Рискове за бебетата от преждевременното раждане

Преди да обърнем специално внимание на недоносените деца и рискът от преждевременното раждане, е важно да уточним, че има разлика между тях и родените с ниско тегло.

недоносено бебе

За преждевременно раждане може да се говори тогава, когато детето е родено преди 36-тата гестационна седмица. Но то може да бъде родено и много по-рано. Ако е родено в 25-тата седмица например, у него в действителност органите не са развити достатъчно. И не са готови да функционират нормално.

Колкото по-рано е родено детето, толкова рисковете за усложнено здравословно състояние са по-големи. Проблемите, които могат да се появяват, оказват своето влияние не само в първите месеци, но и през първата година, а понякога дори и след това….

Причини за преждевременното раждане

Възрастта е един от факторите, който може да предизвика евентуално преждевременно раждане. Отлагането за след 35-тата година крие риск от появата на недоносено бебе. Прочетете още по темата за раждането след 40 годишна възраст – ще ви бъде полезно.

Неспазването на насрочените от специалистите прегледи също могат да са причина за усложнения. Задължителна е консултацията със специалист на определените от него дати. Неговата задача е стриктно да наблюдава бременността ви.

Грижата за собственото тяло също е от основно значение. Животът без стрес, липсата на вредни вещества, като алкохол и цигари, природосъобразният начин на живот, качествената храна, чистият въздух, движението, грижата за физическото тяло – всичко това е предпоставка за раждането на едно здраво бебе. И обратното. Неспазването на тези неща може да доведе до риск от преждевременно раждане.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Гинекологичните заболявания, които могат да се появят по време на бременността, също трябва да се лекуват, тъй като инфекцията на влагалището може да засегне плода.
Много честа причина за преждевременното раждане може да бъде прееклампсията. Тя се свързва с повишено кръвно налягане белтък в урината и застрашава живота на бебето и майката.

Здравословните рискове за недоносеното бебе:

Ретинопатия

Ретинопатията е проблем, свързан с очите и зрението. При децата, които се раждат с много ниско тегло – около и под 1,5 кг., рискът е по-голям. Много са важни първите дни за развитието на ретинопатията. Ако мерките не са адекватни, възможно е и да се достигне до крайния стадий на усложнението, който е слепота. Ето защо развитието на кръвоносните съдове на ретината трябва да бъдат контролирани не по-рядко от веднъж на три седмици. Обикновено прегледите продължават до около 6-я месец на детето.

Мозъчен кръвоизлив

Рискът от развитието на мозъчен кръвоизлив е много голям. Недоносените задължително преминават през преглед още в първото денонощие след раждането. Децата продължават да се наблюдава за усложнения до няколко месеца след изписването. По-големите кръвоизливи могат да доведат до умствено изоставане.

Хипотермия

Недоносените бебета се раждат с по-малко подкожна мазнина, в сравнение с всички останали. Това значи, че те не са способни сами да регулират температурата си. И да я поддържат постоянна. Именно с тази цел то се слагат в кувиоз. В него се поддържа оптимална температура и влажност. Много често се налага да се помага и при дишането на самите бебета.

Белодробни проблеми

Раждайки се по-рано от „предвидените“ от природата 9 месеца, бебетата имат недоразвити органи. А едни от органите, които последни се развиват са белите дробове. Колкото по-рано се родят децата, толкова по-слабо функциониращи са дробовете. Това е така, защото сърфакнатът (осигуряващ нормалното дишане) започва да се образува след 28-мата гестационна седмица. Ако децата се родят преди този период, не могат да диша нормално. Това може да доведе до застрашаване дори на живота.

Децата, които са се родили преждевременно, се поставят на апаратна вентилация. Сърфакнатът им се внася допълнително. Всичко това обаче може да окаже отрицателно влияние върху централната нервна система, храносмилателната и бъбречната система.

Анемия

Появата на анемия е възможна, тъй като в тялото на недоносените липсват еритроцити. Те са важни, защото се свързват с доставянето на кислород до всички органи. Ето защо и понякога се налага кръвопреливане.

Недоносените деца трябва да бъдат наблюдавани от специалисти поне докато навършат годинка. Изследвания сочат, че тези деца имат по-висок риск от развитието на редица здравословни проблеми в по-късен етап на живота.

Недоносените бебета имат недостиг на хормони, от които зависи растежа. В момента обаче е възможно ранното диагностициране на този проблем. А това води и до по-ранната интервенция.

Ако всичко при новородените обаче е наред, дори и преждевременно родени, те могат да наваксат своите връстници сравнително бързо – до около първата година. Това обаче е индивидуално. Важно е кога точно е родено детето, в коя седмица, дали има усложнения или не.

f | Сподели с приятели