Рахит при бебета и деца – симптоматика и превенция

Рахитът при бебетата и децата е болестно състояние, което се предизвиква от липса на витамин Д, на фосфор или калций.

Рахит при бебета

Това състояние се среща именно при бебетата и децата, защото техния растеж е изключително бурен и с оглед на това костите им растат с бързи темпове. Но всмукването на калция и фосфора, както и на витамин Д е намалено, а елиминирането им е повишено. Така се стига до рахит.

Като цяло състоянието рахит се изявява в по-меки костни образования при подрастващите и често поради това те се деформират. Кърмачетата от три месеца до осем месеца са най-податливи към рахита.

Недоносените деца често пъти боледуват от рахит още преди навършване на третия си месец. Среща се и рахита да се развие у децата на около три до четири години. Той е един вид оздравителен рахит.

Често пъти и други заболявания придружават тежко развилия се рахит. Те се появяват, защото липсата на именно витамин Д и минералите калций и фосфор предразполага децата към туберкулоза на костите или пък на белия дроб. По леките са анемии и сравнително късно речево развитие.

Ако адекватно се подходи, то рахита е състояние с временен характер. За изчезването му спомагат балансираното хранително меню при децата, честите разходки навън, масажите и разбира се приема на витамин Д. Всичко това е и превенция към самия рахит.

Рахита и рисковите индикатори за появата му

Както вече споменахме липсата на витамин Д при бебетата и децата, както и липсата на фосфор и калций, води до появата на рахит. Общо казано бебетата живеещи в големия град са малко по предразположени към състоянието, поради своята невъзможност да излизат често и да дишат чист въздух. Това не са само твърдения, защото експертите са доказали, че именно смогът в големите градове, възпрепятства слънчевите лъчи. Тези лъчи, които образуват витамин Д в тялото по естествен път.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Така също и бебетата, родени есен или зима, се радват на значително по-малко слънчеви дни, което донякъде ги предразполага да развият рахит, ако не се вземат мерки.

Много е важно и движението. Бебето трябва да рита с крачета и да маха с ръчички. Трябва ежедневно да му правите гимнастика в проветрено помещение. Един вид така го калявате и предпазвате от рахит едновременно.

Възрастта на родилката също е от значение, колкото и странно да ви звучи. Много младите или вече напредналите във възрастта си майки нямат възможност да снабдят развиващите се в тях бебета с достатъчно калций. Това е така, защото и при прекалено младите и при майките над 40 калция е в недостиг.

И така мит е, че единствено липсата на витамин Д е единствения индикатор и виновник за появата на рахита. Затова и сам по себе си приема му не е индикатор за неговата превенция. Като цяло предотвратяването на състоянието е комплексна задача за една майка.

Симптоматика на рахита

Симптомите на това скрито в начален стадий състояние са редица. Първоначалната симптоматика на около месец до два на бебето е обилното потене в областта на главата, врата и челото. Това се забелязва най-много, когато бебето се храни.

Втората симптоматична аларма за начален стадий на рахит е киселата бебешка пот. Тя е такава, защото липсата на витамин Д нарушава алкално-киселия баланс в бебешкия организъм. Именно по това време се препоръчва и да се започне приема на витамин Д, но той ще ви бъде изписан от педиатър. Дори ежедневното къпане не може да спре обилното потене, защото то е симптом на рахита.

Следващите знакови прояви за начална фаза на рахит са запекът при новороденото и прекалено нежната му на допир кожа, когато го докоснете. Тоест при дори най-лек допир кожата му става червена и след минути това зачервяване изчезва.

По-изявените признаци отнасящи се до кости и стави се проявяват именно в най-бързо растящите от тях – череп, крака, ръце и гръден кош. Много характерна за напредналия рахит е именно рахитичната броеница в областта на меките хрущяли на гръдния кош. Надебеляването на глезени и китки, деформации като рахитична гърбица и изкривяване на гръбнака са вече симптоми на напреднал рахит. Често не лекуваните успешно и не добре изявената превенция на рахита води и до деформация на краката и забавено прохождане.

Друг подследствен признак от заболяването е късното никнене на зъби и тяхното преждевременно разваляне. Като цяло сред симптоматиката на рахита е и окапването на косата по тила на бебето, твърде голямото неспокойствие и плашливост, както и постоянния нервен плач. Винаги по-леките симптоми трябва да бъдат следени, за да се лекува състоянието навреме.

Превенция на рахита

Като цяло, макар и да звучи банално – превенцията на това скрито състояние започва още през бременността. Именно тогава бременната трябва да поема добре балансирана храна, богата на минерали като калций и фосфор. Да се храни с достатъчно количества риба, млечни храни, зеленчуци и плодове – и най-вече да премахне всички вредни навици от ежедневието си като пушене, пиене на кафе и подобни.

След като вече бебчето се е родило, добра превенция на рахита е именно гимнастиката на бебето. Тя е лека и умерена, и дори се препоръчва да се прави на свеж въздух – навън или при отворен прозорец, ако времето позволява. Така се стимулира мускулния тонус, кръвообращението и усвояването на витамин Д в костната тъкан.

Превенция на състояние от този тип е и доброто хранене на бебето, както и активните разходки навън. Още след втората седмица детето е готово за разходки навън, като времетраенето им е според сезона и постепенно се увеличава закаляването на бебето.

Относно храненето, то кърмата е най-доброто решение, защото в нея калцият е в пъти повече от стандартното адаптирано мляко. Освен това белтъчините в нея спомагат и за доброто му усвояване. Разбира се в България педиатрите винаги препоръчват и приема на капки витамин Д при бебетата. Те определят точно как се приемат капките и по колко.

Рахитът, оставен не лекуван и незабелязан, може да се превърне в тежко болестно състояние. Затова навременната реакция винаги е най-добрата превенция и решение.

f | Сподели с приятели