Седалищно предлежание на бебето – какво трябва да знаем

Седалищното предлежание на бебето се наблюдава при около 3-5% от всички раждания около датата на термина.

Седалищно предлежание на бебето

Терминът „предлежание“ указва коя част от тялото на плода е разположена най-ниско в матката и се появява първа при раждането. Обикновено това е главичката на бебето, която е най-тежка и твърда и след като излезе през родовия канал улеснява преминаването на останалата част от тялото.

До около 30 г.с. е периодът, през който бебето заема позиция с главата надолу. След това шансовете му за обръщане са малки, но все пак е възможно да го направи и в по-късен етап на бременността, дори дни преди термина. Последното обаче е по-скоро изключение и трябва да се знае, че след 30-32 г.с. шансовете за обръщане на бебето намаляват с всеки ден.

Седалищното предлежание се установява при преглед чрез палпиране на корема и ехограф.

Защо бебето заема седалищно предлежание

Причините за това не са напълно изяснени, но се смята, че следните фактори може да оказват влияние:

 • Тесен таз на майката;
 • Аномалии във формата на матката;
 • Отпусната матка в следствие на предишни раждания;
 • Повишен или понижен тонус на матката – тонусът на матката е важен за способността ѝ за съкращаване на мускулите, които помагат на бебето да застане в правилната позиция;
 • Плацента превия;
 • Прекалено много или прекалено малко амниотична течност – при многоводие бебето е доста подвижно, докато при недостатъчна амниотична течност движенията му са затруднени. И в двата случая има вероятност да не заема правилната позиция;
 • Преждевременно раждане – ако раждането започне преди 30 г.с. вероятността бебето да е седалищно разположено е по-голяма;
 • Ниско тегло на плода;
 • Многоплодна бременност;
 • Незрялост на вестибуларния апарат на плода;

Можем ли да помогнем на бебето да застане в правилната позиция

Има различни упражнения, които целят обръщане на бебето с главата надолу. Тяхната ефективност обаче не е доказана.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Първият метод се нарича Маневра на Елкин – според него ако майката стои на колене в продължение на 15 мин. на всеки два часа бебето ще се обърне. Ефективността на това упражнение не е доказана, но може да се опита.

Вторият метод препоръчва да легнете на леглото обърнати на страната, на която е главата на бебето (в ляво или в дясно под ребрата). Стоите в това положение 5-10 мин. след което се обърнете на другата страна. Упражнението се повтаря 3-4 пъти през 10 минути.

Гимнастиката не се препоръчва ако сте имали в миналото спонтанен аборт или преждевременно раждане както и при многоплодна бременност, амниотична течност извън норма, аномалии на матката.

Прочетете и статията ни за упражненения за предлежание на бебето – как да накараме бебето да застане в правилна позиция – ще ви бъде полезна.

Съществува и вариант за мануално обръщане на бебето. Това може да се направи през 36-37 г.с при достатъчно количество на околоплодните води. При извършването му от опитен лекар бебето се обръща с главата надолу в около 60-70 % от случаите.

Ако бъдещата майка е с наднормено тегло, тесен таз, имала е предишни спонтанни аборти, наблюдава се оплитане на пъпната връв или аномалия на матката не се препоръчва ръчно обръщане на плода тъй като е прекалено рисково. Процедурата не е болезнена, но не е напълно безопасна, тъй като съществува риск от отлепване на плацентата, влошаване състоянието на плода и спешно раждане. Поради тези причини в съвременната медицина този метод се прилага много рядко.

Може ли седалищно разположено бебе да се роди вагинално

Да, може, но зависи от точната позиция на бебето, срока на бременността, състоянието на майката. По-безопасно е седалищно разположеното бебе да се роди чрез Цезарово сечение и най-често това е изборът на лекарите.

Има три вида седалищно предлежание. При първият вариант крачетата са сгънати в тазобедрените стави и изпънати в коленцата. При пълно седалищно предлежание едното или двете крачета са съвсем изпънати, а при непълно – едното или двете крачета не са сгънати в таза и коленцата са надолу. Първият вариант е най-безопасен за нормално раждане.

Вагинално раждане може да се опита ако:

 • Крачетата на бебето са сгънати в таза и изпънати в коленцата;
 • Бебето е под 4 кг;
 • Не се наблюдават аномалии на матката или плацентата;
 • Бебето е достатъчно ниско в таза;
 • Главата на плода е наведена към гръдния кош, а не изправена;

Освен, че тези фактори трябва да са на лице, е важно бебето и майката да бъдат в добро общо състояние и да няма други причини за извършване на Цезарово сечение.

Много жени раждат успешно бебета в седалищно предлежание, но в тези случаи раждането може да е по-дълго, изтощително, да се наложи използването на форцепс и рискът от разкъсвания е по-голям.

Има вероятност и от притискане на пъпната връв, което може да доведе до усложнения при бебето. Поради тези причини най-често бебетата със седалищно предлежание се раждат чрез секцио.

Прочетете още и за видовете предлеженание на бебето – ще ви бъде полезно.

f | Сподели с приятели