С разум и тактическо мислене срещу коликите

Често ни плашат, че като млади родители няма да е лесно да се справим с различните предизвикателства след появата на бебето.

колики

Слушаме стресиращи истории за бебета, които плачат в продължение на часове или даже почти денонощно от колики, вдигат температура заради зъби, смучат си пръста или биберон до предучилищна възраст. Не е невъзможно, но повечето такива истории са силно преувеличени и става въпрос за единични случаи.

детска пижама 10лв.
детска нощница 8лв
детска пижама 13.50лв
детска пижама 12лв
детска пижама 7лв
детска пижама 12лв
bstyle.bg
Сладки сънища за Вашето съкровище!

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Очите на страха са големи и на първо място не е добре да се поддаваме предварително на паниката.

Едно от първите изпитания като нов родител са т.н. колики при бебета. Причината за тях не е научно обоснована, но се смята, че те са плод на все още незряла храносмилателна система при бебето.

Преди да споделим изпитани в практиката методи за облекчаване на коликите, трябва да отбележим, че е възможно вашето бебе изобщо да няма такива. Интересна тенденция е, че по-силно и често от колики страдат момченцата.

Вашето бебе плаче без видима причина, присвива крачета, маха нервно с ръце, има газове, чувате как коремчето му къркори – това по всяка вероятност са колики. Те се проявяват по-често следобед или вечер, понякога нощем. Изчезват до навършването на четири месеца и в много редки случаи могат да продължат до шести месец.

Причина за силни колики може да е и тютюнопушенето на кърмещите майки. Прочетете още за кърменето и тютюнопушенето.

Как да помогнете на страдащото бебе?

Подходяща поза

Пробвайте различни положения в които да държите бебето, наблюдавайте дали поставено по корем върху вас или хванато по друг по-различен от стандартния начин не се успокоява.

Движение

Помогнете на газовете да се освободят по-лесно чрез движение. Коликите се предизвикват от натрупаните газове, а вашето движение с бебето из стаята, разходка в количка, возене с кола или друг тип раздвижване могат да стимулират освобождаването на газовете и да успокоят детето.

Бял шум

Използвайте го за да успокоите с него бебето. Възможно е в „чист вид“ (изтеглен от Интернет), той да не подейства на вашето мъниче. Звукът от сешоар, аспирация, климатик, прахосмукачка, телевизор с ненастроена програма, работещ двигател на кола би следвало да свърши работа. Всяко дете се успокоява от различен такъв звук, може вашето да не хареса сешоара или да спре да му действа, ако го смените с друг.

Затопляне на коремчето

Може да се направи с изгладена кърпа, която се минава с ютията за затопляне. Грейка от малко шише с топла вода също може да свърши работа. Хитрост от бабите е платнена торбичка с черешови костилки, която също се затопля и поставя на коремчето.

Музика

Пуснете подходяща успокояваща музика, попейте детска песничка или включете музикална играчка близо до детето. Музиката действа успокояващо и разсейва детето от болките в коремчето.

спортни екипи8лв.
спортни екипи9.80лв.
спортни екипи9.80лв
спортни екипи19лв.
спортни екипи17лв.
bstyle.bg
Бъдете във форма!
Eкипи за танци, фитнес и спорт, зумба дрехи

Вижте още
Използвайте промо код mamaitati

Лечение

Преди да посегнете към някакви прехвалени капки от аптеката, първо се консултирайте с педиатър и изчакайте категорична диагноза колики. Опитайте да облекчите болките на детето с даване на чай за колики, Лактаза, пробиотик или хомеопатични средства.

Препаратите със съдържание на Симетикон са „тежка артилерия“, която не винаги помага.

Разликата при повечето лекарствени продукти за колики е в концентрацията на Симетикон в тях. Научни изследвания показват, че при продължителен прием на подобни капки, времетраенето на бебешката нервност и плач спира да намалява след първата седмица и се запазва на ниво средно между 40 минути и 4 часа дневно. За сравнение при използването на пробиотик резултатите са все по-кратко време на страдание с всяка следваща седмица.

сатенена нощница18лв.
сатенена нощница 25лв.
сатенена нощница 20лв.
сатенена пижамка 23лв
сатенена пижама 36лв
bstyle.bg
Сатенена нежност

Усетете я!
Използвайте промо код mamaitati

Лекарствата са една сериозна стъпка към вкисляването на организма и трябва много добре да помислим нужни ли са ни на този ранен етап и то при състояние, което не е болестно.

| Сподели с приятели