие и плашливост, както и постоянния нервен плач. Винаги по-леките симптоми трябва да бъдат следени, за да се лекува състоянието навреме!

Превенция на рахита

Като цяло, макар и да звучи банално – превенцията на това скрито състояние започва още през бременността! Именно тогава бременната трябва да поема добре балансирана храна, богата на минерали, като калций и фосфор. Да се храни с достатъчно количества риба, млечни храни, зеленчуци и плодове – и най-вече да премахне всички вредни навици от ежедневието си, като пушене, пиене на кафе и подобни.

След като вече бебчето се е родило, добра превенция на рахита е именно гимнастиката на бебето. Тя е лека и умерена, и дори се препоръчва да се прави на свеж въздух – навън или при отворен прозорец, ако времето позволява. Така се стимулира мускулния тонус, кръвообращението и усвояването на витамин Д в костната тъкан.

Превенция на състояние от този тип е и доброто хранене на бебето, както и активните разходки навън. Още след втората седмица детето е готово за разходки навън, като времетраенето им е според сезона и постепенно се увеличава закаляването на бебето.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Относно храненето, то кърмата е най-доброто решение, защото в нея калцият е в пъти повече от стандартното адаптирано мляко. Освен това белтъчините в нея спомагат и за доброто му усвояване! Разбира се в България педиатрите винаги препоръчват и приема на капки витамин Д при бебетата. Те определят точно, как се приемат капките и по колко!

Рахита оставен не лекуван и незабелязан, може да се превърне в тежко болестно състояние. Затова навременната реакция, винаги е най-добрата превенция и решение.

| Сподели тази статия с приятели