Спиране на кърма – какво да правим и какво се случва с тялото ни

Спиране на кърма – едно понятие, което може да има няколко значения. Така например искате да отбиете бебето си вече, но пък не знаете как да спрете изобилието от кърма?

Спиране на кърма какво да правим и какво се случва с тялото ни

Освен това спиране на кърма може да е индикация за проблем – защо кърмата ми намалява и в един момент спира?

Въобще кърменето, колкото и естествен процес да е, днес се осъществява все по-трудно, понеже грешно разбираме самия начин или методика на кърмене.

Днес ще си поговорим с бъдещите, настоящи и вече утвърдени мами по два въпроса – как се спира кърма, когато дойде време да отбием мъника и защо кърмата ни спира, а ние трябва още да кърмим понеже бебето е малко?

Преди обаче да се фокусираме изцяло върху тези проблеми, препоръчваме ви да прочетете и статията ни за кърменето на публични места – тя е много актуална и спомага за доброто разбиране на „проблема кърмене“.

Имам ли достатъчно кърма, защо тя намалява наместо да се увеличава и какво може да се направи

Въпросът – достатъчно ли е кърмата ми за бебето? – преследва всяка една кърмачка, дори и за втори път да кърми бебе. Всяко бебе е индивидуално, след всяко раждане тялото на майката се възстановя по различен начин и въобще кърменето е един много индивидуален процес всеки път.

Ако сте от майките, които виждат, че кърмата им намалява – то вероятно кърмите на определени интервали и не кърмите бебето си на поискване. Когато кърмите на поискване 24 часа в денонощието, няма как кърмата в гърдите ви да не се увеличава и да не се образуват достатъчни количества, за да нахраните бебето си. Разбира се говорим за здрави кърмачки. Ако имате здравословни проблеми или не сте се отказали от редица вредни навици – нещата стоят малко по-различно.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Много млади кърмачки стигат до казуса – спиране на кърма, понеже не че не се хранят здравословно или пушат – те просто не кърмят на поискване, не кърмят изключително и само бебето си до поне 6 месеца, премахнали са нощното кърмене, понеже така са ги посъветвали.

Ако следвате инстинкта си на майка и „гласа на бебето си“ – кърмата ви няма да спре, напротив ще се увеличи. За целта единственото, което трябва да правите е да кърмите и пак да кърмите. Накратко, ако кърмите на поискване, ще имате точно толкова кърма, от колкото бебето ви има нужда. Дори и на всеки час да кърмите в началото – правете го. През нощта не правете дълги паузи и не спирайте кърменето, ако самото бебе не го поиска.

Младите майки в началото след раждането усещат гърдите си твърди, преливащи от кърма, дори болезнени, когато кърмата слезе. Това обаче е нормално само в началото след раждането, докато лактацията се урегулира и се нагласи според нуждите на вашето бебе.

После гърдите ви са по-меки и сякаш празни, но това е погрешно схващане. Гърдите произвеждат количествата мляко, от които бебето ви има нужда. Само ако целенасочено се цедите, то тялото ви ще произвежда повече кърма, отколкото е необходима на мъника. Не е нужно (ако не ви се налага) да се цедите и да замразявате кърма, която в последствие ще изхвърлите. Колкото повече кърма излиза от гърдите ви, толкова повече се произвежда. На вас ви е необходимо количество, което да засища бебето ви, когато е гладно. Ако бебето е спокойно, след сукане спи и не плаче – значи получава достатъчно кърма.

Спиране на кърма – няма да изпитате този проблем, ако кърмите на поискване, оставяте бебето на гърдата докато я изсуче, не се цедите до капка, а само за да облекчите напрежението в гърдите и кърмите бебето изключително без да предлагате нищо друго. Правилната позиция за кърмене също е много важна, така че намерете я за вас и мъника ви.

Искате да отбиете вече порасналото бебе, но какво се случва с кърмата ви

По принцип отбиването на бебето е също толкова естествен процес, както самото кърмене. За целта за разлика от началото на кърменето, когато кърмите постоянно – когато отбивате детето си на година или повече – разреждате кърменията и количеството изсукано мляко.

Така постепенно лактацията намалява и в един момент спира окончателно. Въпреки че кърма вече почти нямате или изцяло е спряла, повечето кърмачки се притесняват какво се случва с гърдите им? Къде се е изпарило произвежданото мляко и дали трябва да посетят лекар?

Относно млякото в гърдите на кърмачките – то е смес от протеини, мазнини и общо казано хранителни вещества. Когато остане в гърдите, защото процеса на лактация се спира и отбиваме детето, организма на майката просто го усвоява и то не се губи. Дори и да пожелаете лактацията ви да бъде спряна, поради определени причини, с лекарства – то мляко в гърдите остава пак и то бива усвоявано.

Много е важно да кърмите активно бебето си поне 6 месеца, така че не бива да го отбивате по-рано, напротив трябва да го насърчавате да суче и така да произвеждате повече мляко за него! Ако си задавате въпроса – какво да правя, когато искам да отбия детето си? Отговорът най-просто казано е – нищо. Фактът, че задържате мляко в гърдите си и не ги цедите или бебето не суче – е достатъчен знак за тялото ви да спре процеса на лактация.

Ако в началото гърдите ви са прекалено пълни с кърма, твърди и болезнени – то изцеждайте ги по малко. Така ще облекчите състоянието им, но никога не се цедете докрай. Оставяйки мляко в гърдите си, давате знак за спирането на лактацията и само след около седмица ще имате спиране на кърма окончателно.

Когато отбиете детето си и получите ефекта за спиране на кърма, препоръчително е до два или три месеца да отидете на мамолог, за да прегледате състоянието на гърдите си. Понякога кърмачките периодично виждат няколко капки кърма, стекли се от гърдите им, но и това отшумява. Ако от гърдите ви обаче тече течност различна от кърмата, болезнени и твърди са или са изменили формата си – посещението на лекар е задължително.

Като цяло, когато спрете да кърмите след активен период на лактация – млечните жлези започват да се свиват и гърдите увисват докато не възстановят мастната си тъкан. Това е временно и повечето кърмачки възстановят почти напълно бюста си.

Ако смятате, че материала беше интересен и полезен, прочетете и статията ни за рака на гърдата, хормоналните медикаменти и кърменето.

f | Сподели с приятели