Усещанията на бебето при самото раждане и възможността от родови травми

Какви са усещанията на бебето при самото раждане? За усещанията, тревогите, колебанията на родилките знаем много и много е изписано. Изведени са естествени успокояващи техники за по-лесно раждане, съществуват редица обяснения за упойките, за дишането по време на родилния процес и така нататък.

Усещанията на бебето при самото раждане и възможността от родови травми

Но, за усещанията на бебето, което минава тъмният път от родовия тесен канал до светлината на ново очакващият го свят – не знаем много. Именно на този въпрос ще се концертираме в тази статия и ще ви споделим евентуалните усещания на вашето бебе при раждането, възможните родови травми възникващи при родовия процес и всичко важно по тези въпроси.

Сега преди да започнете да четете, хвърлете един поглед първо на статията ни за прилежанието на бебето в утробата – много е полезна за всички бъдещи мами.

Усещанията на бебето при самото раждане – изпитанието на дългия път навън

Раждането е велико изпитание не само за родилката, то е двойно по-голямо изпитание за малкото бебе свикнало досега да е на топло в уютната утроба на мама. Бебето трябва да преодолее редица затруднения и да се справи с тях. Какви са те? На първо място бебето е доста по-голямо в повечето случаи от така тесния родов канал. По време на раждането дали може нашето бебе да диша, за да не се задуши? Дали го боли докато се придвижва към светлината на очакващият го нов свят и не му ли става студено? Има още куп въпроси, чиито отговор ние търсим, за да разберем максимално, как се чувства безпомощното бебе по време на родилния процес. Как например то се придвижва по родовата тръба и дали въобще чува и вижда нещо в тази тъмница? А, как стоят нещата при едно Цезарово сечение?

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Да започнем от началото. Непосредствено няколко седмици преди самото раждане, тялото на родилката трескаво започва да се подготвя за предстоящото раждане. В организма и се отделят много по-големи количества от хормоните нужни да отпуснат мускулатурата, да успокоят съзнанието, дишането и да предразположат майката към едно леко естествено раждане. Разбира се не винаги става така, само в идеалните случаи и винаги нещо може да се обърка. Затова и в родилното са подготвени за всичко. Бебето, обаче кой го подготвя да измине безкрайния път от топлата майчина утроба до света навън? Него го подготвя природата цели 9 месеца и когато дойде моментът на раждането, вашето бебе е напълно способно да се справи с излизането си навън. Бебетата имат меки и еластични кости на черепа, така те успяват с лекота и без травми да преминат през родовия канал – понеже главата е най-голямото нещо в телата им, мине ли тя – значи раждането е почти завършило.

В комбинация с разширения и разхлабен таз на мама и подвижната главичка на бебо – раждането става факт. Относно топлината на бебето, когато то вече излезе навън – за секунди се получава температурен шок. Температурата в майчината утроба е доста по-приветлива, но щитовидната жлеза на бебето и адреналина от току-що случилото се раждане – помагат на бебето бързо да се адаптира. За бебета имащи проблем със запазване топлината на телата си се практикува поставяне за кратко в кувьоз. В утробата на мама бебето не диша само! То получава въздух от майчината утроба, а дробовете му активно се развиват докато са пълни с течност. При настъпило раждане бебето бива подготвено за дишане навън. От натиска от преминаването по родовия канал, от контракциите и от целия процес на изтласкване – течността в дробовете на бебето е напълно изтласкана и то е способно да поеме първите си глътки въздух вече навън.

Относно въпроса – дали бебето го боли докато се ражда? Навярно никога няма да разберем това. Повечето специалисти са на мнение, че бебето чувства по скоро дискомфорт и натиск, както когато си в претъпкан автобус.

Как бебето се движи по родовия канал? Преди да има навлизане на главата на бебето в таза, контракциите на майката са тези, които му помагат да се движи по пътя си. След като бебешката глава вече навлезе в таза, напъните на родилката на всяка контракция са тези, които му помагат да се движи и да дойде на бял свят. Бебето определено вижда и чува нещо докато пътува по родовия канал. Но, какво е то – никога няма да разберем. Още в утробата малкото има способността да разпознава гласа на мама и когато се роди разпознава отблизо чертите ѝ – понеже вижда размазано и не може добре да фокусира. При Цезарово сечение бебето диша по-трудно понеже рязко бива изтръгнато от утробата. Освен това понеже не преминава през тесния родов канал – главата му ще бъде почти кръгла.

Родови травми за бебето по време на родилния процес

Когато говорим за родови травми, те са предизвикани от усложнения по време на родилни процес. Според статистиката по-податливи на този тип травми са бебетата с ниско или по-високо тегло – под 2500 г или над 4500 г. Специалистите разпознават механични родови травми и така наречените хипоксични. Механичните биват кръвоизливи на черепа, нараняване на кожната покривка, костни фрактури и нервни увреждания.

Хипоксичните травми са свързани с липсата на кислород за бебето и рязката му поява. Те са много по-опасни и се свързват с увреждания на гръбначния мозък, на редица вътрешни органи и главния мозък на новороденото. Колко често родовите травми се случват? От близо 1000 новородени поне 5 се раждат с родови травми, което не е малък процент.

Причините за появата на родовите травми е самият родилен процес – независимо какъв е. Често разположението на бебето в утробата не отговаря за предстоящият процес на раждане и предразполага към механични родови травми. Освен това, ако майката е по-възрастна и има тесен таз, това също е предпоставка за травми. Хипоксичните травми най-често се случват поради увита около врата на бебето пъпна връв или по време на Секцио. За да се предотврати честота на родовите травми при бебето, то нужно е добро и стриктно проследяване на бременността, лечение на всеки изникнал проблем и постоянни консултации със специалист.

Прочетете и една полезна статия за мамите с тесен таз, на които им предстои да родят голямо бебе.

f | Сподели с приятели