Зачеване и поликистозен овариален синдром

Поликистозен овариален синдром – какво общо има той със зачеването? Зачеване – мисията невъзможна за някои двойки, докато за други съвсем естествен и безболезнен процес.

Зачеване и поликистозен овариален синдром

Като цяло зачеването е нещо, което си има своите особености и изцяло се обвързва с женската и мъжка полови системи – тяхната зрялост, способност да функционират и най-вече воденето на един съобразен със здравето ни живот.

Така стоят нещата от биологична гледна точка, но за едно семейство зачеването е чудо, възможността да прегърнеш най-скъпото си същество на света – твоето бебче.

Когато заговорим за проблемно зачеване, има един синдром, който сравнително често се проявява при жените и до голяма степен пречи на нормалното зачеване. Това е поликистозен овариален синдром. Нека ви разкажем за него повече.

Поликистозен овариален синдром – какво е това състояние, защо се появява и има ли превенция срещу него

Състоянието е наричано още от специалистите Синдром на Щайн-Левентал, склерополикистозни яйчници или синдром на поликистоза на яйчниците. Определено всички тези сложни наименования не говорят нищо на една жена, която иска да зачене, затова нека достъпно да разнищим темата. Това заболяване, защото е заболяване, засяга жените в детеродна възраст и се основава на хормонален дисбаланс или по скоро увреждане на хормонално ниво.

Самото заболяване може да доведе до нередовен менструален цикъл, а оттам и до нарушена овулация. Може да попречи пряко на зачеването и да спомогне образуването на кисти в яйчниците на жената. Стряскащото в случая е, че около 15% от жените живеещи в развитите общества, страдат от това състояние в една или друга степен.

Причините, които спомагат появата на синдрома са няколко. Като цяло най-главната от тях е хормоналния дисбаланс и то най-вече на важни за зачатието хормони, като прогестерона и естрогена. Именно те заедно с андрогена контролират функциите на яйчниците. За съжаление специалистите не са открили какво точно причинява дисбаланса на хормоните в женския организъм, но често поликистозен овариален синдром е съпътстван от високи нива на кръвната захар и холестерола, както и на кръвното налягане съответно.

Специалистите са открили връзка между по-високите нива на кръвна захар, при страдащите от диабет жени и повишеното производство на андроген. Това обаче не означава, че само болните от диабет жени са рискова група в случая.

Статистиката сочи, че най-много жени заболели от синдрома на поликистозни яйчници има около възрастовата граница 20 до 30 години. При тях повишените нива на андроген, който всъщност е мъжки хормон, водят до по-голямо окосмяване и при овулация яйцеклетките не се отделят от яйчниците. Така зачатие не е възможно.

Освен, че не може да забременее, жената която страда от синдрома е рискова група за образуване на кисти в яйчниците. Те се образуват в следствие на невъзможността самите яйцеклетки да се отделят. Самите кисти представляват малки торбички с течност.

Ако имате съмнение, че страдате от поликистозен овариален синдром, то симптомите са следните:

  • Повишено окосмяване по цялото тяло и същевременно косопад
  • Поява на силно акне по лицето, повишено тегло и нередовен месечен цикъл
  • Гласа ви сякаш загрубява, а гърдите ви се смаляват
  • Гинеколога ви има съмнения за кисти в яйчниците ви

И въпреки тези симптоми, синдрома протича строго индивидуално при всяка една жена. Поставянето на диагноза не е така лесно и ще трябва да се подготвите да минете през доста тестове и наблюдения, за да установят лекарите със сигурност, че страдате от поликистозен овариален синдром.

Превенцията на поликистозните яйчници понякога е съвсем простичка. Дори намаляването на телесното ви тегло оказва голям ефект. Защо е така? Защото сякаш се борите с диабет и целите да намалите нивата на кръвната си захар, а оттам и нивата на андроген. Затова балансираната и здравословна диета в случая е много важна. Освен на храненето, обърнете внимание и на активността, както и спрете пороци, като пушене и пиене.

Лечение на поликистозен овариален синдром

Като цяло голяма част от лечението на състоянието е здравословно ориентирания начин на живот, както вече споменахме. Разбира се лекарите предписват и лекарства, които най-вече са основани да действат върху хормоните на жената. При това хормонално лечение обаче нивата на прогестерон и естроген взаимно се повлияват, което води до трудното им балансиране.

Ако се чудите към кого е най-добре да се обърнете, когато имате съмнения за това заболяване – то това е специалист ендокринолог. Възможно е лекарите да изпишат и медикаменти за диабетици в някои случаи. Това цели да се повиши чувствителността към инсулина на пациентката и така андрогена да се регулира.

Освен споменатото до тук, за жените желаещи да заченат, се предписват и лекарства стимулиращи овулацията. Най-главната опасност при поликистозен овариален синдром си остава липсата на зачатие и възможността перманентно да остане стерилна една жена. Този синдром не е опасен за здравето, като цяло, но изисква лечение, за да може да забременеете.

Жените страдащи от него забременяват в голяма част от случаите, когато се лекуват, но все пак при тях строго трябва да се следи за появата на гестационен диабет и за рискове от повишено кръвно налягане. Някои специалисти смятат, че поликистозен овариален синдром има пряка връзка с повишената опасност от рак на гърдата и рак на матката, но това още не е доказано практически.

Препоръчваме ви, ако правите неуспешни опити за забременяване и имате подобни симптоми, да потърсите ендокринолог и да се изследвате за възможни хормонални смущения.

Прочетете и нашата статия за замразяването на ембриони.

f | Сподели с приятели