Видове родилни петна и белези при новородените

Видове родилни петна и белези при едно новородено има много и различни. Едни могат да бъдат сравнително безобидни, докато други са опасни.

Видове родилни петна и белези при новородените

Много е важно родилните петна да бъдат открити и разпознати навреме, за да се спестят по-нататъшни проблеми, които биха възникнали.

Статистиката сочи, че поне всяко десето бебе развива родилни петна (васкуларни), при самото раждане или скоро след него. Като цяло в голямата си част родилните петна и белези са безобидни, но понякога поради мястото, където се намират или поради увеличаващият се размер на петното, те трябва да бъдат третирани.

Първоначално родилните петна трябва много добре да бъдат определени и диференцирани от специалист, за да се пристъпи към по-нататъшни процедури по отстраняването им или лечението. За да ви бъдем максимално полезни, ще ви запознаем с различните родилни петна, тяхната специфика и кои са опасни и имат нужда от лечение.

Видове родилни петна и белези – какво може да очакваме

Както вече споменахме повечето родилни белези са безобидни. Те често са червеникави, петънца избеляла кожа или изпъкнали кафеникави образования. Те не крият риск за вашето бебе, но все пак всяка лезия, която крие риск от възпаление трябва да се наблюдава постоянно, най-вече от родителите, защото те са постоянно с бебето.

Безобидните петна по рождение не се лекуват, но когато белезите са в областта на слабините, около очите, около носа или устните – те могат да нарастват и да причинят усложнения, освен физически дискомфорт. Видовете родилни петна обикновено се разделят на червени, кафяви и бели.

6лв
Детска бяла тениска за физическо от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Червеникави родилни петна

Eдиният вид от тези родилни петна се наричат от специалистите „хемангиоми“ и най-често се появяват при новородените. Те представляват малко червено и подуто петно или са плоски и имат формата на ягода. Като цяло характерно за тези видове родилни петна и белези е, че растат до към 6-тия месец от развитието на бебето ви.

Опитните дерматолози могат да определят максималния размер, който ще достигне белега при щателен преглед, но това става около третия или четвъртия месец от живота на рожбата ви. Добрата новина е, че голяма част от хемангиомите изчезват сами, без да е нужна намеса на специалист или лечение, но все пак подобни белези в зоната на слабините, около устните, очите и носа се лекуват често пъти.

Лечението се налага, защото около очите хемангиома може да възпрепятства правилното развитие на зрението на вашето бебе. В слабините пък той може да предизвика възпалени и болки съответно. Около устните и носа възпрепятства храненето и дразни бебчето.

Като цяло лечението на този род родилни белези се прави с вид лекарство за високо кръвно, „пропранолол“ – то успешно стопява нарастващите белези от този тип. Но все пак преди да се предприеме лечение на хемангиом е нужно дерматолог да прегледа бебето и да назначи удачното лечение. Често пъти тези видове родилни петна и белези оставят белег върху кожата на бебето или тя увисва, когато изчезнат. Затова е много важно дерматолог да види белега, да го оцени и да ви каже, какво е нужно да се предприеме.

Освен хемангиома, сред червените родилни петна разпознаваме и белезите тип „портвайн“ или така наречените „щъркелови белези“. Щъркеловия белег се назовава съдова екстазия от специалистите и цветът му е по-скоро розов. Разполага се най-често по клепачите, на врата, по устните или около носа.

Видове родилни петна и белези като този изчезват сами с времето и са най-интензивни, когато мъничето плаче или му е топло. Портвайн родилните петна се появяват в горната част на главата или лицето съответно. По цвят те от наситено червени стигат и до лилаво. Поради засегнато място, при раждане най-често се натрупват капиляри, които са разширени и те не изчезват или избледняват с времето. Лечението им е чрез помощта на лазер, но това става на по-късен етап, когато детето е доста по-голямо.

Видове родилни петна и белези с кафяв цвят

Този тип родилни петна много приличат на бенки, но тяхната форма е неравна и повечето са обширни при това. Цвета им е различна степен кафяв, от светъл до много тъмен, почти черен цвят. Специалистите ги наричат вродени невуси. Повърхността на невуса е или гладка, или набраздена и неравна.

При тези белези от рождение отново съществува малка доза опасност, но те постоянно трябва да се наблюдават профилактично от дерматолог. Наблюдението следи разрастването им в злокачествени образования и все пак повечето хора притежаващи ги, дори и безобидни искат да ги премахнат поради естетични причини. Малките кафеникави бенки рядко се превръщат в меланом, но все пак е нужно да следите бебето си.

Видове родилни петна и белези с бял цвят

Tук формата, мястото и големината на белезите варират. Те са просто доста по-изсветляла кожа, която не крие никакви рискове за вашето бебе, като родилно петно – освен проблемите с пигментацията, които може да покаже в един момент. Белите родилни петна се срещат често по торса най-вече, но не изчезват с времето, макар и да са безобидни.

Белези, които може да срещнете още

Тук ще споменем паякообразните белези и монголоидните петна. Монголоидните петна по своята същност са лилаво-сини и по скоро приличат на натъртено или синина. Появата им е в областта на ръцете или краката, както и по гърба. Образуват се заради натрупани пигментни вещества подкожно. По-често този тип родилни петна се появяват часове след раждането, а не непосредствено при самата поява на бебето. Този тип белези са напълно безопасни и в голяма част от случаите изчезват за няколко години. Паякообразните белези са концентрирани на едно място капиляри. Те отново се наричат невуси, но са напълно безвредни и все пак изискват периодично наблюдение.

Прочетете и статията ни за най-често срещаните кожни неразположения при новородените, ще Ви бъде полезна.

Видове родилни петна и белези са безобидни в голямата си част, но големите родилни петна често са индикация на сериозен здравословен проблем. Той се нарича PHACES и крие рискове за развитието на бебешкото сърце, мозък, кръвоносни съдове и очи. И все пак не бързайте да се паникьосвате, при вида на едно такова родилно петно. Консултацията със специалист е най-доброто решение и винаги ще се намери подходящо лечение.

f | Сподели с приятели