За неприятната болка в кръста по време на раждане – как да се справим

Неприятната болка в кръста по време на раждане – дали сте страдали от нея и чудите ли се, от какво се причинява?

болка в кръста по време на раждане

Как можете да се справите с нея, ако Ви предстои раждане? Има ли опасности, когато тази болка се появи по време на раждането и какви са те?

Като цяло народът е мъдър и е казал с право – за да победим страховете си първо трябва да ги опознаем? Затова и опитните акушерки съветват родилките да се отпуснат, да не се страхуват и ги информират за хода на самото раждане. Така създават у тях нужния комфорт и раждането минава много по-леко. Много бъдещи родилки, особено в последните месеци на бременността си, силно се боят от митът за непоносимите болки в кръста, които ще изпитат по време на раждането.

За да Ви успокоим, да ви информираме правилно и да Ви помогнем да родите без страх и съмнения, като превърнете раждането в едно незабравимо изживяване, а не спомен за болка и страх – решихме да развенчаем митът около силните болки в кръста по време на раждането.

Преди да продължите да четете материала ни обаче, хвърлете един поглед и на този за Дулата – това е една много полезна личност в днешното съвременно общество и ще ви бъде от голяма полза по време на последните месеци от бременността и при самото раждане.

Неприятната болка в кръста по време на раждане – факти, причини, справяне с проблема

„Прословутите“ болки в кръста по време на раждането и тяхната непоносимост са част от множеството страхове преди раждането, които една родилка изпитва. Това е потвърдено от опитни специалисти, от акушерки с многогодишен стаж и за да преодолеете страха си – начинът е само едни! Информирайте се и ще разберете, че нищо не е толкова страшно, колкото изглежда мили майки – стига да четете правилната информация, на правилното място, поднесена по един ясен и категоричен начин.

Та, по темата… В действителност, колкото по-добре се информирате и се подготвите за предстоящото ви раждане, толкова по-леко ще мине то. Разбира се винаги има възможност за усложнения, но не мислете най-лошото – така го викате! Родилката е тази, която трябва да контролира раждането, заедно със своето бебе, което се опитва да измине трудния път от утробата навън към света.

Затова, ако раждате за първи път, бъдете уверени в себе си, успокойте се и не се предоверявайте на слухове за мъчително раждане, за непоносима болка и за фатален край. Да, болката е част от самият процес на естественото раждане, но тя нито е фатална, нито непоносима. Просто се подгответе психически за нея и така ще я преодолеете много по-бързо.

Пижами и нощници за кърмене от bstyle.bg
5% отстъпка с промокод mamaitati

Всяка жена има праг на издръжливост на болката. Някои родилки почти не усещат родилните болки, докато за други те са доста по-силни и осезаеми. От кои ще сте вие ще разберете, едва когато раждането започне – но пак повтаряме болката, колкото и силна да ви се струва не е фатална и скоро няма да си я спомняте даже, когато видите малкото си съкровище. Как точно и колко силно ще усещате неприятната болка в кръста по време на раждане – зависи изцяло от вашата нагласа към болката и силата на психиката ви да я елиминирате.

Бъдете подготвени мили бъдещи мами, че по време на силните и чести контракции, които подпомагат разкритието на маточната шийка, натрапчивата болка в кръста ще се появи. Тя обикновено се усеща ниско в областта на гръбнака отзад на гърба и е по-скоро тъпа и постоянна, отколкото силна и пронизваща.

Някои родилки усещат тази болка в кръста по време на раждането не само, когато имат контракции, но и между тях. Защо ще ви боли именно в областта на кръста?

Като цяло болката се появява, понеже главата на бебето притиска именно мускулите и нервите в областта на кръста отзад. Някои лекари обаче смятат, че болката може да се предаде и от самата матка, нейното разтягане и опъване. Като цяло логично е болката от матката да резонира в областта на гръбначния стълб отзад, понеже много дами изпитват болка по време на месечния си цикъл именно отзад в кръста – а тогава няма бебе, което да притиска мускулите и нервите.

Американско изследване е установило почти на 100%, че жените които имат болки в кръста по време на менструалния си цикъл всеки месец, евентуално ще изпитват такива и докато раждат.

Неприятната болка в кръста по време на раждане специалистите обясняват и с позицията на бебето в момента на раждането. То постепенно трябва да се извърти, да заема максимално удобната за него поза за предстоящото раждане. Когато гърба и тила на бебето се разминат с гръбнака на майката – тогава се усеща силна болка в кръста.

Разбира се и това не е сигурен индикатор за болката в кръста, понеже не всички бебета се извъртат в последния момент преди раждането. А и дори да се извъртат, още едно Американско изследване показва, че не всяка родилка усеща болката от това! Накратко независимо дали вашето бебе е заело позиция за раждане или не – болката в кръста ще я има, но важното е да се справите с нея овладявайки я.

Като заговорихме за позиции на бебето при раждане, прочетете материала ни за предлежанието на бебето в утробата – много ще ви помогне да разберете процеса на раждане.

Неприятната болка в кръста по време на раждане – как да се справите успешно с нея

За да си спестите негативни емоции по време на раждането и да елиминирате максимално болката – не е важно да намерите причините за самата болка. Важно е да контролирате психическата си нагласа за болка. Не приемайте болката като нещо лошо или опасно. Погледнете на нея като част от самият родилен процес, който ще доведе на бял свят рожбата ви. Определено не е добре да се сковавате и стягате, понеже усилвате болката. Отпуснете тялото и ума си колкото е възможно повече и регулирайте дишането си. Погледнете така на нещата – болката ще идва и ще си отива затихвайки. Болката е индикатор, че вашето бебе се справя и се движи по родилния канал.

Ако сте жена, която по-трудно регулира силната си емоционалност – то добре е да помислите на раждането да присъства таткото или Дула, които да ви дадат кураж и да ви вдъхнат спокойствие и увереност. Освен психически контрол над болката от ваша страна, добре е бащата или Дулата, които ще присъстват на раждането – да масажират леко областта на кръста ви. Така болката там е значително по облекчена и вие ще се чувствате по-спокойни.

Когато усетите, че губите контрол над неприятната болка в кръста по време на раждане – може да изпробвате овладяването ѝ посредством вземането на вана, топъл душ или най-малкото налагане на компреси в областта. Водата ще отпусне мускулите ви, топлината ще направи болката по-малко осезаема. Имайте предвид, че някои родилки облекчават болката със студени компреси – намерете решението за вас и не използвайте много гореща или студена вода.

За да се отървете от неприятната болка в кръста също можете да се движите. Как? Например да седнете на голяма топка за спортуване и да правите бавни кръгови движения с таза. Освен това можете полека да танцувате, като наблегнете на кръговите движения в таза отново. И двете техники ускоряват разкритието и облекчават болката от контракциите.

Разбира се точковият масаж на кръста и гръбнака облекчават доста силната болка в кръста. Ако болката ви е причинена до голяма степен от натиска на бебето върху гръбнака ви – добре е да застанете в поза на колене с лакти облегнати на земята. Така по естествен път гравитацията привлича тялото на бебето ви към пода и освобождава гърба ви. Много жени по света избират тази поза за раждането си, но у нас няма как да я практикувате за съжаление (раждане различно от това по гръб на леглото в България няма).

Помнете, нито раждането е толкова страшно, нито придружаващата го болка. Всичко е въпрос на това да познаваш възможностите на тялото си, източника и причините на болката. Да контролираш психиката и емоциите си и най-вече да може да се опреш на помощта на партньора си или тази на Дулата.

Успешно и леко раждане прелестни дами. Нека бъде незабравимо и изпълнено единствено с положителни емоции за вас.

f | Сподели с приятели